måndag 25 mars 2013

KYCKLING MARENGO



På jobbet har vi ett schema på vilka som äter i matsalen med eleverna och vilka som äter var och vad de vill. Det är alltid spännande att kika ner i lunchlådorna och se vad de andra äter. Inte i allas lådor dock, har en kollega som alltid äter nudlar. Ja, faktiskt varje gång han inte äter i matsalen. Inget spännande där inte, men de andras lådor kan jag då och då tänka mig byta med. 

I Christians låda låg det i veckan Kyckling Marengo, vilket fick mig att vilja laga det hemma. Så kollegor är också bra inspirationskällor. Det här receptet hittade Christian på någon fransk matsida på nätet. Baconet lades till och han vill därför ha all cred för receptet, visst Christian? 

Kyckling Marengo
1 kg kycklingfilé el. 2 kg hel kyckling i bitar
2 stora schalottenlökar
1 vitlöksklyfta
40 g mjöl
10 st champinjoner
30 ml vitt vin
30 ml kycklingbuljong
400 g krossade tomater (Gärna Mutti-tomater)
140 g bacon
Persilja

Finhacka löken och vitlöken, fräs i smör. Tillsätt kycklingen delad i bitar. Bryn tills de fått fin färg. Strö över mjölet och ställ in i ugnen på 200 grader i ca. 5 minuter. Tag därefter ut och blanda runt. Häll på fond och vin och låt småputtra på låg värme i ca. 20 minuter. Dela under tiden champinjonerna och fräs i torr stekpanna. Gör detsamma med baconet. Blanda ner krossade tomater (jag köpte fel och använde finkrossade, blir lite för krossat), champinjoner och bacon och låt puttra ytterligare 15-20 minuter. Salta och peppra och blanda ner finhackad persilja. 

Jag serverade grytan till tagliatelle, men det fungerar utmärkt till både ris och potatis. Jag har också sett recept där potatis blandas ner i grytan, så det blir allt i ett. Kan också vara ett förslag alltså. 






Längtar till i kväll då jag ska få äta våfflor till kvällsmat. Känns lite busigt faktiskt. Det får bli grekisk yoghurt och honung på första, för att avsluta med grädde och sylt. 

För det är jag värd!


//Malin


7 kommentarer:

  1. Ja just det, det är ju våffeldagen idag! Fast om jag fick välja så skulle jag helst äta din eller... förlåt Christians kyckling;)

    SvaraRadera
  2. Klart man ska äta våfflor när det är våffeldagen! Jag gjorde en lite smalare variant till lunch idag! :-) Ja, det käns lite busigt! ;-) Denna kycklingrätten såg riktigt god ut verkligen, något att prova helt klart! :-)

    SvaraRadera
  3. Yes yes yes våfflor gahhh vad gott! kram Sofia kycklingen ser urgod ut : )

    SvaraRadera
  4. Marengo känner jag igen - fräsch och gott! Härligt med inspiration från kollegor också. Inspirationen finns överallt! Utom i den där lådan med nudlar då...

    Kram!

    SvaraRadera
  5. Klart du är värd det ;) Marengo är väl en dans också...? Eller så är jag helt fel ute! Klart Christian ska ha cred ;) Kram!

    SvaraRadera
  6. Det var väldigt länge sen jag åt just den rätten inser jag.
    och det är ju synd för den är himla god!

    ha det gott/ Lena från make a head food

    SvaraRadera
  7. Känns som det är lite lite vätska innan den ska in i ugnen?

    SvaraRadera

Vad kul att du vill lämna en hälsning!
Kram Malin.