måndag 11 mars 2013

HEMMAGJORD THAIKORVI dag, när vi i Glommen har några minusgrader, startar vi grillen för första gången i år. Vi är vanligtvis inga vintergrillare, men vi kände att vi ville testa att grilla våra nystoppade thaikorvar. Det är ju så de framför allt ska tillagas i sommar har vi tänkt. Hela frysen ska vara full av korv när värmen kommer till byn. Korvar med smakar från hela världen. Än så länge har vi hunnit med en del av Medelhavet och Thailand. 

Köttet till korvarna köpte vi som vanligt på Gårdsbutik Thuresson. Vi köpte också fjälstret där, dock köpte jag för lite och vi fick köpa i butik också. Men Thuressons var så mycket finare och renare, blir bara därifrån i fortsättningen.

Thaikorv
1,5 kg kött (3/4 högrev & 1/4 bogstek)
6 kaffirlimeblad
2 msk finhackad galanga (eller ingefära)
3 små röda chili
4 vårlökar
6 tsk röd thai currypulver
7 msk fisksås
2 lime, saft och skal
4 tsk chilipulver
2 tsk socker


Börja med att lägga fjälstret i kallt vatten.
Hacka samman limeblad, galanga, chili och vårlök. Blanda i rivet limeskal. 


Mal sedan köttet i köttkvarn en första gång. Sedan blandas chiliblandningen med färsen och allt mals ännu en gång. 
Därefter blandas övriga ingredienser ner i färsen och blandas samman noga. Använd gärna händerna och knåda ordentligt. Nu kan du provsteka en bit färs, för att kolla om den har bra med kryddor.

Skölj igenom fjälstret noga med kallt vatten. Trä upp det på på korvhornet. Gnid in hornet i lite olja, så går det lättare på.

Nu är det bara att börja mata ner färs i kvarnen. Låt en bit fjälster vara tomt i början av korven. Den här gången gjorde vi en hel korv och delade av när allt var gjort.

Försök att undvika att få för mycket luft i korven. Jag fick luft i början, men lärde mig snart att undvika det. Blir det det ändå så kan man ta en tunn nål och trycka hål. 
 Håll emot när färsen kommer ut och ta det lugnt. När all färs är stoppad, klipps fjälstret av och en knut knuts på ändorna. Bestäm nu hur långa korvar du vill ha, tryck till, vrid och forma dina korvar. Nu är de klara för stekning, grillning eller nedfrysning i väntan på bättre tider.


Lars är riktigt nöjd med vårt senaste tekniska inköp, en vacuumförpackare. Han började med att vacka några apelsiner, för att lära sig liksom.Vi gjorde korv på 4 kg kött, och fick ihop cirka 30 stycken. Nu har vi korv för ett tag framöver. Det blev både thaikorvar och likadana som vi gjorde för två veckor sedan, chiliparmakorven. Serverade korven med jasminris, thailändsk sojasås och sweet chilisås. 

Hm, undra vad det blir för korvsmak nästa gång. Kanske lite indiska smaker. Har ju fått fina kryddor av min vän, indiska prinsessan Amy. Är också lite sugen på grekiska smaker med oregano, rödlök och fetaost. Spännande blir det hur som helst.Kram Malin6 kommentarer:

 1. Vad seriöst med egen thaikåååv! Och för att inte tala om hur moget det är att ha köpt en egen vakuumförpackare! Olof och jag är lika avundsjuka som imponerade! Kram på er!

  SvaraRadera
 2. Ni är bara så duktiga, vi gillar't skarpt som ni säkert förstår! Korv med indiska smaker kan vi absolut rekommendera, den vi gjorde blev kanongod.
  Vacuummaskin står nu på köpelistan i vårt kök till herr Mårtenssons glädje:)

  Kramar

  SvaraRadera
 3. Ni har ju blivit riktiga korvmästare!! Vad gott det låter med thaikorv!!

  SvaraRadera
 4. gahhhh vilken höjdare egen körv gahhhhh vill smaka nuuuuuuuuuuuuu ; ) stor kram Sofia

  SvaraRadera
 5. Det verkar råda värsta korvfebern i vårt land. Håller den i sig kommer 2010-talet bli årtiondet då de egna korvarna var som hetast! Jag är grymt imponerad!

  SvaraRadera
 6. Wow en egen vakumförpackare! Vilket lyx!

  SvaraRadera

Vad kul att du vill lämna en hälsning!
Kram Malin.