fredag 22 mars 2013

ANGRY BIRDS-TÅRTA


Japp, fredag igen sådetsåatt! I kväll har vi övernattande gäster, barnen har varsin kompis här. Det blir tacos, så klart! Sedan chips och finalen i Gladiatorerna. Mys hela vägen alltså.

I går färdigställde jag den här fräcka tårtan. En arg fågel var beställningen. Tårtan har en chokladbotten, sedan päronmousse och dumlefluff. Den är sedan, spacklad med päronsmörkräm och täckt med marsipan. Kan inte svara på om hela tårtan är god, men varje del för sig är i alla fall. Hoppas därför det färdiga resultatet blir likadant. 


Tårtbotten
4 ägg
2 dl socker
1/2 tsk vaniljpulver 
1 dl potatismjöl
1 dl vetemjöl
5 msk kakao
2 tsk bakpulver

Smörj och mjöla en form.
Vispa ägg, vaniljpulver och socker riktigt vitt och pösigt med elvisp.
Blanda mjöl, potatismjöl, kakao och bakpulver noga. Rör försiktigt ner mjölblandningen i smeten. Överarbeta inte smeten.
Bred ut smeten i formen. Sätt in kakan i 200 grader varm ugn, sänk genast temperaturen till 175 grader och baka av i cirka 30 minuter. Känn i mitten med en sticka om kakan är fast.
Låt svalna på galler under bakduk. 

Jag penslade tårtbottnarna med ganska stark päronsaft, för att safta till bottnarna lite.

Dumlefluff
180 g Dumlekolor
3 dl vispgrädde

Värm upp grädden i en kastrull men var noga med att den inte får börja koka.
Dela chokladen i mindre bitar och rör ner dem i grädden och rör tills de smält.
Häll upp i skål och ställ i kylskåpet i minst 5 timmar (helst ska den dock stå över natten).
När blandningen är helt genomkall vispas den upp till en härlig fluff.





Päronmousse
4 gelatinblad
1 burk päronpuré (barnmatsburk)
1 msk koncentrerad päronsaft
1/2 dl socker
3 dl grädde
några droppar grön hushållsfärg

Lägg gelatinbladen i kallt vatten. Blanda puré, saft och socker i en kastrull. Värm försiktigt blandningen, men låt den inte börja koka. Krama ur gelatinbladen och blanda ner i puréblandingen. Vispa så allt löser sig. Ta av plattan.

Vispa grädden lätt och vänd ner den avsvalnade purén i grädden. Blanda i några droppar grön hushållsfärg om du vill ha grön färg på moussen. Ställ i kylskåp för att stelna till sig lite. 

Moussen görs med fördel ganska nära inpå när man tänkt fylla tårtan. Annars stelnar moussen och det blir svårare att spritsa/breda ut den på tårtbottnen. 

Päronsmörkräm
115 g mjukt smör
250 g florsocker
2 tsk kokhett vatten
5 tsk koncentrerad päronsaft


Vispa smöret fluffigt, tillsätt florsockret lite i taget under omvispning. Tillsätt vattnet och saften under omrörning.

Smörkrämen används för att spackla tårtan med, innan marsipanen kavlas ut och läggs på tårtan. 

Receptet på päronmoussen hittade jag på bloggen Bli min jäst







Njut nu av helgen!


//Malin







3 kommentarer:

  1. Vilken fin tårta! Min son hade dött en smula av lycka om han hade fått en sån! :-) Päronmousse har jag aldrig smakat, men det måste jag göra en gång för detlät super verkligen!

    SvaraRadera
  2. Tack för inspirationen! Jag ska göra en födelsedagstårta nästa helg och päronmousse och päronsmörkräm lät fantastiskt! Den är till min mamma så jag får nog ge mig på ett annat motiv än angry birds!

    Önskar dig en fin helg! Kram Jenny

    SvaraRadera
  3. Vilken fin tårta, vad duktig du är!!!

    SvaraRadera

Vad kul att du vill lämna en hälsning!
Kram Malin.