onsdag 27 februari 2013

LILLELÖRDAGSLYX



I dag har jag och mina barn lyxat till det ordentligt. Vi började med en finfika på stan efter jag hämtat barnen på skolan. Sedan blev det en vända till Gårdsbutik Thuresson, där jag inhandlade lite finmiddag kvällen till ära. Det är ju ändå onsdag, eller hur?

Middagen är i dag är vald av Ella, hon är en riktig gourmand och älskar mediumstekt kött. Ella äter nästan lika mycket kött som jag och Lars äter. 

Risottoreceptet tog jag jag baksidan av Arboriorispaketet. Tycker det är jättebra, blir god risotto varje gång. 

Risotto
1 stor gul lök
olivolja
2 dl vitt vin
4 dl arborioris
ca. 1,3 l varm grönsaksbuljong
2,5 dl färskriven parmesanost
salt & nymalen svartpeppar

Hacka löken och fräs den i rikligt med olivolja. Låt den inte brännas. 
Vänd i riset och blanda runt med löken tills riset känns torrt. Häll på vinet och låt det ånga bort helt. 
Tillsätt ungefär 6 dl av den varma buljongen, den måste vara varm för annars avstannar kokningen. Rör sakta i riset tills det absorberat all buljong. Tillsätt sedan 1-2 dl av buljongen i taget tills allt har hällts i. Det tar ca. 17-20 minuter innan risotton är klar. Tänk på att risotton måste koka lugnt och regelbundet och att man måste röra runt ofta, så den inte bränner fast i botten. 
Ta sedan bort risotton från plattan och rör i den rivna osten. Se till att risotton är lös när du rör i osten. Osten gör risotton fastare. 
Låt risotton vila något innan servering. 





Köttet jag köpte var Rostas, en fin bit nötkött, nästan som oxfilé. Köttet saltar jag med flingsalt och pepprar över nymald svartpeppar. Därefter bryner jag köttet i smör och lägger sedan i ugnsfast form och steker klart köttet i ugnen. Använder då köttermometer, för att få perfekt kött. Jag vill ha köttet mediumstekt och tar därför ut köttet när det nått upp till ca. 60 grader, inte över det, hellre lite under. Köttet får därefter vila en stund under aluminiumfolie, innan servering. Serverade vitlökssmör till köttet.




De här tomaterna var riktigt goda, betänk att jag då inte ens tycker om tomater. 

Vitlöksbakade körsbärstomater
3 kvistar körbärstomater
5 msk smaksatt rapsolja Ramslök (eller olivolja)
3 vitlöksklyftor
2 tsk Italiensk salladskrydda
flingsalt

Lägg tomaterna med kvistarna kvar, i en ugnsfast form. Ringla över lite olja och strö över flingsalt. Baka i ca. 1 timme på 150 grader. Blanda under tiden olja, pressad vitlök och salladskrydda till gottig röra. Ta ut tomaterna ur ugnen och fördela ut kryddblandningen över tomaterna. Höj nu värmen i ugnen till 175 grader och låt tomaterna stå inne i ca. 30 minuter till. Vill man att tomaterna ska få mer färg, så låter man dem bara stå inne lite till. Vill man ha mindre färg, så tar man ut dem innan. Håll med andra ord koll på ugnen hela tiden. Strö över flingsalt innan servering. 

Tog faktiskt vatten till maten, även om det hade suttit fint med ett glas rött. Men men, vad är väl en bal på slottet...



//Malin


6 kommentarer:

  1. Gahhhh Malin dottern kan välja hon mums kram sofia

    SvaraRadera
  2. Vilket vackert kött! Var det hälften så gott som det ser ut, så måste det smakat fantastiskt! Kramar i stora lass!

    SvaraRadera
  3. Perfekt kött. Precis så vill jag ha det men var är min tallrik?

    SvaraRadera
  4. Risotto är en favorit, då den är så krämig och god. Ugnsbakade körsbärstomater är ju bara så mumsigt! Kram

    SvaraRadera
  5. Mums, satt just och funderade på kvällens middag som nog blir gorgonzolarisotto. Hade tänkt ha kyckling till men en köttbit är ju inte fel!! Herregud, vill jag ha middag nu fast jag just har ätit frukost ;)...

    SvaraRadera
  6. Varje dag bör innehålla lite lyx. Inte i den bemärkelsen att det måste vara något dyrt (mätt i pengar), utan som ger en känsla av lyx.
    Er middag ser ut att ha varit fantastiskt god! Härligt med en bit fint och gott kött.
    Ha en skön helg. Kramar.

    SvaraRadera

Vad kul att du vill lämna en hälsning!
Kram Malin.