onsdag 13 februari 2013

CHILIGRYTA MED STING

Är nu inne på andra grytan att ta med till fjällen, den här med lite mer sting än kycklinggrytan från i går. Här kunde jag använda mig av den kryddblandning jag gjorde till den dragna grisen för några veckor sedan. Smakerna kommer därför att likna den rätten väldigt mycket, fast i grytform. Får se vad jag ska servera upptill, men lite tacotillbehör kan nog bli attans så gott. 

Receptet hittade jag inne hos Emmy med bloggen Remsans Bistro. Även den här sköna bönan, en av mina bloggvänner från Matbloggsträffen i Ystad i september förra året. Jag använde inte Emmys kryddblandning, utan tog alltså mina rester. Mitt tips är alltså att du gör en rejäl laddning kryddblandning, den är användbar till mycket.

Chili in the making!

Chiligryta med sting
1 kg grytbitar (jag köpte högrev från Gårdsbutik Thuresson)
1 msk spiskummin
1 msk vitlökspulver
1 msk lökpulver
1 msk chilipeppar
1 msk cayennepeppar
1 msk salt
1 msk svartpeppar
1 msk parikapulver
1 dl farinsocker
6 vitlöksklyftor, finhackade
2 gula lökar, klyftade 
3 msk tomatpuré 
1 burk/pkt krossade tomater
33 cl coca cola
2 tsk chipotlepasta
färsk koriander
ev. färsk chili

Blanda alla de torkade kryddorna och massera in köttet med kryddblandningen. Låt marinera minst en timme, men gärna längre tid. Hetta upp en gryta med olja och bryn köttet i omgångar. Stek lök, vitlök och tomatpuré i grytan någon minut och lägg sedan tillbaka köttet. Häll på krossade tomater och coca cola och chipotlepasta. Låt koka under lock i cirka 2 timmar eller tills köttet är mört. Toppa med färska örter och eventuellt lite färsk chili.

I dag är det onsdag, galet vad tiden går. Snart fredag och avresa till fjällen. Oh, jag längtar! I morgon är jag ledig, ska till doktorn med Ludvig. Bara prat, så inget jobbigt, mer än att köra 5 mil till Halmstad och tillbaka. Men men, så får det bli.

I kväll kommer väl ändå Mia på Grötö, hoppas verkligen inte någon trist fotbollsmatch förstör min kväll. Skäms på dem för förra onsdagen, skäms!


//Malin




4 kommentarer:

  1. Absolut, så mycket skäms på dom!!! Men ikväll har dom tagit sitt förnuft till fånga i alla fall.
    Så gott och smart att kocka till goda grytor att ha med på er resa, en chili blir ju dessutom bara godare när den får stå till sej och gona lite.

    Hoppas det går bra i morgon,
    kram

    SvaraRadera
  2. Härligt med resa till fjällen! Kram

    SvaraRadera
  3. Kul att du testade och gjorde din egen variant. Det behövs fortfarande mustiga grytor i detta vädret.
    Jag blev också grymt besviken förra onsdagen och så jobbade jag denna. Men det finns som tur är play.

    SvaraRadera

Vad kul att du vill lämna en hälsning!
Kram Malin.