söndag 24 februari 2013

BALSAMVINÄGERROSTADE MORÖTTER OCH ROSÉPEPPARBIFFAR


I´m back! Ja, nu är vi hemma igen efter en riktigt bra fjällenvecka. Stöten visade sin bästa sida, vi hade sol i stort sett hela veckan. En morgon visade termometern -25 grader vid stugan, men i när vi väl kom till backen var det inte kallare än de andra dagarna. 

Barnen har utvecklat sin skidåkning riktigt mycket. I slutet av veckan svischade de ner för röda backar hur lätt som helst. Jag har väl också utvecklats lite tror jag, eller inbillar jag mig själv i alla fall. Tog en privatlektion faktiskt, övade på carvingåkning då, och att ta mig ner snyggt... Inte som en stel pinne. Borde filma mig själv och sedan analysera mitt åkande, får bli nästa resas utmaning. 

Ätit har vi gjort hela veckan, både sådant jag lagat hemma och tagit med och annat som Nitima lagat. Nitima, min thailändska matguru. Men att äta jasminris och starka maträtter till frukost anammade jag inte. 

I går riktigt längtade jag efter att få laga mat. Kan bli så efter några dagars uppehåll. Fick bli biffar med ugnsrostade rotsaker, potatis och palsternacka tillsammans och sedan balsmavinägerrostade morötter. Ja, och en smarrig sås till det förstås. Allt blev riktgt gott och jag ser fram emot resterna till lunch i dag. Ja, nu ska jag faktiskt ta lunchrast från butiken.

Rosépepparbiffar ca. 12 biffar
700 g blandfärs
500 g nötfärs
1 dl grädde
1 dl vatten
4 msk ströbröd
2 små ägg
1 gul lök
2 msk kalvfond
2 tsk salt
1 1/2 msk mortlad rosépeppar

Blanda grädde, vatten och ströbröd. Låt vila några minuter. Blanda sedan ner färsen tillsammans med de resterande ingredienserna. Forma till stora biffar. Bryn i smör och baka klart dem i ugnen. Använder du varmluftsugn så kan man ha både biffar, morötter och rotfrukter inne samtidigt. Biffarna behöver bara ca. 15 minuter i ugnen. Tiden beror lite på hur länge de legat i stekpannan. 

Rosépepparsås
1-2 msk mortlad rosépeppar
2 1/2 dl matlagningsgrädde
2 dl cremé fraiche
2 msk kalvfond
1 1/2 msk tomatpuré
1-2 tsk kinesisk soja
salt

Stek mortlad rosépeppar lite snabbt i smör. Tillsätt grädde och cremé fraiche och låt puttra en stund. Blanda därefter ner tomatpuré, fond och soja. Smaka av med salt. Såsen kan redas lite, om man vill ha den lite tjockare.



Balsamvinägerrostade morötter
1 kg morötter
1 msk rapsolja smaksatt med timjan (eller olivolja)
flingsalt
nymald svartpeppar
1/2 dl balsamvinäger
torkad eller färsk timjan

Skala och dela morötterna i grova stavar. Vänd dem i olja, salt, timjan (om du har torkad) och peppar och lägg i ugnsfast form. Rosta i ugnen på 225 grader i ca. 25 minuter. När ca. 5 minuter återstår, häll över balsamvinägern, vänd runt och sätt ugnen på grill. Morötterna kommer då karamelliseras med vinägern. Vänd runt morötterna och strö över färsk timjan. Alltså, har du torkad timjan låter du den vara med i ugnen, har du färsk så strör du över den när morötterna är klara. Receptet hittade jag på baksidan av ICAs morotspåse, men då utan Gunnarshögs smaksatta rapsolja

Morötterna blir lite syrliga, vilket var riktigt gott!

Både balsamvinäger och timjanolja kan ni köpa i Annies Stuga



Ugnsrotade rotfrukter
1 kg delikatesspotatis
2 stora palsternackor
2 msk smaksatt rapsolja med timjan
flingsalt
torkad timjan

Skölj potatisen och skär i klyftor. Jag skalar dem inte. Skala palsernackorna och skär i grova stavar. Vänd potatis och palsternacka i olja, salt och timjan. Sätt in i ugnen på 225 grader tills rotfrukterna känns mjuka, ca. 30 minuter. Vänd rotfrukterna någon gång under tiden, så de inte fastnar. Sista fem minuterna kan man slå över till grill, för att få fin yta. Synka här med morötterna, som också ska stå inne i grill de sista minuterna. 




I kväll är det dags för Brottet igen. Jag älskar Brottet, eller Forbrydelsen, som är mycket roligare att säga. Jag kan dock bli lite trött på Sarah Lund. Med andra ord spelar Sofie Grabol rollen riktigt bra. Tittade på andra avsnittet på datorn i sängen i går kväll, missade ju det förra söndagen. Säger det igen "Danskarna de kan det där med spänning".


Njut nu av söndagen, för i morgon är det måndag igen...


//Malin



10 kommentarer:

  1. Vilken härlig vecka ni har haft, jodå... jag har allt följt era äventyr på FB :) Kul när både barnen och stora trivs med aktiviteterna!

    Så gott det låter med balsamvinägerrostade morötter. Jag brukar rosta potatis och rotfrukter i ugnen med timjan men nästa gång ska jag testa med lite balsamvinäger i. Söndagskramar kära du!

    SvaraRadera
  2. Roligt att höra att ni haft det bra i fjällen! Kram

    SvaraRadera
  3. Har nog sett på Instagram hur bra du och familjen har haft det. Vilket härligt sportlov!

    Förstår känslan och längtan efter att få laga mat i sitt eget kök. Vilken comeback! Färsbiffar är ju bland det bästa jag vet och rosépeppar är så gott att smaksätta med. Trevligt med en rosépepparsås till också. Morötterna verkar hur goda som helst. Och fina blev de!

    Välkommen tillbaka till vardagen!

    Kram Lotta

    SvaraRadera
  4. Ja, alltså det där med skidåkningen och dom facktermerna fattar vi nada av, men av fotona på fejjan att döma har det sett ut som ni haft det riktigt bra! Förstår att du har njutit varenda minut.

    Ingen dålig comeback du har gjort i köket, både morötter och rosépepprarsås låter underbart gott,

    ha en bra vecka.
    Kramar

    SvaraRadera
  5. Hej Malin!

    Kul att följa dig på instagram!
    Du undrade över resan till Österrike. Vi har vår egen skidutrustning men vi hade ingen takbox, fast vi har en!, vi hade skidorna i bilen, det fick plats utan problem.

    Ja imorgon är det back to work.

    Kram!

    SvaraRadera
  6. Åh, kollar ni på förbrydelsen? Otroligt bra serie! Men jag håller med - när vi följde serien störde jag mig också lite på Sara Lund-karaktären :=) Hoppas ni har haft det fint i Stöten, det har onekligen sett ut så på bilderna från Instagram! Kram!

    SvaraRadera
  7. Skönt att ni är hemma med benen i rätt ordning, så att säga. Receptet ser mumsigt ut. Jag gjorde också rostade rotfrukter till lammsteken och blomkålscreme. Mums för rötter och grönsaker. Kram!

    SvaraRadera
  8. Ni har sett ut att ha haft det helt underbart på er resa. Uppfriskande med skidsemester.
    Jag lyckas ju aldrig följa några serier med mitt schema, men håller ändå med dig om att de danska är bäst. Har lyckas se några avsnitt.
    Ha en fin jobbvecka. Kram.

    SvaraRadera
  9. Låter verkligen som ni haft det toppen härligt! Receptet ser urgott ut! Välkommen tillbaka : ) kram Sofia

    SvaraRadera
  10. Bra att Fjällen resan blev lyckad, skönt att få batterierna laddade emellanåt.
    Vilken härlig lördags middag du "slängde" ihop, mmmmm dom där biffarna satte igång saliv produktionen rejält i munnen...

    Ha en fin dag!
    Kram

    SvaraRadera

Vad kul att du vill lämna en hälsning!
Kram Malin.