måndag 21 januari 2013

LASAGNE MED LITE ANNORLUNDA INGREDIENSER


Efter att ha tillbringat helgen i Stockholm, och där ätit alla måltider på restaurang, längtade jag efter att få laga mat. Missförstå mig rätt, jag har njutit till fullo och längtade inte när jag befann mig där. 

Restaurangerna vi åt på hade vi fått rekommenderade för oss. Något som visade sig vara utmärkta smakråd. Jag kan annars känna att vi oftast cruisar runt och många gånger hamnar vi på något som ser ganska bra ut utifrån, men maten kanske inte riktigt lika bra. 

Min kusin Hanna med bloggen Artusi för svenskar, rekommenderade Elefantpojken. Riktigt bra och fräsch thaimat! Stället är litet och inga garantier för att platser finns. Man kan boka vissa sittplatser. Min kusin berättade att man ibland kan "ha turen" att få se lite kändisar där. Men ingen Alexander Skargård i fredags i alla fall...

Min bloggkompis Lotta med bloggen Två små kök, rekommenderade i sin tur Restaurang Tvärsöver. Tapas för hela slanten! Också det här stället är väldigt litet och tror att det nästan är nödvändigt att boka bord. Jag och Lars hade kunnat sitta kvar där fortfarande och äta. Riktigt gott var det också. 


Det övre vänstra hörnet visar blid på Green Curry med kyckling och Scampi med äggnudlar och thaibasilika. De övriga bilderna är från tapasstället, friterad bläckfisk, grillad halloumi, friterad potatis med aioli och gröna musslor. Mums! 


Men nu till kvällens middag, middagen jag längtat efter hela dagen. Det blev i dag en lasagne med lite spännande och för mig, annorlunda ingredienser. Letade runt på nätet och hittade Nakna kocken Jamies recept på Simple baked lasagne. Dock gjordes en del förändringar, då hans var lite för krånglig och lite av det som skulle vara med, hade jag inte hemma och annat tog jag som jag hellre ville ha i. 

Lasagne
800 g nötfärs
1 pkt bacon
ca. 1/2-1 tsk kanel
1 gul lök
1/2 solo vitlök
1/2 röd chili
färsk timjan
färsk persilja
1 konserv Mutti finkrossade tomater
1 konserv vatten (fyll tomatkonserven när den är tom)
2 msk balsamvinäger
2 lager blad
flingsalt & peppar 
200 g Mozzarella
2 dl riven parmesan

Vit sås
1 burk creme fraiche franska örter
1 dl creme fraiche
3 ansjovisfiléer
1 dl riven parmesan
lite mjölk

Skär bacon i strimlor, bryn tillsammans med lite kanel. Blanda ner finhackad lök, vitlök, finhackade örter och chili och låta fräsa några minuter. Tillsätt lite olja om det behövs. Blanda runt och tillsätt sedan färsen. Låt koka tills du ser att färsen är tillagad. Häll sedan i tomater, vatten och lägg i lagerbladen. Låt allt småkoka i ca. 20-30 minuter. 

Blanda under tiden den vita såsen. Finhacka ansjovisfiléerna och blanda samman med creme fraiche, riven parmesan och smaka av med salt och peppar. Häll i lite mjölk om blandningen är för tjock. 

Pensla botten på en ugnsfast form med olivolja. Påbörja sedan monteringen av lasagnen. Köttfärsröra först, därefter plattor, vit sås och därefter riven parmesan. Gör detta tills all köttfärsröra är slut. Avsluta med köttfärs och strö sedan över lite riven parmesan och "slit" lite mozzarella i bitar och placera på toppen. 

Baka i ugnen på 200 grader i ca. 20-25 minuter. 


Borde verkligen lägga mig i tid i kväll. Vi kom hem klockan ett i natt och upp tidigt på det. Men ska bara, ska bara först, sedan ska jag sova. Jag lovar! 



15 kommentarer:

  1. Lite svårt för ansjovis men kan tänka mig att det var gott ändå. Hittade också ett recept på lasagne med creme fraiche istället för béchamelsås. Ska testas!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Lars är väldigt skeptisk till ansjovis han också, men den här smakade inte det. Gav bara lite sälta.

      Kram kram

      Radera
  2. Åh, vi vill också åka till Stockholm, känns som det var alldeles för länge sedan nu... får väl se vad våren bjuder på:)
    Den där Jamie är just nu vår största inspirationskälla i köket. Gjorde en variant av en av hans lasagnerecept och det blev verkligen supergott. Detta tipset låter väldigt spännande med ansjovisen (som vi iaf gillar:)).

    Kramar

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag ska från och med nu leta mer inspiration från utländska bloggar och kockar. Känner mig taggad för det nu. Ja, och hos mina bloggvänner så klart! ;o)

      Undra om det blir något i Stockholm i vår? Hoppas då att jag har möjlighet att åka...

      Kram kram

      Radera
  3. Låter som om ni hade en riktig toppen mathelg i Stockholm. Ja kvällens middag låter iVerkligen nte fel den heller. Blev ingen Formex för mig, tyckte det blev för dyrt att åka upp över dagen på helgen. Får spana nyheter på nätet istället. Kanske konsulterar dig som har koll på utbudet ;). Ha det gott!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det kostar lite att åka upp, framför allt över en dag bara. Men guuud så mysigt vi hade det, och vad gott vi åt!

      Kram kram

      Radera
  4. Jag gillar att använda creme fraiche i lasagne istället för den vanliga ostsåsen. Lite syrlig smak av creme fraiche gillas :) Ha det fint, kram!

    SvaraRadera
  5. Vad kul att krogen gillades! Älskar deras tapas och att sitta där och småäta så länge som möjligt.

    Lasagne är ju så bra på det sättet att man i princip kan kasta ner vad som helst mellan plattorna. Mycket intressanta smaker i denna! Har sett crème fraiche användas mer och mer som "sås" och jag tror verkligen att det smakar bra så det ska jag testa nästa gång lasagne står på menyn.

    Hoppas ni hittade mycket fint på mässan!

    Kram Lotta

    SvaraRadera
  6. Aha, smort kråset i Stockholm minsann! Låter hyvens. Lasagnen låter också god! Jag känner för övrigt ett stort behov av att gå på flådig restaurang. Utbudet i Kalmar är dock ytterst skralt. Helst vill jag bli bjuden, också. ;-) Kram!

    SvaraRadera
  7. I love Stockholm, så kul att ni hade det bra. Mums med lasange det är bland det godaste jag vet : )) kram Sofia

    SvaraRadera
  8. Har du provat med gorgonzola i lasagnen. Gjord en häromdagen jag inte hunnit blogga om ännu, men den kommer :)

    lena från amke a head food

    SvaraRadera
  9. Ni verkar ha haft en trevlig helg minsann, härligt! Det bästa med att vara i storstan är ju utbudet av alla härliga goa restauranger. Lasagnen ser smarrig ut, kram!

    SvaraRadera

Vad kul att du vill lämna en hälsning!
Kram Malin.