Dessa små godingarna hittade jag inne hos Tant Gul. Hon har i sin tur hittat receptet i LCHF Husmanskost av Anna Hallén. Kex som dessa är perfekt mellanmål för mig, lite smör och lite ost och sedan en stor kopp te. Innehållet i kexen kan varieras efter vad man har hemma. Jag ska till nästa gång utesluta kokosen och ersätta det med några andra nötter eller frön, eller i alla fall ta mindre. Min mathjärna blev lite konfunderad där, är det en söt kaka eller ett matigt kex?
Hade inte allt i originalreceptet hemma, men det gjorde ingenting. Jag tager vad jag haver, precis som jag gör med den hemmagjorda müslin. Jag ger er originalreceptet dock, hittar inte lappen med mina kluddar.
Man gör först en mjölblandning av nötter och frön och annat gott. Av det gör man sedan kexen. Det blir "mjöl" till fler än en omgång kex. Förvara "mjölet" i kylskåp.
Hemmagjort "mjöl"
2 dl sötmandel eller hasselnötter
2 dl kokosflingor
1 1/2 dl hela linfrön
1 dl skalade sesamfrön
1 1/2 dl solroskärnor
2 dl cashewnötter
Mixa alla ingredienser, utom 1/2 dl linfrö i en matberedare till halgrovt mjöl.
Kex (ca 15 st)
3 dl eget mjöl
3 ägg
1 tsk bakpulver
2 krm salt
Blanda samman mjöl, linfrö, ägg, bakpulver och salt. Låt det stå och dra ihop sig i några minuter. Bred ut smeten på en plåt med bakplåtspapper. Det ska vara så tunt att det precis håller ihop. Grädda i mitten av ugnen, i 175 grader, i cirka 15 minuter. Ta ut plåten och skär kexen i lagom stor bitar. Sätt in kexen i ugnen igen men nu på 50 grader. Låt de stå inne i cirka en timme, tills kexen är spröda och hårda.
Vill avsluta med att berätta för er att det i morgon är fredag!
//Malin
Vad kul att du provade att göra kexen. Och jag håller nog med om att det är lite för mycket med kokosen, så min plan är också att prova utan nästa gång. Men jag tycker ändå att det fungerar bra som ett sött kex med en klick marmelad till te eller kaffe.
SvaraRaderaHej Malin!
SvaraRaderaVisst är det programmet en riktig mys/skratt höjdare.
Igår var det roliga och intressanta tjejer!
De där kexen lät grymt goda...blev mycket sugen på att testa dem.
Vad trevligt det lät med thailändskt tema, du är så otroligt duktig!!!!
Kram Mariette
Påminner lite om fröknäcket jag har gjort för ett tag sedan.. ser så gott ut! Hurra för att det är fredag imorgon, kram!
SvaraRaderaInte lätt alltid när det krockar i den där mathjärnan, men det är ju också lite roligt när man provar igen och förändrar.
SvaraRaderaÅh, tack för påminnelsen, det är en väldigt efterlängtad dag och helg som följer:)
Kramar
Vad gott det ser ut! Kram
SvaraRaderaJag såg också de där kexen och blev sugen på att testa, men då kanske jag gör som du föreslår och utesluter kokosen. Vissa LCHF-recept som ska efterlikna annan (vanlig?) mat kan bli en förvirrad matupplevelse när det smakar något annat än vad hjärnan förväntar sig.
SvaraRadera