torsdag 17 januari 2013

CITRONMARINERADE KRONÄRTSKOCKSHJÄRTAN OCH FAVORITBRÖDET


Ger er i dag förra helgens förrätt, eller försnacks kanske bättre beskriver det. Hur som helst så var det riktigt gott! Receptet hittade jag hos Anki och Håkan med bloggen Mårtenssons kök. Två härliga skåningar som jag träffade på bloggträffen i Ystad i höstas. Anki och Håkan var de som ordnade hela träffen, hela den underbara matbloggträffen

Till kronärtskockshjärtanen bjöd jag på diverse delikatesser från Gårdsbutik Thuresson. Det blev pastrami, vitlökssalami och lufttorkad skinka. Ja, och bröd så klart.

Citronmarinerade kronärtskockshjärtan
1 burk kronärtskockshjärtan
1-2 vitlöksklyftor, finhackade
1 1/2 dl rapsolja, gärna med citronsmak
1 citron, saften och rivet skal
1 dl hackad persilja


Sila bort spadet från hjärtana och låt dem rinna av ordentligt.
Rör samman rapsolja, vitlök, citronsaft, citronskal och persilja.
Lägg kronärtskockorna i en skål och slå över dressingen.
Låt det stå kallt någon timme innan servering.




Jag tar varje tillfälle jag får till att baka mitt favoritbröd.

Vik-vila-bröd
10 g jäst
300 g kallt vatten
6-9 g salt
390 g vetemjöl special


Blanda ut jästen i det kalla vattnet. Blanda till jästen är upplöst. Häll i allt mjölet och saltet och rör ihop till en deg. Låt jäsa i 30 minuter. Efter 30 minuter ska man vika brödet i bunken. Ta tag i degen och vik dubbelt. Fortsätt tills du vikt ett helt varv. Detta ska man göra 3 gånger med 30 minuters mellanrum. Det här gör att degen blir luftig och det färdiga brödet får härliga luftbubblor i sig.

När man vikt klart brödet ska det jäsa i en timme i bunken. 
Därefter ska degen hällas ut på en bakhandduk med ganska rikligt med mjöl på. Dra ut degen till en rektangel och vik dubbelt. Gör sedan ett löst paket av handduken och låt jäsa i 1 h. 

Sätt under tiden ugnen på 250 grader. Ställ in två plåtar, en vanlig plåt i mitten av ugnen och en oöm plåt i nedre delen av ugnen. 

När degen jäst klart så vänds degen upp på bakplåtspapper, gärna med skarven uppåt. Pappret kasas sedan in i på den heta plåten mitt i ugnen. På den nedre plåten läggs några isbitar. Detta för att få en knaprig yta.

Efter 15 minuter öppnar man ugnen och släpper ut ånga. Detta upprepas var femte minut till brödet stått inne i ca 30-35 minuter. 

Recept: Enklare bröd, Martin Johansson




I morgon efter jobbet drar jag och Lars till Stockholm och Formex-mässan. Vi ska handla in nya fräscha produkter till butiken. Det ska bli så kul! Två nätter på hotell med finfrukostar och restaurangbesök på kvällarna. Blir alltså ingen mat lagad i helgen, däremot kanske något direktrapportering från mässan.

//Malin


12 kommentarer:

  1. lät ju riktigt gott ...måste testas...

    Ha så kul på mässan !! :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ska jag ha! Längtar till hela alltet!

      Kram

      Radera
  2. Rapportera massor från mässan!! Jag vill också "vara med" :-)

    SvaraRadera
  3. Fick lite flash back när på kockorna, och så var det ju Mårtenssons. De låter superfräscha! Brödet skulle jag göra direkt om det gick utan jäst :-)

    Lycka till på mässan med inköpen, tänk att du kommer till min lilla stad :-) Kan du inte skaffa Instagram så att man kan följa dig steg för steg? Hoppas ni blir nöjda med krogen också. Var beredda på att det är ett litet ställe, en bakficka bokstavligt talat. Men sååååå god mat.

    Kram Lotta

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har faktiskt instagram, men har glömt lösen. Ska se om jag kan lösa det.

      Kram kram

      Radera
  4. Så härligt att höra att du tyckte dom var goda, det gläder oss! Tack för länkningen:)
    Hoppas du får en riktigt skön tur i helgen och att ni hittar massa fina saker!

    Kramar,
    Mårtenssons

    SvaraRadera
  5. Brödet ser så gott ut! Ha det bra på mässan! Kram

    SvaraRadera
  6. Kronärtskockorna med citron är så goda!

    Ha det gott

    SvaraRadera
  7. Kronärtskockor då de är som allra bäst.
    Brukar i bland steka dem i just citron och vitlök och servera dem halvvarma.
    Gott, riktigt gott!

    SvaraRadera
  8. Det brödet är ett av våra favoriter också. Många som trott att det är surdegsbröd när vi bjudit på det. Marinerade kronärtskockshjärtan gillar vi också skarpt.
    Härligt med en tripp till Stockholm. Hoppas ni har haft det mysigt!

    SvaraRadera

Vad kul att du vill lämna en hälsning!
Kram Malin.