onsdag 16 januari 2013

SNABBA FRALLOR


Det blir ett snabbt inlägg i dag, så snabbt efter att jag bakat att att ni till och med kan hinna baka de här frallorna till kvällsfikat. 

Jag hade 30 g jäst kvar, efter helgens brödbak, och ville ha frallor gjorda pronto. Inga långa jästider och vikningar i dag inte. Nej, varma frallor på tallriken inom en timme. 

Efter lite googlande hittade jag det här receptet på bloggen Min goda sida. Jag ändrade lite i det, både mängd och innehåll. Inom parentes är de ursprungliga måtten.

Snabba frallor 8 frallor
30 g jäst (75g)
20 g smör (50g)
1 3/4 dl vatten (5 dl)
1/2 msk brödsirap (1 msk socker)
1/3 msk salt (1 msk)
1 dl havrekli (fanns inte med)
4-6 dl vetemjöl special (12 dl)

Smula ner jästen i en bunke. Smält smöret och häll i vattnet. Värm till 37 grader. Häll över jästen och rör till jästen lösts upp. Rör i salt och sirap. Tillsätt mjöl och havrekli lite i taget till en smidig deg. Knåda degen för hand i ca 5 min. 
Rulla till bullar och låt jäsa under duk i 15 min. Pensla med uppvispat ägg och strö över valfria frön. Jag använda svarta sesamfrön. 

Grädda bullarna i 250 grader i ca. 7 minuter.

Så på mindre än en timme fick jag bakat goda, härliga frallor till hela familjens förtjusning. Nej, nu överdrev jag. Ludvig frågade som vanligt. "Vad ska jag äta?".


6 kommentarer:

 1. Vilket bra tips på snabba frallor att förgylla vardagen med!

  SvaraRadera
 2. Jag har inte ont av att bröd jäser och kalljäst över natten är ju egentligen godast men ibland kan sådana här enkla recept utan jäsning också behövas. Smidigt, enkelt och gott = perfekt! :)

  Förstod att Ludvig skulle fråga så =) Kram!

  SvaraRadera
 3. Jag tycker att svarta sesamfrön är så gott! Nu blev jag sugen på att baka frallor. Får bli på söndag kanske - jag jobbar ju sex dagar den här veckan, suck!Jag har nigellafrön i skåpet och det är ju också gott! Kram!

  SvaraRadera
 4. Gott med nygräddat bröd! Kram

  SvaraRadera
 5. De här är något för mej, snabbt ska de gå...
  finns ingen tid och tålamod här inte ;)

  Perfekt till mellis!!!

  Kram

  SvaraRadera
 6. Dessa blev suveräna, lade till rågmjöl i min deg :) Kram!

  SvaraRadera

Vad kul att du vill lämna en hälsning!
Kram Malin.