söndag 9 december 2012

SAFFRANSSKORPOR MED HASSELNÖTTER


I dag är det alltså andra advent och bara två veckor kvar till julafton. Hur ligger ni till med julklappsinköpen? Själv känner jag mig lite lätt stressad. Kan bli så att alla i släkten får paket från butiken. God Jul Ludvig, här får du ett doftljus, från tomten så klart...

Visst är det väl gulligt med barn som fortfarande tror på den snälla farbror i rött? Ella fick ett paket i kalendern som gick sönder vid första användandet. Jag sa då att jag skulle byta den till en ny, vilket fick Ludvigs ögon att vidgas. - Va?! Kan man byta den hos tomten? Jag och Ella fick snabbt löst det med att säga att affären gör upp det med tomten sedan. Ludvig nöjd, alla nöjda!

Det ryktas om oväder i vårt område i dag, men ännu så länge ingen snö. Lite mer vind har det blivit, men det är vi vana vid i Glommen. Lars är beredd att dra ut den nyinköpta snöslungan ur garaget. Jag tror nog att han hoppas på ett riktigt oväder, med mängder av snö. Maskinen måste ju användas!

Kommer ni till Annies Stuga i dag så bjuds ni på Saffransskorpor med hasselnötter och lite kaffe till det. Min saffransorgie fortsätter alltså. Ska nog hinna med ännu mer saffransbakverk innan den här julen är över. Vill också få till någon maträtt med saffran. 

Saffransskorpor med hasselnötter
100 g smör
0,5 g saffran
2 dl hasselnötter
1 1/2 dl socker
2 ägg
6 dl mjöl
1 1/2 tsk bakpulver

Sätt ugnen på 200 grader. Smält smöret på lägg värme och rör i saffran och hackade hasselnötter. Vispa därefter ägg och socker vitt och fluffigt. Blanda försiktigt ner det smälta smöret i sockerfluffet. Blanda mjöl och bakpulver och tillsätt detta lite i taget och arbeta ihop till en deg. Rulla degen till tre längder. Lägg på bakplåtsklädd plåt och platta till längderna lite. Grädda i ca. 20 minuter och skär sedan direkt längderna i smala sneda bitar. Lägg dem med snittytan uppåt och ställ i dem i ugnen på 175 grader i ca 10 minuter. Vänd efter halva tiden, så andra snittytan kommer uppåt. Stäng därefter av ugnen och låt stå kvar med ugnsluckan på glänt. 

Urspungsrecept från Leila Lindholm.


Annies Stuga i Glommen har i dag

öppet till 15.00

Välkomna in i värmen!

6 kommentarer:

  1. Klart du ska ha en saffransorgie... det är ju så gott med saffran! Kör själv något liknande...

    Haha, kan riktigt se Lars framför mig med den finurliga minen :) Absolut att maskinen ska användas! Här har vi haft en massa snö och dåligt väder så nu är vi glada för de -8 vi har idag.

    Så gulligt när de små tror på tomten :) Kram!

    SvaraRadera
  2. Jag äter också mängder av saffran. Undrar om man blir gulaktig i huden av för mycket saffran? Gulsot typ, haha! Nä, det är nog ingen fara. Jag ska äta saffran i fiskgryta på torsdag, Lucia och allt.

    Jag får ta med och bjuda dig på mina pecankanelnötter om du bjuder på en skorpa! Jag ska nog baka pepparkaksbiscotti också. Det är ju så kul att baka och ge bort tycker jag! Kram och sov gott, för nu är andra advent snart till ända. Fast det är väl andra advent ända fram till tredje antar jag...

    SvaraRadera
  3. Det är ju så gott med saffran så kör på! Låter riktigt najs med hasselnötter i skorporna. Dina kunder blir nog jättenöjda!

    Hoppas det inte blir för mycket oväder. Bara lagom så att snömaskinen kan invigas :-)

    Kram Lotta

    SvaraRadera
  4. Saffransorgie är vi helt klart med på, det är så gott med de små röda stråna Vi stoppar dom gärna i fisksoppor, mums.
    Dessa skorporna bakade vi för nåt år sedan, mins att de inte varade alldeles för länge:)

    Hoppas ni inte fått så mycket snö, hr far det på ordentligt!

    Kramar

    SvaraRadera
  5. Haha....jag och en kompis diskuterade idag hur länge barn tror på tomten. Tycker det är gulligt!
    Saffran kan man inte få för mycket av!!:)

    SvaraRadera
  6. älskar saffran,och dessa brukar ja köra med sötmandel men hasselnötter låter lika gott

    SvaraRadera

Vad kul att du vill lämna en hälsning!
Kram Malin.