lördag 1 december 2012

SAFFRANSKAKA MED LJUS ROM


I dag har det varit en händelserik dag, vilket betyder att jag nu är helt slut i kropp och huvud. Började med att ha öppet butiken i fem timmar, vilket som vanligt var jätteroligt och inte det minsta jobbigt. Direkt efter stängning drog familjen och en extra passagerare, Ellas kompis Moa, till Liseberg för lite julmys. Även det jätteroligt och framför allt mysigt, men det enda negativa var att det var så galet kallt. - 6 grader är ingen favorittemperatur för mig, inte ens +6 är något för mig. Jag har inte riktigt hunnit koppla att det är vinter, så ingen i familjen var nog riktigt rätt klädd. 

I butiken i dag bjöd jag på den här underbart goda saffranskakan. En favorit i repris från förra julen, som jag med säkerhet kommer att baka igen. 


Saffranskaka
3 st ägg
2 1/2 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
50 g smör
1 dl mjölk
1/2 g saffran
1 msk ljus rom
3 1/2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 nypa salt

Smör och kokosflingor till formen
Florsocker till pudring av kakan

Sätt ugnen på 175 grader.
Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker vitt och riktigt pösigt.
Smält smöret tillsammans med saffran, rör i mjölk och rom, blanda det med äggsmeten.
Blanda vetemjöl, bakpulver och salt och vänd försiktigt ner det i smeten.
Smöra och bröa en sockerkaksform med smör och kokosflingor. Fyll med smeten.
Grädda kakan i mitten av ugnen i 25-30 minuter. Prova med en sticka, den ska inte vara kladdig. Jag fick ha min inne i 45-50 minuter. 
Låt kakan svalna något och stjälp sedan upp den på ett fint fat. Pudra över florsocker vid servering.

Knepet till att lyckas med sockerkakan är att vispa ägg och strösocker riktigt, riktigt luftigt. Man får aldrig vispa ner mjölet, då blir kakan gummiaktig i konsistensen. Mjölet ska vändas ner i smeten.

Receptet kommer från Leila Lindholm.





I morgon har Annies Stuga öppet mellan klockan 10-15. Vi bjuder då på glögg, tigerkaka och pepparkakor i butiken

Välkomna!



6 kommentarer:

  1. Kakan ser god ut! Mysigt med Liseberg! Kram

    SvaraRadera
  2. Hej!
    Ser supergott ut:))

    Ha det bäst!
    Kram Malin

    SvaraRadera
  3. Den saffranskakan är bara så god, vi gör den varje jul här hemma! Så mysigt det låter med jul på Liseberg.. brrrr, ja galet kallt för oss som trivs i värmen ;)

    Vilken fin header vännen! Den syns inte när jag går in via min mobil och kollar på bloggen så därför har jag missat den tidigare. :)

    Önskar er en riktigt fin första advent, kram!

    SvaraRadera
  4. Hej fina Malin!

    Mmm kakan ser jättegod ut!

    Liseberg har jag inte kommit in till än, men det kommer väl. Det enda är att det alltid är så himla mkt folk där, fast det är klart, det är mysigt ändå ;)

    Nyfiken på din butik, får nog kika förbi snart..!

    Kraaaam
    Mia

    SvaraRadera
  5. nämen snacka om att jag har hittat rätt blogg! både jag och min man jobbar på att gå upp i vikt så!! :) här stannar vi

    SvaraRadera
  6. Jag tycker det är himla gott med rom i bakverk. Det blir alltid lite "sting" då. Det låter gott med kombinationen mellan saffran och rom. Det ska jag testa!

    SvaraRadera

Vad kul att du vill lämna en hälsning!
Kram Malin.