onsdag 5 december 2012

SAFFRANSBULLAR MED APELSIN OCH MANDELMASSA


Jag har en hel lista med maträtter och bakverk som jag skulle vilja göra, och listan blir inte kortare kan jag tillägga. Sedan finns det de maträtter och bakverk som jag gjort tidigare och som jag vill göra igen. 

Förra året bakade jag lussebullar med mandelmassa och bestämde när sista bullen var uppäten, att de skulle göras om. För oj oj oj så gott! Men i år lade jag till apelsin i fyllningen, vilket inte gjorde det sämre.

Saffransbullar med apelsin och mandelmassa

150 g smör
5 dl mjölk
50 g jäst för söta degar
1 burk lättkesella
1 tsk salt
2 ägg
1 dl vit Sirap
1 dl socker
0,5 g saffran
ca 18 dl vetemjöl

Fyllning
200 g rumsvarmt smör
400 g mandelmassa
2 apelsiner, saft och rivet skal

Blanda smöret och riven mandelmassa. Vänd ner apelsinsaft och rivet apelsinskal. Rör till en jämn kräm.

Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölken och värm till fingervarmt (ca 37°).

Smula jästen i en skål. Tillsätt degspadet, salt, kesella, sirap, socker, saffran och ägg. 

Blanda i mjölet, litet i taget, tills degen släpper bunkens kanter. Arbeta degen blank och smidig. Låt jäsa under duk i ca 30 minuter.

Tag upp degen på mjölat bakbord och arbeta degen smidig. Dela degen i 2 bitar. Kavla ut en bit i taget och bred på fyllningen. Rulla från långsidan och skär i skivor. Placera i formar och sedan i muffinsform, eller lägg dem bara på bakpappersklädd plåt och låt jäsa under duk i ca 30 minuter. Sätt ugnen på 250 grader.

Pensla med ägg och garnera med flagad mandel. Grädda bullar mitt i ugnen i 6-8 minuter och låt sedan svalna på galler under duk.


I morgon är det torsdag och Annies Stuga har öppet igen. Jippi, som jag längtat!


Annies Stuga
Glumstensvägen 25 
Glommen.

Torsdag-Fredag 14.00-18.00
Lördag-söndag 10.00-15.00

Välkomna!

//Malin
Tel.nr.0706-405771




11 kommentarer:

  1. Visst är kombinationen saffran och mandelmassa en riktigt hit! I helgen bakade jag lussebullar med just den kombon... apelsin var en spännande twist som jag inte testat (ännu).

    Vilken härlig entusiasm över butiken, riktigt härligt att läsa :) Kram vännen!

    SvaraRadera
  2. Så julefint du har fått det här i din diner, Malin, jättefint!

    Ja, visst är det jobbigt det där med tiden som inte vill riktigt räcka till, så mycket man vill göra - både gammalt och nytt. Fast, det är ju ett kärt besvär:)

    Apelsin som extra smaksättning låter ju gott, fast det där med mandelmassa vägrar Anki gå med på, det är något av det enda som absolut inte går ner... tyvärr:)

    Ha det nu så kul i morgon i stugan,
    kramar

    SvaraRadera
  3. det där får nog testas..Tack för recept.

    Pernilla

    SvaraRadera
  4. Jag har också bakat saffransbullar med mandelmassa, och de blir så saftiga! Låter gott med apelsin också! Kram

    SvaraRadera
  5. Hej:)
    När vi köper vintage gör jag det på auktioner & helt vanliga loppisar...Det är viktigt att be om kvitto, det här med momsen är ju en historia för sig...
    Min sambo sköter bokföringen:))
    Det är inte riktigt min grej.
    Hjälper Dig kanske inte så mycket...


    Kram Malin

    SvaraRadera
  6. gahhhh malin vad gott vill haaaaaaa : ) kram på dig finis kram Sofia

    SvaraRadera
  7. Fy attan vad goda de låter! Apelsinen i kan jag tänka mig gjorde dem ännu godare.

    SvaraRadera
  8. Det där lät ju verkligen supergott!! Har sett andra som också bakat saffransbullar med mandelmassa...måste pröva ;o)
    Jag har precis bakat din saffranskaka med smuldegstäcke, fast inte smakat den ännu. Ska sparas till imorgon :) Fast mitt täcke ser dock inte lika aptitligt ut som ditt, kan det vara för att jag använde rörsocker? Det blev väldigt mörkt. Tänkte ljusa upp det med florsocker före servering!

    Lycka till i butiken idag och ha en mysig adventshelg!!
    Kramar
    Ulrika

    SvaraRadera
  9. Till och med jag som inte gillar sött blev sugen nu!

    lena från make a head food

    SvaraRadera
  10. Ja ska oxå baka saffransbullar med mandelmassa,de är ju sjukt gott och kan tänka mig att de blir godare med apelsin..mmm

    SvaraRadera
  11. Jag gör också sådana lussebullar. Fast jag är så onyttig att jag lägger i riven choklad också, hihi! Allt gott liksom.

    I år bakar jag och dottern julbaket åt en vän till mig. Hon avskura tt baka och min dotter behöver tjäna pengar. En bra kombo!

    Har ni lika kallt som vi? Arton minus klockan sex imorse... Brrr. I dag blir det julpyssel och mys inne. Inte ens hunden vill gå ut. Kram!

    SvaraRadera

Vad kul att du vill lämna en hälsning!
Kram Malin.