torsdag 13 december 2012

LAKRITSKOLA MED FLINGSALT OCH EN VINNARE!


I dag är det alltså lucia, en fin tradition tycker jag. I går kväll var det luciafirande i Morups kyrka. Ludvig var en tomtenisse och Ella i skönsjungande tärna, eller tärning som Ludvig kallar det. Stolt som attans var jag när Ella sjöng för en fullsatt kyrka. Så fint så!

I morse var det först glögg och pepparkaka i personalrummet och senare lussefirande i matsalen, då med skönsång från eleverna. Mysigt och traditionsenligt.

I tisdag när jag var hemma med Ludvig gjorde vi lakritskola. Några med flingsalt på och några med hjärtanströssel, riktigt goda vilket som. Lite kola hör ju allt till bland julgodiset. Får se vad det mer kan tänkas bli. Lite tryfflar är ju aldrig fel förstås. Tål att tänkas på helt enkelt.

Lakritskola 
3 dl vispgrädde
3 dl socker
1 dl sirap
2 msk lakritspulver eller 0,5 deciliter krossad turkisk peppar
1 msk smör
100 g mörk choklad (minst 70%)
1 msk strössel eller flingsalt


Häll grädde, socker och sirap i en tjockbottnad kastrull.

Koka upp och tillsätt lakritspulvret. Ha en visp till hands för att eventuellt hjälpa till med att lösa upp pulvret. Koka kraftigt utan lock tills smeten har en temperatur på 120–125 grader, använd kökstermometer. Det tar 30–60 minuter beroende på kastrullens storlek.(Men så lång tid tog det inte för mig, termometer är det bästa att använda sig av). Rör i smöret.

Lägg bakplåtspapper i en liten form, cirka 15x15 centimeter. Häll upp kolasmeten i formen och låt stelna i kylskåp cirka 20 minuter.

Skär den stelnade kolan i 2–3 centimeter stora bitar. Smält chokladen i vattenbad eller i mikro. Pensla kolabitarna med choklad och lägg dem på ett bakplåtspapper.

Garnera med strössel eller flingsalt innan chokladen stelnat. Förvara i kylskåp i burk med tättslutande lock. Lägg lite smörpapper emellan så att inte kolorna kladdar ihop.

Recept från Coop.se



Nu till vinnaren av min lilla tävling! Det blev ingen mindre än Thomas Johansson. Grattis Thomas! Maila mig din adress så kommer duken Malin från Nyblom Kollén på posten, eller så finns den att hämta i Annies Stuga i Glommen. Välj själv.


Ha en skön luciakväll kära vänner!






11 kommentarer:

  1. Så härligt, tärning:)
    Mycket gott med lakritskola, sånt som är väldigt svårt att sluta stoppa i sej...

    Luciakramar.

    SvaraRadera
  2. Tärning har jag inte hört innan ;) Lakritskola låter smarrigt och med hjärtan på, åh!
    Grattis till vinnaren, kram kram!

    SvaraRadera
  3. Hihi tärning!!! Det var kul:) Och lakrits jag älskar lakrits!

    SvaraRadera
  4. Mums, min favoritkola men i år så gjorde jag vaniljkola med havssalt istället. Lite avundsjuk är jag på alla mysiga luciatåg men den tiden är förbi. (kommer kanske tillbaka igen när de blir ännu äldre).Kram

    SvaraRadera
  5. Mums, min favoritkola men i år så gjorde jag vaniljkola med havssalt istället. Lite avundsjuk är jag på alla mysiga luciatåg men den tiden är förbi. (kommer kanske tillbaka igen när de blir ännu äldre).Kram

    SvaraRadera
  6. Den kolan gjorde jag i fjol mums! Grattis till vinnaren! Kram på dig finis! Sofia

    SvaraRadera
  7. Lakritskola är den bästa :) Kram

    SvaraRadera
  8. Tack för recept på lakritskola, ser ut att kunna bli en favorit. :)

    SvaraRadera
  9. Just det receptet kör jag också sedan förra året. Den är underbart god och just med flingsalt är godast tycker jag. När jag är ambitiös ger jag dem ett chokladöverdrag innan jag lägger på flingsalt. När jag är lat äter jag dem som de är.

    Min yngsta dotter gjorde muscovadotryffel förra helgen. Oj, vad gott det var! Några finns kvar, men det är risk att vi måste göra fler innan jul.

    Jag skickar inte din vinst, utan tar med den när jag kommer den
    23:e. Jag har helt enkelt inte hunnit skicka den. Kram!

    SvaraRadera
  10. åh vad fina de blev och låter ju riktigt gott

    SvaraRadera

Vad kul att du vill lämna en hälsning!
Kram Malin.