måndag 17 december 2012

HONUNG- & SENAPSLAX


Jaha, så nu är det bara en vecka kvar till julafton. Galet är ordet, helt galet. Det är bara att konstatera att dagarna i december försvinner lite snabbare än övriga månader. Finns säkert någon avhandling som styrker mina tankar. 

I går åt jag årets första julbord och fasen vad gott det var. Vi äter julbord hos min morbror och hans fru varje år och det är alltid det första och nästan det bästa på hela julen. Speciellt deras revbensspjäll, mmmmmm. Och deras dessertbord, mmmmm. Ja, allt är riktigt gott. Nästa blir en jullunch på jobbet på onsdag och sedan på julafton. 

Till helgen ska jag tillaga en julskinka jag beställt på Gårdsbutik Thuresson i Bölse. Var ute i sista stund där. Deras skinkor går åt, men där finns en mängd annat gott. Julskinka och risgrynsgröt blir den enda julmaten jag gör, resten äter vi borta hos släkt och vänner. 

I helgen åt vi den här laxrätten, vilken var riktig god. Lax och en god sås kommer man långt med. Lite skåpsrensning inför stora julhandlingen. 

Honung- & senapslax
1/2 laxsida
1 burk creme fraiche
2 dl matlagningsgrädde
3 tsk honung
4-5 tsk grovkornig senap (jag tog flädersenap)
4 msk mjukost (philadelphiaost)
citronpeppar
salt & peppar

Salt och peppra laxen. Blanda samman alla ingredienser till såsen och häll över laxen. Ställ in i ugnen på 175 grader i cirka 20-25 minuter. 


Ha en skön måndag kära vänner!




8 kommentarer:

  1. Ja, december har gått fort! Jag längtar så att få äta julmat, mums! Kram och ha en fin dag!

    SvaraRadera
  2. Den där laxen åt jag för massa massa år sen men har helt glömt bort.
    Vet att jag älskade den och vet vad jag ska göra gör lax nästa gång!

    Trevlig vecka.
    Lena från make a ahead food

    SvaraRadera
  3. Förstår inte vart tiden flyger iväg... hela året har gått snabbt! Härligt med ett så lyckat julbord, det är bara att njuta av allt det goda, kram!

    SvaraRadera
  4. Jag äter nästan aldrig julbord på restaurang utan hemma hos släkt och vänner. Vi äter aldrig julbord med jobbet då vi har vår "julfest" i januari. Men visst är det så att den maren är minst lika god! Så nu börjar jag riktigt längta efter julmat och på lördag blir det premiär i år för mig.
    Håller med dig helt galet är det. En vecka kvar...

    SvaraRadera
  5. Senap är en oerhört bra krydda. Fixar till det mesta:)
    Ja nu rasslar tiden iväg, nu är det knappt en halv vecka kvar!

    SvaraRadera
  6. I år ska vi äta julbord med jobbet - annars brukar vi äta trerätters för att inte tröttna på julmaten före jul liksom. Men i år hade chefen bokat bord alldeles för sent (som vanligt, hrm) så det fanns bara julbord att välja på. Lika glad är jag men hur jag ska orka bowla efter maten förstår jag inte. Jag kommer att följa med klotet som ett annat klot...

    Laxen ser mycket god ut! Senap och honung är jättegott ihop! Kram!

    SvaraRadera
  7. Visst går det så fort nu, fast någon sa att det gör det när man blir äldre...?
    Vår julskinka blir i år av den vilda varianten, ska bli så spännande att smaka.

    Laxrätten lägger på på minnet, låter enkelt och gott.

    Kramar

    SvaraRadera
  8. Vad härligt med lax såhär i jultider då allt annat smakar sött eller supersalt. Det ser himla fint ut!

    SvaraRadera

Vad kul att du vill lämna en hälsning!
Kram Malin.