fredag 21 december 2012

LÖVBIFFSGRATÄNG MED ÄDELOST


Mitt-i-veckan-mat är inte min favoritmat att laga, och det egentligen mer för att det inte brukar finnas tid till det. Eller det kanske är felformulerat, men jag vill i alla fall inte laga något halvdant. Vissa dagar har jag gott om tid och gott om lust att laga mat, och så var det i onsdags. Så onsdagsmat behöver alltså inte innebära tråkig mat. Jag kör gärna finmat även på vardagarna och inspirationen till det kommer oftast från andra bloggar och bloggare. En blogg som jag ofta hämtar recept från är Helenas blogg Bara en kaka till

I onsdags blev det en gratäng med lövbiff och ädelost. En suveränt god rätt och smidig att laga. Precis så som det ska vara   på en onsdag.


Lövbiffgratäng
500 g strimlad lövbiff
3 msk soya
2 msk kalvfond
1 pressad vitlöksklyfta
150-200 g färska champinjoner
1 strimlad purjolök
1 hackad röd paprika

Sås 
4 dl grädde
1 msk mjöl till redning
140 g ädelost
lite torkad timjan
grovmalen svartpeppar
lite salt

Börja med att strimla lövbiffen och lägga den i en stor skål tillsammans med soya, fond och pressad vitlök. Låt den marinera där medan du förbereder grönsakerna, som ska hackas och stekas lätt i lite smör. Fräs även svampen i lite smör, och lägg paprika, purjolök och svamp i botten på en smord ugnsfast form. 
Lägg sedan den råa, marinerade lövbiffen över grönsakerna. Den ska inte brynas innan, den kommer att bli färdig i ugnen sedan, och köttet blir väldigt saftigt och gott.
Såsen hälls sedan över det marinerade köttet. Till såsen börjar man med att koka upp grädden. Häll en liten skvätt av den kalla grädden i en liten rednings-shaker och skaka den tillsammans med mjölet, och häll sedan redningen i den varma grädden. Smula ner ädelosten och krydda såsen med timjan, peppar och lite salt. Låt såsen koka någon minut tills osten har smält ner i såsen. Häll såsen över köttet som bilden visar, och ställ in gratängen i mitten av ugnen på 225C i ca 25 minuter. Lägg eventuellt på lite aluminiumfolie mot slutet så att inte ytan bränns. Servera gratängen med antingen ris, potatis eller pasta. 


               

Just nu står jag i butiken och myser med en kopp te. Annies Stuga har i dag öppet i två timmar till. Klockan 18.00 stänger vi för dagen. I helgen har vi öppet mellan 10.00 - 15.00. Så välkomna in för att köpa era sista julklappar eller gå-bort-presenter.


Ha en skön fredag kära vänner!


2 kommentarer:

  1. Här sitter jag med havregrynsgröten i knät och vill önska dig en riktigt God Jul!

    Julekram Tina

    SvaraRadera
  2. Hoppas att du har det mysigt ute i butiken idag :)
    Frågan är hur mycket kunder som dyker upp mitt i julstöket...hos mig är det relativt lugnt idag!

    Så jag passar på att blogga lite xtra idag och önskar dig en riktigt God Jul o Gott Nytt År!!
    Kram kära du
    Ulrika

    SvaraRadera

Vad kul att du vill lämna en hälsning!
Kram Malin.