onsdag 26 december 2012

GLASERADE REVBENSSPJÄLL, PERFEKT MAT ÄVEN EFTER JULAFTON


Nu har jag varit vrålmätt konstant i tre dagar. Hur är det möjligt? Alla kläder sitter lite tajtare, det finns med andra ord mer att älska och bara så ni vet det, rund är också en form. Två klyschor väl värda att nämna i dessa tider. 

Jag har haft en underbar jul, massa kärlek och mysigheter. Mat inkluderat. Förra året åt jag för lite julmat, vet inte hur det kan vara möjligt, men så kändes det. I år däremot har det varit precis lagom.

På julbordet är revbensspjäll min absoluta favorit. Mjälla revbensspjäll som faller av benet, mmm så gott. Något så gott kan man inte bara äta till jul. Det fick därför bli vår annandagsmiddag. Jag köpte faktiskt falska revbensspjäll på Gårdsbutik Thuresson. Med det menas urbenad fläskkotlettrad, vilket fungerade minst lika bra. Kanske bättre för mig mig eftersom jag inte tycker om för mycket fett på spällen.

Glaserade falska revbensspjäll
1 kg revbensspjäll (eller falska)
salt
peppar
ingefära
vatten
soja

Glace
1/2 dl svartvinbärsgelé
1 msk honung
1 tsk soja
1 msk färskriven ingefära

Dela revbensspjällen i lagom bitar. Bryn dem i riktigt med smör, salt, peppra och krydda med ingefära. Häll sedan på ca. 3 dl vatten, till att börja med. Låt spjällen småputtra tills de är så möra att de lossar från benen och nästan faller i sär. Man måste fylla på med vatten efterhand. Detta tar ca. 2 timmar.
Pensla på glacen och gör klart i ugnen på 175 grader i ca. 20 minuter. Pensla på med mer glace efter halva tiden. 

Jag serverade ribbsen med ugnsrostade delikatesspotatis och kall vitlökssås. Det blev även en gräddig skysås av det gottiga som spjällen kokat i. Den gick inte av för hackor. Så god att den kunde ätas med sked. 
Mina barn och deras kusiner tillsammans med Tomtefar

I morgon har jag öppet Annies Stuga igen. 

Den här helgen har vi lite speciella öppettider.

Torsdag & Fredag 12-18
Lördag 10-15
Söndag 10-12

Jag har plockat fram lite nyheter i butiken. Har även fått påfyllning av Våga smycken. Kanske behöver du något nytt till nyårsfesten...

//Malin
5 kommentarer:

 1. The more the merrier fina Malin så det gör inget om kläderna sitter lite tight ;)

  God fortsättning vännen och jag gillar kortet med alla barnen och tomtefar på, kram!

  SvaraRadera
 2. Mina kläder har också krympt, hrm! Jag kommer att åka i mysbyxor imorgon, så det blir en uppenbarelse som kommer till Annies stuga imorgon... Kram!

  SvaraRadera
 3. Alltså vem har INTE fettat på sig? För mig har det pågått hela året. Kram på dig!

  SvaraRadera
 4. Tänkte göra revbensspjäll under helgen
  sparar receptet för detta verkar muma:)

  SvaraRadera
 5. Möra revben är bland det bästa som finns! Det kan jag ära när som!
  Jag har inte ätit värst mycket julmat eller annan mat för en delen heller, men det känns ändå som jag rullar fram. Tror det är att maten är så mäktig. På elva dagars ledighet är det dessutom åtta middagar inbokade... Ja ja, januari blir en bra månad för massa träning ;-)

  SvaraRadera

Vad kul att du vill lämna en hälsning!
Kram Malin.