fredag 2 november 2012

ROTFRUKTSGRATÄNG OCH RYGGBIFF


Fredag i dag, härliga fredag. Även om jag varit ledig i veckan så känns fredagen viktig. Jag har varit ute i min butik även i dag, det finns alltid något att göra. 

Även om butiken nu känns inom räckhåll, så blir jag lika förvånad när människor jag inte känner frågar när butiken öppnar. Men det är ju så jag vill att det ska vara, inte bara min familj och vänner som ska besöka Annies Stuga. ÅÅÅhhhh, så spännande!

I kväll var jag ruskigt nära att beställa hämtmat, men ändrade mig då jag körde förbi Thuressons i Bölse. En riktigt bra gårdsbutik som ligger i närheten av Glommen. De säljer kött både, nöt-, fläsk-, kalv- och lammkött. Även kyckling kan man köpa där, och grönsaker. Köpte med mig ryggbiff hem och rotfrukter till en gratäng. Är barnsligt förtjust i en fin bit mediumstekt (58 grader innetemp) finkött med lite vitlökssmör på toppen och en god gratäng. Glöm inte vinet i glaset till det, grädden på moset.

Rotfruksgratäng
1/2 kålrot
1 gul lök
1 palsternacka
6 potatisar
3 dl grädde
3 dl mjölk
3 vitlöksklyftor
salt & svartpeppar
1 dl riven ost
1/2 dl ströbröd

Skala och skiva rotfrukter och lök tunt, jag använde en mandolin. Lägg lite rotfrukter och lök i en ugnsfast form och salta och peppra, fyll på med resten av rotfrukterna och lök. Salta och peppra. Häll grädde, mjölk och pressad vitlök i kastrull och låt koka upp. Häll över rotfrukterna och ställ in i ugnen på 225 grader i ca 45 minuter. När 25 minuter gått, strö över osten och ströbrödet. Känn med sticka om gratängen är färdig. Blir den för mörk, så täck med folie. 

Med en gratäng och vitlökssmör behövs ingen sås, känns konstigt att säga då jag är en såsoman, men det är sant.


Ha nu en underbar helg kära vänner!


6 kommentarer:

  1. Vi är skitdåliga på att äta "en god köttbit"! Visst är vinet viktigt till och fredag är alltid fredag. Även för mig som är mammaledig!:)

    SvaraRadera
  2. åååh rotfruktsgratäng,de måste ja verkligen testa.låter och ser helt fantastiskt gott ut.
    önska ja hade den här maten till middag i dag,verkligen lyxmat
    skönt och va ledig,får önska dig en fortsatt underbar helg

    SvaraRadera
  3. Rotfruksgratäng är galet gott, jag brukar stava min i stället för att skiva den. Fråga mig inte varför men den blir godare så !

    Trevlig helg!

    Lena från Make Ahead food

    SvaraRadera
  4. Mmm riktigt gott ser det ut, jag blev hungrig fast jag precis ätit:)
    Kram från Victoria på www.victoriasprovkök.se

    SvaraRadera
  5. En god köttbit med vitlökssmör....mums!! Och helt rätt ett glas vin till det är ju inte fel!!
    Vilken härlig gårdsbutik, älskar gårdsbutiker!!

    SvaraRadera
  6. Hej Malin!

    Jag vet faktiskt inte hur många kvadrat butiken är på... Men den är väl ganska stor, åtminstone mycket större än den jag hade innan jag flyttade till dessa "nya" lokaler!!

    Har ni satt öppningsdatum?

    Fortsatt trevlig helg!

    Kram Mariette

    SvaraRadera

Vad kul att du vill lämna en hälsning!
Kram Malin.