fredag 2 november 2012

MINTCHOKLADMACARONS


När det gäller macarons så har jag mycket kvar att lära. Frågan är bara om jag har tålamodet. Den här gången var första gången jag gjorde en italiensk maräng som bas, vilket visade sig väldigt lyckat. Vad jag ska göra annorlunda till nästa gång är att jag ska sila mandelmjölet och väga det efteråt. Vill ju de ska vara fina och släta. Vet inte varför jag inte gjorde som det stod i receptet, var väl lite för på helt enkelt. Som tur är så gör mandelspåren inget negativt för smaken, bara för utseendet. 

De här macaronerna bjöd jag på då HN var på besök hemma hos mig för några veckor sedan. 

Macarons (30 st)
120 g äggvitor
35 g socker
150 g mandelmjöl
150 g florsocker


För sockersirapen:
150 g socker
50 g vatten

Vispa 60 g äggvitor till hårt skum, tillsätt under omrörning 35 g socker. Värm upp sockersirapen till 118 grader, häll därefter ner den heta sirapen i en smal stråle ner i äggviteskummet, blanda hela tiden om. Fortsätt att vispa i ca 10 min, smeten ska kylas ner samt få en glansig fin konsistens. 

Sila mandelmjölet och florsockret i en annan bunke. Blanda med mandelmjölet de resterande 60 g av äggvitan. Ifall du vill ha färgglada macarons ska man blanda i färgämnet vid detta skede. Nästa steg är det kritiska steget. Det gäller att vara väldigt försiktig när man blandar i marängsmeten med mandelblandningen. Man ska blanda så lite som möjligt, snarare "vika in" marängsmeten. Börja med ca 3 dl av marängsmeten som du blandar med mandelblandningen, detta för att lättare kunna blanda i resten av marängen. Vik försiktigt in resten av marängen, smeten skall få en lavaliknande konsistens. Några omrörningar för mycket och smeten kan vara förstörd, så var försiktiga! 

Lägg bakplåtspapper på ugnsplåtarna. Fyll spritspåsen med smeten och spritsa ut små macarons, se till att inte spritsa ut dem för nära varandra. Låt macaronsen stå i rumstemperatur i ca 30 min, detta för att ytan ska hinna torka lite så att de inte spricker så enkelt i ugnen. Grädda i 155 grader i ca 10 min. Låt macaronsen svalna och fyll med valfri fyllning.

Receptet hittade jag hos Piece of cake, som i sin tur hittade det hos My tartelette

Mintfyllning
100 g mörk choklad
70 g vispgrädde
20 g smör
Pepparmintsarom/olja efter smak

Koka upp grädden och häll den över den hackade chokladen. Låt svalna lite och tillsätt sedan smöret. Vispa hårt. Smaka av med pepparmintsarom eller pepparmintsolja. 

Fyll de avsvalnade macaronsen med fyllningen. 





Vet ni vad? I dag är det fredag!



8 kommentarer:

  1. Jag tycker de ser riktigt fina ut och smakar gott! Härligt med fredag! Kram

    SvaraRadera
  2. Ja tycker oxå de blir mycket bättre resultat med sockerlag.japp att sikta och ha en våg är ett måste.tyckte du fick till dem riktigt bra ändå och låter himmelskt gott och så med mer träning så kommer du snart vara ett proffs

    SvaraRadera
  3. Visst är det skönt att det är fredag! Jag tillhör ju de där lärarna som INTE har lov...

    Macarons och jag gillar inte varandra. Hittills har alla jag har smakat varit på tok för söta för min smak. Men de är så vackra! Konstigt för jag gillar ju t.ex. maränger och fudge, och det är ju sött så det förslår. Dina macarons kanske jag skulle gilla dock!? Jag tror det! Kram!

    SvaraRadera
  4. Min väninna Anastasia har hittat ett perfekt recept. Går inte misslyckas med. Så byter hon bara ut smakerna. Jag hittar inte det på hennes blogg, anastasias.se men maila henne och fråga! info@anastasias.se

    SvaraRadera
  5. Här har du en som inte ens har smakat en endaste macaron i hela sitt liv, nämligen frun i köket. Undrar om det finns fler likadana?

    Vi hoppas du får en riktigt härlig helg Malin,
    kramar från oss båda.

    SvaraRadera
  6. Go'kväll! Förstår att du spenderar all tid i butiken nu :) Den blir ju sååååå fin. Jättekul att se bilder från den. Så fort du öppnar lovar jag att göra reklam för dig med ;o)
    Jag är så kär i min butik, så jag skulle kunna flytta ut där ;O)))) Det är en fantastisk känsla att ha något eget. Min man tycker också om den....han går ut där en sväng efter jobb varje dag och bara njuter.
    Idag har det varit riktigt mysigt där ute, speciellt när det börja mörkna framåt eftermiddagen och alla lyktor lyser utanför.

    Önskar dig en härlig helg!
    Kram
    Ulrika

    SvaraRadera
  7. gahhh fina fina Malin de ser urgoda ut gahhh give it to me ; ) kram Sofia

    SvaraRadera
  8. Macarons har jag lyckats bra med hittills men de har blivit allt sämre så jag kanske får sluta göra dom nu då? ;)

    Tycker dina ser fina ut och vilken härlig smakkombination, mint och choklas yummie, kram!

    SvaraRadera

Vad kul att du vill lämna en hälsning!
Kram Malin.