fredag 16 november 2012

KYCKLINGGRATÄNG MED ÄDELOST OCH SKOGSCHAMPINJONER


Från och med nu och ett bra tag framöver har vi alltid ädelost hemma. Ludvig älskar, konstigt nog, ädelost. Framför allt mjuk ädelost på tub på pepparkakor. Han säger själv att han gillar ädelosten mer än pepparkakan. 

Kvällens måltid innehöll just ädelost. Receptet var ett sådant som jag direkt visste skulle vara galet gott. Alla ingredienser var sådana som jag älskar. Det kan liksom inte bli fel med ädelost, bacon, svamp och grädde. Ni hör ju, galet gott! 

Receptet hittade jag hos Helena med bloggen Bara en kaka till. Hon i sin tur hade fått det av sin kompis mamma, som i sin tur fått det av sin andra dotter. Det är så det ska vara, recept ska skickas runt och delas. Så jag uppmanar er till att testa den här krämiga gratängen, riktigt smakrik och väldigt smidig att laga.

Kycklinggratäng med ädelost
3-4 kycklingbröstfiléer
1 pkt bacon
1 liten purjolök
250 g färska skogschampinjoner
5 dl vispgrädde
2 msk kycklingfond
1-2 msk soya
140 g ädelost
grovmalen svartpeppar


Skär kycklingfiléerna i ganska stora bitar, och bryn dem i en gryta. Ta upp dem och lägg dem på en tallrik vid sidan av. Varmhåll under aluminiumfolie. Skär baconet i små bitar och stek, låt det sedan få rinna av på hushållspapper. Hacka purjolöken, skär champinjonerna i mindre bitar och bryn även detta i grytan. Lägg sedan tillbaka baconet och kycklingen i grytan, och tillsätt vispgrädde, kycklingfond, soya och peppar. Smula ner ädelosten, och låt grytan koka upp. Häll sedan ner grytans innehåll i en ugnsfast form, och gratinera alltihop i mitten av ugnen på 225C i ca 10-15 min. Servera grytan med ris eller pressad potatis och sallad.


Avslutar med en bild från butiken. I dag gjordes det första kortköpet i Annies Stuga. Något stort som måste firas i kväll. I morgon är jag på plats mellan klockan 10-14 om någon har vägarna förbi. Kan till och med erbjuda lite glögg och pepparkakor faktiskt, så välkomna så här helgen innan premiären. Måste ju få öva mig lite, eller hur?




9 kommentarer:

  1. Jag kom nästan inte längre än till mögelost och pepparkakor - där slutade min läsförmåga fungera, och min dreggelfunktion tog över :) Herregud så gott det är, det hade jag nästan glömt av!
    Men det är gott med ädelost i mat också...!

    SvaraRadera
  2. Såg också detta recept och blev sugen på att testa. Pepparkakor och mögelost är smarrigt! längtar!!

    SvaraRadera
  3. Mums med ädelost fina fina Malin. Önskar att jag hade möjlighet att komma imorgon : ( Tar ett glas glögg jag med så fikar vi på distans ; ) kram Sofia

    SvaraRadera
  4. Det är klart att det måste bli gott!! Ingredienser som jag t o m har i kyl/frys så en gratäng måste det bli i helgen, mums!!
    Gratulerar då, första kortköpet! det är ju startskottet som gått! nu är det bara att köra på då:)

    En fin helg önskar jag Dig!!
    kram lisamaja

    SvaraRadera
  5. Grejer i min smak också i den gratängen, mmmm... Har använt ädelost på tub i potatisgratäng också, jättegott!

    Grattis till första kortköpet :-) Hoppas det rullar på nu.

    Fortsatt trevlig helg!

    Kram Lotta

    SvaraRadera
  6. Vad kul att ni också gillade maträtten! :-)

    Åh vad jag önskar att jag bodde närmre, då hade du inte fått bort mig därifrån. Då hade Olof och jag kedjat fast oss vid glöggen och blivit kvar.

    SvaraRadera
  7. Jättegott med ädelost i typ allt :)
    Jag fick det i en lasagne en gång och det var förvånansvärt gott det ned!

    Trevlig söndag
    Lena från Make A Head Food

    SvaraRadera
  8. Bästa recepten är dess vandringsrecepten, en klar garanti på att det smakar riktigt gott:)

    Stort grattis till stugans framsteg, det måste ju kännas märkligt och härligt på samma gång, nu är det ju på riktigt liksom.

    Hälsa gärna på i vårt kök idag så bjussar i på lite extra glädje till dej,
    kramar

    SvaraRadera

Vad kul att du vill lämna en hälsning!
Kram Malin.