Städade i veckan bland min kastruller och hittade då den här gamla klenoden. Inte kycklingen utan lergrytan. Det är ett säkert kort för att plocka vuxenpoäng. Hämtade nog in poäng för minst ett år framöver. Men det är ju faktiskt väldigt gott och smidigt med mat lagad i lergryta. Man har allt samlat och det sköter sig själv i ugnen. Ugnen ska dessutom vara kall när grytan sätts in. Perfekt för en sådan som mig, med noll framförhållning.
Kyckling i lergryta
1 färsk kyckling
3 potatisar
3 palsternackor
3 morötter
1/2 kålrot
2 gula lökar
5 vitlöksklyftor
2 msk vitvinsvinäger
2 msk balsamvinäger
2 msk olivolja
2 msk kycklingfond
3 dl vatten
1 msk färsk rosmarin
1 msk torkad timjan
Salt & peppar
3 dl grädde
3 tsk svartvinbärsgelé
Lägg lergrytan i blöt. Skala morötter, palsternackor och potatisar. Skär dem i lika stora tärningar. Skala och klyfta gul lök. Skala vitlöksklyftorna och behåll dem hela.
Skölj kycklingen noga och torka lätt med hushållspapper.
Hacka rosmarinen fint och blanda med timjan, olivolja, salt och peppar. Vänd runt rotfrukterna, gul lök och vitlök i mixen.
Fyll kycklingen med så mycket rotfrukter och lök som får plats. Lägg kycklingen i lergrytan och lägg resterande rotfrukter bredvid. Slå på vitvinsvinäger, balsamvinäger samt kycklingfonden utblandat i vattnet. Blanda försiktigt runt vätskan med rotfrukterna.
Lägg på locket och ställ in grytan i kall ugn. Sätt ugnen på 200 grader och låt kycklingen stå i ca 60 minuter. Ös kycklingen var 15e minut.
Ta ut grytan när det återstår 5 minuter. Häll skyn i en bunke och ställ tillbaka grytan nu utan lock de sista 5 minutrarna. Kycklingen är klar vid 72°C. Använd stektermometer.
Sila skyn och koka den kraftigt i en liten kastrull. Häll i grädde och smaka av med gelé, salt och peppar.
Receptet kommer från alltommat.se, med några små justeringar.
Avslutar även i dag med en bild från butiken Annies Stuga. En bild jag tog när jag i dag stod bakom disken och njöt av vår fina butik.
Nu är det mindre än en vecka till officiell öppningsdag. Fredagen den 23 november är det dags. Mellan klockan 16-20 är ni välkomna för invigning. Vi bjuder på glögg och pepparkakor. Ni hittar oss i Glommen på Glumstensvägen 25.
Kan ni inte komma den dagen så har vi öppet mellan klockan
10-13.30 på lördagen och 10-16 på söndagen. Vi kommer därefter ha öppet torsdag och fredag eftermiddag mellan klockan 14-18 och på helgerna mellan klockan 10-15.
Ha en skön söndag i soffan kära vänner!
Otroligt god och lättlagad mat som nästan klarar sig själv. Finns ingen sådan kelnod i mina gömmor men är sugen på att "sno" mammas som jag vet inte är uppsliten:)
SvaraRaderaSå fint ni har fått det i butiken/stugan, hoppas verkligen ni är riktigt stolta för det ska ni vara!
SvaraRaderaLergrytorna är flitigt använda i vårt kök, det blir så saftigt och är väl bland det enklaste sättet att kocka så smarrig mat i!
Söndagskramar.
En sådan finns här hos mig också, hihi. Min är helt oanvänd, så jag kanske ska ta och skaffa vuxenpoäng jag också :-) Jag har noterat ditt öppningsdatum i min kalender :-) Hoppas att jag kan få till det så att jag kommer till dig den dagen... om jag inte gör det, så kommer jag definitivt en dag snart. Men som sagt, jag har planer på att dyka upp. Så fint ni har gjort det! SKa bli kul att se det i verkligheten!
SvaraRaderaLergryta är så smidigt och så smakar maten riktigt gott. Inte för att jag gör kött i den men den funkar finfint till ratatouille också!
SvaraRaderaButiken blir fin som jag skrev tidigare idag, kram på er!
åh va ja önska att ja oxå hade en lergryta,ser riktigt gott ut.
SvaraRaderawow va fint du lyckades få till de,önskar dig lycka till
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
SvaraRaderaDen här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
SvaraRaderaMums så gott, tack för recept, kram
SvaraRaderaDet ser så fint ut att jag är mållös! Snart ska jag tvinga någon att skjutsa mig till din fina butik! Kram!
SvaraRaderaButiken är verkligen fin och mysig! Lycka till! Kram
SvaraRaderaÅh, vad fint och mysigt det ser ut i Annies stuga! Dit måste jag åka, kanske inte till helgen men SNART
SvaraRaderaHa ha, lergryta alltså om man är lite dålig på framförhållning :-)
SvaraRaderaRiktigt härligt rustikt och gott. Jag slängde min i flytten... Undrar om de går att köpa nuförtiden? Måste kollas.
Butiken ser väldigt hemtrevlig och inbudande ut. Det blir bråda dagar nu ser jag med öppettider på helgerna och allt. Lycka till!
Kram Lotta
lergrytan är en favorit hos oss, gör ofta just kyckling med potatis och massa grönsaker och bacon i.
SvaraRaderaÄven lammstek och andra köttbitar blir finfint!
vad fint du ser ut att ha fått det!
Lena från Make Ahead Food
Åh lergryta! Min kära mamma avslöjade för ett tag sedan att hon hade två - och jag som inte har någon - vilket sammanträffande. Kommer önska mig en i inflyttningspresent tror jag...
SvaraRaderaOch på tal om inflytt - grattis till att butiken äntligen öppnar! Hade jag bott närmre, då hade jag hängt på låset. Kram på dig.
Jag är sugen på att köpa en lergryta till min sambo till jul. Är du nöjd med din? Används den mycket?
SvaraRadera