tisdag 20 november 2012

FISKGRATÄNG MED FÄNKÅL OCH CITRON


I dag var jag riktigt sugen på att laga något riktigt gott till kvällsmat. Bloggen och matlagande har inte riktigt kommit i främsta rum, nu så här i slurtspurten inför öppnandet av butiken på fredag. Det har blivit en del mackkvällsmat och pannkakskvällsmat, med andra ord så har inte barnen farit illa av mitt matförsummande. 

Fisk äts väldigt sällan hos oss, förlåt familjen Mårtensson. Kanske konstigt då vi bor i Glommen, ett fiskesamhälle precis vid  havet. Svärfar fiskar torsk och makrill så vi har inte ont om fisk i frysen. Har egentligen ingen bra ursäkt alltså. Lax är väl den fisk vi äter oftast, som faktiskt alla i familjen tycker om. 

I kväll blev det en fiskgratäng med spättafilé. En riktig fullträff! Det var så flott att vi till och med unnade oss var sitt glas vitt vin till maten. Receptet hittade jag i Marcus Aujalays kokbok, "Marcus kokbok". Gjorde några få förändringar i receptet, bland annat bytte jag ut champinjoner mot fänkål i såsen.


Fiskgratäng med fänkål och citron
700 g spättafiléer
1 gul lök
3 dl vitt vin
salt och vitpeppar

200 g färska skalade räkor
färsk dill

Lägg skivad lök i botten på ugnsfast form, häll på vitt vin och lägg på fisken. Krydda med salt och vitpeppar.
Baka fisken i ugn på 150 grader i ca 15 minuter tills fisken är nästan klar. Ta ut och lyft försiktigt upp fisken och lägg åt sidan. Spara spadet och löken till såsen.

Såsen:
1/2 fänkål
50 g smör
2 msk mjöl
spadet från fiskkoket
3 dl grädde
1 dl riven parmesan
1 äggula
2 msk citronmajonäs
lite citronsaft
salt och vitpeppar

Fräs hackad fänkål i smör utan att det tar färg. Vispa i mjölet och låt fräsa en minut.
Häll på spadet med löken från fiskkoket och låt koka upp. Häll på grädde och låt sjuda i ca 10 minuter. Ta kastrullen från plattan och vispa i parmesanost och äggula. Smaka av med salt, peppar och citronsaft.

Duchessepotatis
800 g mjölig potatis (King Edward)
2 äggulor
3 msk smör
2 msk naturell olja
salt och vitpeppar
lite riven muskotnöt

Koka potatisen i saltat vatten. Häll av och låt ånga av en liten stund. Pressa potatisen och blanda sedan i äggulor, olja, smör och smaka av med salt, peppar och muskotnöt. Lägg i spritspåse och spritsa runt kanterna i ugnsform.

Sätt ugnen på övervärme med grill och gratinera potatisen lätt. Ta ut och lägg i fisken och häll såsen över. Ställ in formen i ugnen och gratinera tills den fått fin färg. Garnera med räkor och dill.


Bråda dagar i butiken nu, mycket som ska fixas och ordnas med inför fredagen. Än så länge är jag faktiskt inte nervös. Tror nog jag borde vara det, och det kommer nog. Svårt att veta hur många som kommer att besöka butiken på fredag och i helgen. Jag längtar så att få inviga Annies Stuga!






9 kommentarer:

  1. ser och låter riktigt gott och lyllos ni med fiskare runt knuten!

    Lena från Make Ahead Food

    SvaraRadera
  2. Mmm, fisk och fänkål passar så bra ihop. Vi är också avis på att ha fiskare så nära. I Tjockholm är det dyrt med fisk och den är faktiskt sällan pinfärsk buhu
    /Hanna kusse

    SvaraRadera
  3. Ingen fara, kära Malin:)
    Men den där egenfångade makrillen får du mer än gärna skicka ner till oss, en absolut favoritfisk som man inte hittar så ofta i fiskdiskarna tyvärr.
    Denna gratängen låter mycket god, spännande med fänkål i såsen.

    Vi håller tummarna på fredag, riktigt hårt!
    Kram

    SvaraRadera
  4. Smarrigt! Försöker äta fisk en gång i veckan i alla fall. Tisdagar och idag blev det fisk. Gott och festligt så jag borde haft lite vin till....:)
    Gratäng är ju gott!

    SvaraRadera
  5. Det gör ni rätt i att lyxa till det med god fisk o ett glas vin, härlig vardagslyx. Måste testa fänkål i fisksåsen det är ju så gott.
    Det kommer att gå såå bra på fredag, och framöver så oroa dig inte. Kram

    SvaraRadera
  6. Fisk är den bästa maten på många vis. Smart drag med fänkål. Hurra för gratäng!

    SvaraRadera
  7. Fisk o fänkål är så gott tillsammans, det blir fisk här med ikväll. Fast på ett annat vis men ett glas vitt blir det nog också!

    kramkram

    SvaraRadera
  8. Fiskgratäng kan verkligen vara supergott! Och fänkål tycker jag har lite av ett oförtjänt dåligt rykte, det som är så gott. Jag ska också ha i fänkål i min nästa fiskgratäng! Tack för uppslaget.
    Lycka till på fredag - kram!

    SvaraRadera
  9. Duchesspotatis, me like!

    Känner du pirr inför morgondagen? Tror det blir många som besöker dig så bunkra upp med glöggen :)

    Önskar dig all lycka till vännen, stor kram!

    SvaraRadera

Vad kul att du vill lämna en hälsning!
Kram Malin.