lördag 20 oktober 2012

FRALLOR OCH CUPCAKES PÅ KVÄLLSBUFFÈN I "BUTIKEN"


Som jag skrivit tidigare så bor vi i Lars morföräldrars hus i Glommen. Huset byggdes 1938 och året innan byggdes brygghuset. Det är i brygghuset som vi nu ska öppna vår lilla butik "Annies Stuga". Annie hette Lars mormor och butiken ligger alltså i hennes stuga, passande eller hur? 

I går kväll hade vi en liten förinvigning av uthuset, inte av butiken utan av lokalen där butiken ska ligga. Vi bjöd in Lars mamma med syskon och respektive för att de skulle få se hur fint det blivit. Det pratades minnen från huset och från deras tid som unga. Någon hade med ett fotoalbum, vilket triggade i gång minnesbalken ordentligt. På en av bilderna syntes en pappersbonad på väggen, den bonaden hittade Lars på samma ställe när han gjorde om väggarna i uthuset. 

Kvällen blev riktigt lyckad, även om den höll på att förstöras av ett lite längre strömavbrott på eftermiddagen. Just när jag höll på med frallorna jag skulle bjuda på, så bröts strömmen. Som tur var så kom den tillbaka, men det dröjde lite mer än brukligt länge faktiskt. 

Vi bjöd på frallkvällsmat, med en massa goda pålägg. Till det vin och öl. Efter blev det kaffe, cupcakes och avec.



Solrosbullar
3 g jäst
300 g kallt vatten
390 g rågsikt
6-9 g salt
20 g honung
solroskärnor till utbakning

På kvällen (eller morgonen)
Rör ut jästen i vattnet och tillsätt sedan de övriga ingredienser. Rör tills allt blandats ordentligt. Degen ska vara lös men inte rinnig. Tänk bunken med lock eller plastfolie och låt jäsa i 8-10 timmar.

På morgonen (eller eftermiddagen)
Sätt ugnen på 275 grader med en plåt i mitten. Skrapa ut den lösa degen på mjölat bakbord och dra ut den till en långsmal rektangel. Vik ihop degen en gång på längden så att den blir ungefär som en baguette. Pensla degen med vatten och strö på rikligt med solroskärnor och lite rågsikt. Låt jäsa i cirka 30 minuter.

Baka av bröden
Dela degen i bitar, 4-5 centimeter långa, och lägg på ett bakplåtspapper. Låt pappret glida in på plåten via en skärbräda eller bricka, sänk värmen till 250 grader och låt bröden stå 15-20 minuter. Ta ut bröden och låt svalna på ett galler

Recept från "Enklare Bröd" av Martin Johansson

Jag satte degen på morgonen för att sedan baka ut dem på eftermiddagen. Perfekt att göra innan man går till jobbet, för att få goda frallor till kvällsmaten. 


Chocolate chip cupcakes med Marabou chokladfrosting
260 g mjöl
135 g socker
2 1/2 dl bakpulver
1/2 tsk vaniljpulver
150 g chokladknappar
2 stora ägg
200 ml mjölk
100 g smält smör

Blanda alla torra ingredienser i en skål, tillsätt chokladknapparna. Vispa upp äggen och blanda ner dem tillsammans med mjölk och smält smör i mjölblandningen. Blanda samman allt men bearbeta inte smeten för mycket. Fyll muffinsformar till 3/4 och grädda i ca. 10-15 minuter på 175 grader. Känn med sticka för att se om cupcaksen är klara. 

Marabou chokladfrosting
200 g Philadelphiaost med Marabouchoklad
200 g Marabou mjölkchoklad
3-4 dl florsocker

Smält chokladen i vattenbad och låt svalna något. Vispa philadehiaosten och häll i den smälta chokladen. Tillsätt lite florsocker i taget tills du får en krämig frosting. 

Bred ut frostingen på de avsvalnade cupcakesen och garnera med hallon. 


Ha en underbar helg kära vänner!


8 kommentarer:

  1. Det ser väldigt mysigt ut! Kram

    SvaraRadera
  2. Hej Malin!
    Såå mysigt det ser ut!!! Vilken glädje det måste vara att huset tas så väl omhand och att det får ytterligare en funktion. Att förvalta saker väl, sånt gillar jag. En väldigt bra idé att bjuda på frallkvällsmat, med goda pålägg. Precis så tror jag faktiskt att jag vill fira min födelsedag i år. Jag är inte mycket för stora kalas och bjudningar. Jag vill ha det enkelt och gott.
    Det blir så fint i din butik, Ni är jätteduktiga båda två!!!
    Vilket härligt reportage det var i tidningen!!!

    Ha en fortsatt fin helg!!
    kram lisamaja

    SvaraRadera
  3. Ser såå mysigt och fint ut.
    Kram Liselott

    SvaraRadera
  4. Ni har fått till de så fint i butiken tycker jag. Så mysigt att sitta där och kvällsmysa med alla gottigheter du bakat. De där frallorna är verkligen så goda, love Martins brödrecept!

    SvaraRadera
  5. Tapeten är så otroligt fin:) Så mysigt ni verkar ha haft och med alla dina läckerheter också!
    Ha en skön söndag:)

    SvaraRadera
  6. åh va mysigt du fick till de och en massa gosaker på bordet.Vart är min inbjudan då :D

    SvaraRadera
  7. Det ser så jättemysigt ut i Annies stuga. Kul att bjuda in de som har minnen till stugan och det ser ut som de gick mätta och nöjda därifrån. Ser fram emot att få titta in i butiken. Kram!

    SvaraRadera
  8. Så kul att öppna butiken i en stuga med för er personlig historia. Det kommer bli så fint! Det är det redan förstås. Låter som ni hade en mycket trevlig kväll.

    SvaraRadera

Vad kul att du vill lämna en hälsning!
Kram Malin.