torsdag 13 september 2012

BARBIETÅRTA MED TRIPPELFYLLNING


Åh, vad jag älskar min nya hobby! Min veckopeng framöver kommer gå till marsipan och andra tårtprodukter. Vill verkligen utveckla  mig inom tårtskapandet.

Den här tårtan kommer glädja en liten tjej som fyller 8 år. Hennes mormor, min kollega Ann-Britt har gjort beställningen. Barnbarnet sitter och letar barbietårtor på nätet och Ann-Britt är osäker om den kommer att få ätas upp över huvud taget. Undra hur länge en tårta kan stå innan den börjar lukta dåligt... 


Tårtbotten
4 ägg
2 dl socker
1/2 tsk vaniljpulver 
1 dl potatismjöl
1 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver

Smörj och mjöla en form.
Vispa ägg, vaniljpulver och socker riktigt vitt och pösigt med elvisp.
Blanda mjöl, potatismjöl och bakpulver noga. Rör försiktigt ner mjölblandningen i smeten. Överarbeta inte smeten.
Bred ut smeten i formen. Sätt in kakan i 200 grader varm ugn, sänk genast temperaturen till 175 grader och baka av i cirka 30 minuter. Känn i mitten med en sticka om kakan är fast.
Låt svalna på galler under bakduk.


Två tårtbottnar skars till och lades i en rundad glasskål
Mjölkchokladfluff
180 g Marabou mjölkchoklad
3 dl vispgrädde

Värm upp grädden i en kastrull men var noga med att den inte får börja koka.
Dela chokladen i mindre bitar och rör ner dem i grädden och rör tills de smält.
Häll upp i skål och ställ i kylskåpet i minst 5 timmar (helst ska den dock stå över natten).
När blandningen är helt genomkall vispas den upp till en härlig fluff.

Rårörda bär
200 g valfria bär (hallon, jordgubbar, blåbär)
2 tsk marsanpulver
ev lite socker

Mosa bären med en gaffel och tillsätt marsanpulvret (och ev socker). Fyll din tårta eller använd till annat bakverk/dessert (För att den ska bli stabbig så bör du ställa in bakverket/tårtan i kylen en stund nu).

Recept från Sockerrus



Smörkräm
115 g mjukt smör
250 g florsocker
2 tsk kokhett vatten
1 tsk vaniljarom

Vispa smöret fluffigt, tillsätt florsockret lite i taget under omvispning. Tillsätt vattnet och vaniljessens under omrörning.

Recept från Baka baka liten kaka

Glasskräm
2 dl vispgrädde
6 msk marsanpulver
2 dl mjölk
1 tsk vaniljsocker

Blanda mjölk med marsanpulver och ställt kallt. Vispa grädden och blanda sedan med marsankrämen och vaniljsockret.



I kväll är vi bortbjudna på födelsedagskalas. Ska bli så gott så!




18 kommentarer:

  1. Jättefin vännen, visst är tårtskapandet beroendeframkallande? Älskar att dekorera tårtor! Tyvärr har jag inte haft äran att få göra en sådan här tårta... än! :)

    Fyllningen är jättegod med fluff yum yum! :) Superfin, du kanske får öppna en tårtverkstad också? Kram!

    SvaraRadera
  2. blev jättefin och håller med dig,riktigt roligt men tyvärr blir de inte så mycket tårtor här förutom kalas.

    SvaraRadera
  3. Vilken prinsesstårta !!!! Lovely dear

    SvaraRadera
  4. Nämen jösses vilken fin tårta!!! Vet du.. det är ju ett program på TV väl där de tävlar i att baka? Hm... de har missat en deltagare!! Riktigt bra gjort!

    SvaraRadera
  5. Vilken jättefin tårta! Du kan du :) Kram

    SvaraRadera
  6. Jisses, vilken natt/morgon du haft. Hoppas du håller dig vaken på jobbet..hihi!
    Vilken tårta, har du bakat in dockan menar du?! Eller den kanske också är bakad?

    Kram o trevlig helg!

    SvaraRadera
  7. Grymt jobbat!

    Hur ska man ha hjärta att skära i en sådan?!

    Kram Mariette

    SvaraRadera
  8. Åh vad fin den är, jättesöt! Visst är det vansinnigt roligt att baka tårtor. Ska du gå på Scandinavian Cake Show nästa helg? Tänkte försöka hinna förbi där en sväng och titta på alla mästerverk.

    SvaraRadera
  9. Hej tack för tårtan från Alva.

    SvaraRadera
  10. Såååå fin! Åh vad duktig du är!!!
    Och vilka goda fyllningar!!
    Trevlig helg!!

    SvaraRadera
  11. Åh, är det Ludvigs mamma som gör allt detta goa?! / elma

    SvaraRadera
  12. Verkligen imponerad av dessa skapelser. Sånt pilligt köksarbete är inget för mig!

    SvaraRadera
  13. Gud vilka tårt-talanger du har! "Hela sverige bakar" är ett program för dig att söka till!

    SvaraRadera
  14. Herreje, vilket mästerverk! Behövs säkert en stor dos tålamod...

    SvaraRadera
  15. Ja, tårtan är verkligen helt fantastisk!

    SvaraRadera
  16. Är det tänkt så att man smetar glasskrämen över hela kakan före man sätter dit marzipantäcket eller? Hjälp!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej,
      Antar att det är lite sent för ett svar och att du redan gjort klart tårtan... Har varit på bloggträff och inte varit inne på bloggen på ett tag. Men svaret är iaf att glasskrämen är en fyllning i tårtan och smörkrämen breds på tårtan innan marsipantäcket sätts fast. Men kanske funkar det andra också...

      Hoppas det löste sig!

      Kram kram

      Radera
    2. Hej! Va fina tårtor du gör! Ska försöka mig på min första barbietårta till min dotters dop om två helger. Min fråga, hur mycket sockerpasta eller marsipan gick åt för denna tårtan? Köpte du färdig lila eller färgade du den själv? Samt, vad för typ av form har du använt till tårtbotten? Om du vill och kan så vore jag jätteglad om du kunde maila mig svaren? johansson.emma@hotmail.com Tack på förhand! ;)

      Radera

Vad kul att du vill lämna en hälsning!
Kram Malin.