torsdag 23 augusti 2012

KOLAPAJ MED COOKIES-BOTTEN


På mitt jobb har jag infört att den som fyller år, inte ska bjuda de andra på fika. Det är ju så klart så att födelsedagsbarnet ska få njuta och bli uppassad. Antagligen har denna ändå fullt upp med bjudningar hemma, alltså nog med bakande till det. Gäller i alla fall för mig, och konstigt nog när resten av familjen fyller år också... 

I dag var det klippan Ann-Britt som fyllde år. Ann-Britt som lämnade Gnosjö för att komma och arbeta som specialpedagog hos oss. Glad är jag för det, för jag gillar dig Ann-Britt. 

Bakade en riktig sockerbomb, för så ska det vara på bemärkelsedagar. En pajbotten av Maryland cookies och sedan både vit och mörk kolakräm på det. Ja, ni hör ju själva hur gott det låter. En mäktig paj som man inte behöver ta så mycket av, men det gäller inte mina manliga kollegor... Tacksamt att ta med fika till jobbet. ALLT uppskattas!


Kolapaj med cookiesbotten
Pajskal
200 g Maryland cookies
75 g smör

Mörk chokladkola:
1 1/2 dl vispgrädde
1 1/2 dl strösocker
1 dl mörk sirap
2 msk kakao
1/2 tsk ättiksprit, 12 %
50 g smör

Vit chokladkola:
1 1/2 dl vispgrädde
1 1/2 dl strösocker
1 dl ljus sirap
100 g vit choklad
1/2 tsk ättiksprit, 12 %
50 g smör

Garnering:
kakao

1. Mixa kakorna till smulor i en matberedare. Smält smöret och häll i matberedaren under tiden som den går. Tryck ut smulorna i en veckad pajform med löstagbar botten, ca 24 cm i diameter. Ställ kallt.
2. Mörk chokladkola: Blanda grädde, socker, sirap och kakao i en kastrull och koka upp. Låt koka ca 10 min till 120°. Dra kastrullen från värmen och Rör i ättiksprit och smör. Häll upp kolan i pajskalet. Ställ kallt.
3. Vit chokladkola: Blanda grädde, socker och sirap i en kastrull. Koka upp och koka ca 10 min till 120°. 
4. Hacka under tiden chokladen. Dra kastrullen åt sidan och rör i hackad choklad, ättiksprit och smör. Häll genast smeten över den stelnade mörka chokladkolan. Ställ kallt.
5. Inför servering är det gott om pajen ställs fram en stund innan den serveras. Pudra över kakao. Servera i små bitar då pajen är mycket mäktig. Bjud eventuellt vispad grädde till.

Recept: Alltommat.se




I dag har jag varit hos frisören. Det är ju nästan det bästa som finns! Egenlyx i flera timmar, och bra blir det varje gång. Tack Lotta

Sitter nu och planerar massa mat och bak för hela helgen. På måndag är det nämligen min tur att fylla år och som jag skrev innan så innebär detta fullt upp. Ska baka många, för mig, nya bakverk. Vad får ni reda på efter helgen.  

Ni ska jag koka kaffe till Lars, som sliter ute i "butiken". Han är så galet händig min "man". Jag har med andra ord en egen Handy Manny!

26 kommentarer:

  1. Vilken härlig paj, ser riktigt smarrig ut! Grattis till dig i förskott, kram Jenny

    SvaraRadera
  2. Bra regel tycker jag! Och vilken kaka!!! Den bokmärker jag!

    SvaraRadera
  3. Klart det ska vara en sockerbomb på självaste dagen, hur skulle det annars sett ut? Och regeln tycker vi låter hur bra som helst.Nästan lika bra som kakan låter:)
    Kramar från oss båda.

    SvaraRadera
  4. Grattis på födelsedagen då i förskott!

    Ah, skulle också desperat behöva ett frisörbesök...Vad härligt med en långsittning där:-)

    kram

    SvaraRadera
  5. Oj, vilken kaka! Kan det passa att toppa med lingon på tror du?

    SvaraRadera
  6. Något så ruskigt gott!! Mm.. Gillade även frittatan från förra inlägget. Det ska jag testa!

    SvaraRadera
  7. Oj, oj, den ser så god ut! Bra att du infört att inte själva födelsedagsbarnet behöver baka, så borde det ju vara, men inte ännu i de nordiska länderna, tyvärr. Bra där :) Lycka till med bakandet i helgen! Kram

    SvaraRadera
  8. Mums, så god den ser ut! Ska jag def göra :) Gnosjö ligger ju i våra trakter!

    Åhh fyller du år, klart du ska göra lite gott! Var det 25 du fyllde? Kram fina!

    SvaraRadera
  9. Det där ser så fruktansvärt jättegott ut att jag bara vill slicka skärmen just i detta nu! Jag vill också fylla år på ditt jobb :D

    SvaraRadera
  10. Alldeles riktigt! det är ju födelsedagsbarnet som ska passas upp så du har en härlig start på veckan att se fram emot:)
    Den här pajen såg vansinnigt god ut!! borde väl vara gott med en kula god vaniljglass också...säger jag som älskar glass.
    Jag blev nyfiken på banankaka med mandelmassa, det lät som en mycket god kombination. Kan du ge mig ett tips??
    Jag är en urusel bloggare nu, lusten är borta...hoppas den kommer tillbaka...

    Trevlig helg till Dig!
    kram lisamaja

    SvaraRadera
  11. Bra initiativ där, så ska det självklart vara. Pajen ser himla god ut :)

    SvaraRadera
  12. Åh kola är ju något av de godaste som ja vet och är nog min svaghet,så nu vill ja allt ha dig som granne :D

    SvaraRadera
  13. Mmmm, något verkligen i min smak. Men varför har du ättiksprit i?
    Mvh Stephanie @ http://www.mondoblog.se/vitlokochenpralin

    SvaraRadera
  14. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

    SvaraRadera
  15. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

    SvaraRadera
  16. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

    SvaraRadera
  17. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

    SvaraRadera
  18. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

    SvaraRadera
  19. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

    SvaraRadera
  20. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

    SvaraRadera
  21. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

    SvaraRadera
  22. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

    SvaraRadera
  23. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

    SvaraRadera
  24. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

    SvaraRadera
  25. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

    SvaraRadera

Vad kul att du vill lämna en hälsning!
Kram Malin.