fredag 10 augusti 2012

AJVAR- & FETAOSTBAKAD LAX MED ROSTAD BASILIKAPOTATIS OCH GRÖNSAKSSPAGETTI


I går var jag och mina kollegor på Laxbutiken i Heberg och åt sommarbuffé. En buffé med kalla och varma laxrätter. Oj oj oj, det bästa jag ätit på länge faktiskt. Gick två vändor, första tallriken kalla rätter och andra tallriken allt det goda varma. Till detta var det 3 olika potatisalternativ och flera olika kalla såser och bröd. Kaffe och dessert efter maten dessutom. Jag var så mätt efteråt, och då skulle jag jobba i två timmar till. Var mätt hela kvällen. Priset för buffén är 195 kr, men skynda dit. Buffén håller bara på till och med 12 augusti. Sedan får ni vänta till jul, då julbuffé serveras. Säkert minst lika god. 

Hade planerat lax till middagen i går kväll. Hur jag kunde få sådant hjärnsläpp är konstigt, jag visste nämligen att vi skulle äta lunch på laxbutiken. Laxen fick därför ligga till i dag, till fredagsmiddagen. Recepten kommer från tasteline, med några få ändringar.

Ajvar- & fetaostbakad lax
4 bitar laxfilé
150 g fetaost
150 g ajvar relish
salt & peppar

Sätt ugnen på 175 grader varmluft. Olja en ugnsform och placera laxfiléerna i formen. Mixa fetaosten och relishen med stavmixer, smaka av med salt och peppar. Bred ut blandningen över laxen. Baka i ca 15-20 minuter. Lax och potatis kan bakas samtidigt i ugnen. Eventuellt kan potatisen behöva lite mer tid.

Överbliven ajvarblandning blandas med cream fraiche och serveras som sås.

Rostad basilikapotatis
1 kg potatis
1/2 kruka basilika
olivolja
salt & peppar

Skrubba potatisen och skiva den i tunna skivor. Gärna med mandolin eller matberedare. Hacka basilikan. Lägg skivad potatis och hackad basilika i plåt och ringla över olivolja. Salta och peppra efter smak. Blanda runt ordentligt. Baka i ca 20 minuter. Öppna ugnen då och då för att röra runt bland potatisen. 

Grönsaksspagetti
1 gul zucchini
2 morötter
olivolja
flingsalt

Skala morötterna och fortsätt sedan skala tunna morotsskivor med skalaren. Skölj av zucchinin och skala sedan tunna skivor även av den. Lägg i en skål och ringla över olivolja och strö över flingsalt. Blanda runt i skålen.



Heja Sverige! På söndag eftermiddag klockan fyra sitter vi bänkade för OS-finalen i handboll. Den vinner vi lätt!

En fördel med att börja jobba igen är att fredagskänslan återigen infinner sig. Det är något speciellt med en fredagskväll i soffan. Fredagsmys är nog allt det bästa myset. Vad tycker ni?


6 kommentarer:

  1. Mer fredagsmys åt folket! ;)

    Så gott det låter med basilikapotatis mums!

    SvaraRadera
  2. Det låter som en middag som hade gått hem i Kaksmulans kök också, mums. Lax står ofta på menyn och nya varianter uppskattas mycket. Kul att hitta din blogg här finns ju massor med godsaker och trevligheter.

    SvaraRadera
  3. Spännande att göra basilika potatis till :)

    SvaraRadera
  4. Fina fina Malin mums för alla goda recept stor kram Sofia som firade fredag igår efter första jobbveckan efter semestern

    Ps. kan inte komma över din handledare jösses. Jag och Susanne har rett ut saker o ting så nu känns det bra igen ds.

    SvaraRadera
  5. Åhh, vad gott det låter. Fredagsmys är alltid fredagsmys!!!

    SvaraRadera
  6. Jomen, så kan det bli:) Laxrätten låter väldigt god och passar väl fint till fredagsmyset.

    SvaraRadera

Vad kul att du vill lämna en hälsning!
Kram Malin.