söndag 1 juli 2012

KRÄFTOR I SJÖBODEN


Jag älskar kräftor, så nedrans gott! Jag som bor i Glommen har ju turen att få äta kräftor ganska ofta. Vi köper kräftor, som Lars kokar själv, eller som i igår när svärfar kokade dem. 

Vi satt i går och diskuterade hur det var när vi var yngre. Jag och min svåger Savan, som också är från Falkenberg, var "vana" vid upptinade utländska flodkräftor vid forna kräftskivor. Lars och min svägerska Eva-Lena, hade dock ätit färska havskräftor redan som barn. Det var först när jag och Savan träffade våra respektive som vi fick upp ögonen för de underbara havskräftorna.

I går satt vi i mina svärföräldrars sjöbod och hade en liten kräftskiva. Barnen sprang på bryggan och lekte och fångade maneter och krabbor. Vi satt där och mös fram till halv tolv. Vilken härlig kväll! Hade kunnat vara lite varmare i luften, men med massa ljus, vin och trevligt sällskap så gick det bra ändå.

Mina svärföräldrars sjöbod är den närmast kameran. På skylten ovanför står det Annie. Samma namn som Lars mormor hade och som nu deras snipa (båt) nu heter. 


En vintrig bild av sjöbodarna, nu också med båten Annie med på bilden. 

Lars och hans pappa Sven-Ove är just nu ute med båten. Hoppas få massa makrill om några timmar.


Känns lite tjatigt med brödrecept nu, men det var i alla fall det här brödet vi åt tillsammans med kräftorna. Jag satte degen på morgonen och bakade ut baguetterna precis innan vi skulle ner. Smakade utmärkt tillsammans med goda ostar.

Sommarbaguetter
3 g färsk jäst
300 g kallt vatten
200 g vetemjöl special
190 g vetemjöl special fullkorn
9 g salt
sesamfrö till utbakningen

På kvällen (morgonen)
Rör ut jästen i vattnet och tillsätt sedan mjöl och salt. Rör tills allt blandats ordentligt. Degen ska vara ganska lös. Täck bunken med plastfolie eller lock och låt stå i rumstemperatur i 8-10 timmar. Jag lät den bara stå i 7 timmar i går.

På morgonen (eftermiddagen)
Sätt ugnen på 275 grader med en plåt i mitten och en oöm plåt på nedre hyllan. Skrapa ut degen på mjölat bakbord och dra ut den till en kvadrat. Vik ihop degen till ett litet paket, först ovanifrån och sedan underifrån, sedan från båda sidor. Den bör bli cirka 25*25 cm. Vänd skarven neråt, så håller paketet ihop. Strö på lite mjöl och låt jäsa ungefär 40 minuter.

Dela bröden i tre avlånga bitar och dra ut dem en aning på längden. Om man vill rullar man dem i sesamfrön innan man snurrar dem ett kvarts varv och lägger dem på bakplåtspapper. Dra upp pappret på en bricka eller skärbräda och låt det sedan glida in på den heta plåten i ugnen. Lägg några isbitar på den nedre plåten.

Låt stå tills baguetterna fått ordentligt med färg, 15-20 minuter. De sista 10 minuterna kan man öppna ugnen ett par gånger och släppa ut lite ånga. Ibland kan man också vända på baguetterna mot slutet så att de får fin färg även på undersidan. Ta ut baguetterna och låt svalna på ett galler. 

I dag ska vi fira Putte, Ellas hamster, som nyligen fyllt 1 år. Ella står i köket och bakar tårta. Vi har bjudit in 7 personer att fira med oss. En stor händelse i Ellas och Puttes liv alltså. Visar bilder från tillställningen i morgon.

Nu verkar det som om solen är på väg, solsängen nästa alltså! Ha en skön dag kära vänner!

10 kommentarer:

  1. Hej Malin!
    Jag hittar ingen mailadress till dig, så jag kontaktar dig såhär istället.
    Du vann 3:e pris i tetävlingen hos Svenska Blomsterbloggar, och kan därför se fram emot en "bukett" med 3 teblommor från Enkoppte.nu. Jag saknar dock din adress, så det vore toppen om du ville maila över den så kan jag skicka ut din vinst.

    Allt gott!

    Anna
    www.enkoppte.nu
    hej@enkoppte.nu

    SvaraRadera
  2. Smarrigt smarrigt
    , älskar havskräftor, och där har vi ju min arbetskollega också ;)
    Kram Liselott

    SvaraRadera
  3. Gahhh vad gott vad fin du är sommarfräch : ) och så fin i håret kram Sofia

    SvaraRadera
  4. Gud vad vi blir avundsjuka, koka egna havskräftor.Vi älskar skaldjur i alla former.

    Ha en bra vecka Kram

    SvaraRadera
  5. Så fin du är!

    Brödrecept uppskattar jag och i synnerhet dina, kram!

    SvaraRadera
  6. Skaldjur är sååå gott!! När jag ser dina bilder påminner det mig om att det snart är dax att äta lite kräftor. Det var ett tag sedan :-) Jättefina bilder från kusten!! Kram

    SvaraRadera
  7. Jag älskar också kräftor. Jag gillar båda sorterna kräftor, de är goda på olika sätt. Men de ska allra helst vara hemkokta i båda fallen.
    Så mysig kväll ni hade i sjöboden. Underbart!

    SvaraRadera
  8. Oj vilka bamsekräftor! Här har vi nästan aldrig havskräftor i butikerna, inte ens hos fiskhandlaren. Jag föredrar havskräftorna framför flodisarna. Mycket friskare i smaken.
    Vilka härliga bilder du knäppt också:)
    STOR KRAM ANN-SOFI

    SvaraRadera
  9. Hur mycket vetekross då??

    Hälsningar Monica

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hm, såg det först nu och tror nog jag skrivit fel. Använde inget vetekross i de baguetterna.

      Mvh Malin

      Radera

Vad kul att du vill lämna en hälsning!
Kram Malin.