lördag 21 juli 2012

HALLON- & RABARBERKAKA OCH HEMMAGJORDA BURGARE


Rabarberkaka med hallon, mmmmm! Är glad att jag frös in lite rabarber när jag fick dem i våras. Jag använde dem då till lite bak och lite matlagning, men också till en rabarberlikör. Den tog   nästan två månader att bli klar, men nu står den redo i kylskåpet. Jag har faktiskt inte smakat den, kanske ska spara på den tills min födelsedag i augusti. Lite finsprit till damerna helt enkelt.  


I går kväll var det dags för veckans tredje bjudning. Kände att jag inte var sugen på att grilla kött och att fixa grilltillbehör. Det fick helt enkelt bli burgare, de också med tillbehör men lite mindre att fixa med i alla fall. Det är galet gott med hemmagjorda burgare med massa gott till. Gästerna uppskattade verkligen maten och det smackades runt bordet. 


Bilden gör inte riktigt maten rättvisa.

Jag bakade foccaciabröd till hamburgerbröd, tycker det smakar tusen gånger bättre än köpebröd. Receptet hittar ni här. När det gäller hamburgare så gör jag olika recept varje gång. Ibland använder jag bara salt och pepparmix och ibland fler ingredienser. I går blev det det senare. Receptet till hamburgarna jag gjorde i går hittar ni här. Väldigt saftiga och smakrika biffar. Jag använde nötfärs som jag köpte på Thuressons gårdsbutik

Nu på sommaren är kön lång i gårdsbutiken, det gäller att ha gott om tid när man ska dit. Man bör inte heller vara hungrig, då handlar man lätt alldeles för mycket. Bor ni i närheten av Glommen, så rekommenderar jag verkligen att ni besöker butiken. 



En middag är inte komplett utan en god kaka efter maten. Gästerna uppskattade även kakan. Linda erbjöd sig att komma hit oftare och hjälpa mig att äta allt jag bakar. Får komma ihåg det  i framtiden. 

Hallon- & rabarberkaka
75 gr smör
1 1/2 dl rörsocker strö 
1 1/2 dl mjölk
1 ägg
3 dl vetemjöl
1 1/2 tsk bakpulver

Fyllning:
3 dl rabarber i bitar
1-2 msk strösocker
½-1 tsk ingefära
2 dl hallon


Smörj en form med löstagbar kant och bröa den. Använde mannagryn som ströbröd.

Vispa smöret tillsammans med rörsocker. Det underlättar om smöret är mjukt. Tillsätt ägget. Blanda ner mjöl, bakpulver och rör ner mjölken. Fördela i formen.

Skär rabarbern i bitar och fräs med smör i panna. Strö över socker och ingefära. 

Fördela rabarbersmeten och hallon över kakan och grädda i ca 30 minuter i 175 grader.
Servera med vaniljsås, glass eller grädde. 


I kväll ska vi på 40-årskalas. Ser jag fram emot, verkligen! En ordnad fest, i fint väder och med massa trevligt folk och god mat. 

Ha en fin kväll i solen alla fina!

11 kommentarer:

  1. Oj, vad mycket gott jag missat! Det tog jag igen nu... har kollat igenom dina inlägg sedan titten sist :-) Indiskt har jag nog banne mig inte provat någon gång. Men jag får i så fall leta upp en indisk restaurang i så fall :-)

    SvaraRadera
  2. Mmm både kakan och maten ser supersmarrig ut. Majskolvar, det är hyvens:)

    SvaraRadera
  3. åh de ser så gott ut,majs är verkligen gott när man ska grilla,mums.

    SvaraRadera
  4. Vad god kakan ser ut! Härlig blandning :)

    SvaraRadera
  5. Rabarberkaka säger man ju inte nej till ;)

    Så kul att du gillade saltet... jag anade nästan det, kram! :)

    SvaraRadera
  6. Det är så mysigt att handla i gårdsbutiker. och så får man dessutom extra fina råvaror med sig hem.
    Kakan ser jättegod ut. Älskar att ha syrliga frukter och bär i kakor och desserter.

    SvaraRadera
  7. TILYKKE - du har vundet i min giveaway. Se mere på min blog.

    God søndag
    Birgitte

    SvaraRadera
  8. Hallon och rabarber låter som en fullträff!

    SvaraRadera
  9. Härligt med gårdsbutiker. Varit i ett par olika nu under vår skånevecka. Så mycket fint och gott!

    SvaraRadera
  10. Åååh Malin! Fy vad god den där kakan ser ut och låter, den MÅSTE jag bara testa! Vad sugen jag blev! Jag som ska äta någon variant på frukost nu, känns inte alls lika lockande... Vad härligt med en gårdsbutik, även om det tar lite tid att handla där - det hör liksom till ;)

    SvaraRadera

Vad kul att du vill lämna en hälsning!
Kram Malin.