Det här är första receptet jag lagat från Jennie Benjaminssons kokbok "Kalasgott". Ett fräscht grillrecept, och också lite annat än vad jag brukar göra. Detta var supergott och något jag verkligen kan rekommendera.
Orientaliska fläskytterfiléspett med grillade grönsaker i bröd
800 g fläskytterfilé
1/2 tsk fänkålsfrö
1/2 tsk korianderfrön
2 vitlöksklyftor
1/2 citron, saft och finrivet skal
ett par kvistar oregana, bladen
2 msk olivolja
salt och nymalen svartpeppar
grillspett
Grönsaker
1 zucchini
1 aubergine
1 rödlök
2 tomater
1 påse machesallad (ruccola)
1 kruka koriander
1/2 kruka bladpersilja
1/2 citron, saften
2 msk olivolja
salt och nymalen svartpeppar
Till servering
Libabröd
Turkisk yoghurt med sweetchillisås, salt och peppar.
Putsa bort alla hinnor och senor från fläskytterfilén . Skär köttet i ca 3x3 cm stora bitar. Mortla fänkålsfrö och korianderfrö till ett fint pulver. Finhacka vitlöken. Skölj citronen och finriv skalet samt pressa saften. Blanda alla ingredienser, smaka av med salt och peppar och låt köttet marinera minst 2 timmar, men upp till ett dygn i kylskåp.
Blötlägg spetten, om de är av trä. Trä köttet på spetten och grilla dem tills köttet är lätt rosa i mitten, ca 5-7 minuter totalt. Vänd dem under tiden.
Grönsaker: Skölj alla grönsaker. Skär zucchinin i tunna skivor på längden och auberginen på bredden. Strö salt över aubergineskivorna och låt stå och dra i minst 10 minuter. Ringla över olivolja och grilla zuccini och aubergine tills de är vackert gyllene. Strimla rödlöken och klyfta tomaterna. Blanda de grillade grönsakerna med rödlök, tomat, sallad, koriander och persilja. Pressa över citronsaft, ringla över olivolja och smaka av med salt och peppar. Grilla bröden lätt och lägg på grönsaker, grillspett och sås. Servera meddetsamma.
I dag har jag, barnen och mamma varit på Väla köpcentrum i Helsingborg. Jag fick inhandlat allt som stod på min handlingslista. Det blev billigare än väntat, eftersom mamma blev min finansiär när det gällde barnens kläder.
Jag hittade en fin klänning till bröllopet jag ska på om två veckor. En klänning som kommer att ha ett liv även efter bröllopsfesten.
Nu är det dags för Eurovision song contest 2012. Godiset framplockat och volymen på max, HEJA LOREEN!!!
åh så gott de ser ut,vi äter libanesisk bröd nästan varje dag här hemma hos oss.
SvaraRaderaVar det gott? Mvh Terese
SvaraRaderaJa, det var jättegott! Haha, glömde visst skriva det, men det är fixat nu.
SvaraRaderaMums vad gott Malin : ) och heja Loreen heja kram Sofia
SvaraRaderaSer suuuuupergott ut!!! Jättefina bilder också!!!! Vad kul att du hittat en fin klänning, hoppas förstås få se bloggerskan i den sedan:)))))
SvaraRaderaKraaaaaaaaaaaaaaaam aka
Ser riktigt gott ut, gillar smaksättningen på spetten!
SvaraRaderaSmaskigt! Lite orientaliska smaker livar upp:)
SvaraRadera