fredag 2 mars 2012

VANILJBULLAR


Åh, vilken dag, vädermässigt i alla fall. Satt någon timme på altanen och solade mitt bleka tryne. Lars byggde altanen förra sommaren, runt midsommar. Vi hade den alltså förra våren. I år kommer den användas flitigt från och med nu, fram till oktober. 


Ella sov tre timmar mitt på dagen, sedan var hon genast piggare. Ingen annan har blivit sjuk, ännu... Jag passade på att baka lite bullar, när jag ändå var hemma. Vaniljbullar fick det bli i dag. Verkligen supergoda bullar, perfekt fika till mig där på altanen.


I kväll får det bli färska räkor och het sås till kvällsmat. Blev ju ingen bjudning hos grannarna, den får vi skjuta på. Nu har vi något roligt att se fram emot igen ju! 


Det ser nu ut som om vi ändå kan dra till SPA i morgon, om inte någon annan i familjen insjuknar. Det kommer dock inte ske, handsprit är min bästa vän. 



Vaniljbullar

50 gram jäst (för söta degar)
175 gram smör
5dl mjölk
2 dl rårörssocker
2 tsk vaniljsocker
1 tsk salt
ca 1,5 l vetemjöl special


Fyllning

2 äggulor
100-150 g smör
1,5 dl socker
1 msk vaniljsocker



Smält smöret och tillsätt mjölken. Värm till 37 grader.
Lös jästen med mjölkblandningen. Rör ner salt, socker och vanilj. Tillsätt mjölet under knådning, se upp så du inte får för mycket mjöl! Arbeta ihop till en smidig deg.
Knåda i ungefär 15 minuter med matberedare/ degblandare. Låt degen jäsa till dubbel storlek i bunken, cirka 30 minuter.


Rör samman rumsvarmt smör, äggulor, socker och vanilj till en jämn smet. Ta upp degen på bakbord och kavla ut till 2 fyrkanter, cirka 40X40cm.
Bred ut fyllningen på degen och vik dubbel.


Skär degen i ca.20 smala längder. Snurra ihop längderna till degknutar. Lägg bullarna i formar, eller på bakplåtspapper på plåten. Låt nu bullarna jäsa till dubbel storlek, cirka 50-60 minuter. 
Pensla försiktigt bullarna med uppvispat ägg och strö på pärlsocker.


Grädda bullarna i nedre delen av ugnen på 225 grader i cirka 10-12 minuter. Låt svalna något på galler och servera nygräddade!






Recept: Bakabullar.se



Ha en skön kväll och helg!







11 kommentarer:

  1. Hej hopp denna underbara fredag! jag vill bara springa in och önska dig en kanon trevlig fredag och helg!!
    Massa stora kramar till dig!!

    SvaraRadera
  2. Mums!
    Är så himla baksugen men vet inte riktigt vad jag skulle slå till med...

    Hoppas nu det blir spamys!

    Kram Mariette

    SvaraRadera
  3. MUMS MUMS MUMS : ) kram Sofia

    SvaraRadera
  4. åh de är ju så gott,nu blev jag påminnd om denna bulle,älskar och riva mandelmassa i,så gott

    SvaraRadera
  5. Bullar är så goda! Ett av de bästa bakverk som finns :) Kram

    SvaraRadera
  6. Ho ho ho, så gott, kan man beställa en laddning vaniljbullar till frukost?

    SvaraRadera
  7. Ååå så smarrigt! Godaste fyllningen!

    SvaraRadera
  8. Så gott med vaniljbullar, love it!

    SvaraRadera
  9. Vilka bullar!
    Var sugen på gòfika igår, tänkte lägga lite i frysen......ajaj vad fel man kunde ha. Det blev inte mycket kvar att lägga i frysen. Ryktet spred sig snabbt bland barnen på gatan. Vad kan vara bättre än när det vankas rykande färska bullar och mjölk.

    SvaraRadera

Vad kul att du vill lämna en hälsning!
Kram Malin.