Hade en fullständigt underbar lördagskväll i går! Trevligt sällskap och god mat och dryck, massa skratt och sent i säng. Mår i dag ändå som den prinsessa jag är, härligt!
Kräftor var huvudmålet och sedan hade jag bakat 2 olika sorters bröd, sesambröd och foccacia och två olika småpajer. Dessutom hade vi sallad och en massa goda ostar. Väldigt gott alltsammans.
Jag gjorde en paj med spenat, feta och rökt lax och en med prosciuttoskinka, parmesan och färska örter. Receptet till den sista röran hittade jag hos Gourmetmorsan. Jag använde ingen vanlig pajdeg, utan förenklade det hela genom att använda smördeg på rulle. Degen rullar jag bara ut över en muffinsform och skär sedan försiktigt med en kniv så det blir fyrkanter. Dessa trycker jag ner i formarna och fyller sedan med gottigheter. Så smidigt och gott.
Laxpajer
1 rulle smördeg
70 g babyspenat
1 schalottenlök
1 vitlöksklyfta
100 g rökt lax
100 g fetaost
2 ägg
1 dl mjölk
1 dl riven ost
salt &peppar
Sätt ugnen på 200 grader.
Pensla en muffinsform med lite olja eller smält smör. Rulla ut smördegen på muffinsformen och skär försiktigt så att fyrkanter bildas. Tryck ner dem i formarna.
Fräs lök och vitlök i lite smör. Tillsätt spenaten och låt fräsa med på låg värme i någon minut. Fördela spenaten i smördegsformarna och toppa med smulad fetaost och strimlad lax.
Vispa samman mjölk, ägg och riven ost och smaka av med salt och peppar. Salta försiktigt, då både fetaosten och laxen är ganska salta. Häll äggstanningen över laxblandningen. Grädda i ugnen i ca 20 minuter i 200 grader, eller till fyllningen känns fast.
Prosciuttopajer med parmesan och färska örter
1 st smördegsrulle
1 finhackad scharlottenlök
1 tsk olivolja
2 ägg
1 dl mjölk
2 tsk dijonsenap
100 gr prosciuttoskinka
75 gr parmesan
1 msk finhackad rosmarin
1 msk finhackad basilika
salt och peppar
Sätt ugnen på 200 grader.
Pensla en muffinsform med lite olja eller smält smör. Rulla ut smördegen på muffinsformen och skär försiktigt så att fyrkanter bildas. Tryck ner dem i formarna. Fräs löken i olivolja. Vispa äggen och rör i mjölken. Tillsätt därefter löken och resten av ingredienserna. Smaka av med salt och peppar. Fördela fyllningen i formarna och in i ugnen i ca 20 minuter.
Kan rekommendera det här sättet att göra pajer, speciellt vid buffé när man ska vara många. Att slippa stå och joxa med pajdeg som ska tryckas ut i små formar.
Ha en underbar söndag i diset!
Åh, vilka goda små pajer! Vi ska ju ha såväl studentkalas som femtioårskalas här i familjen, nu i vår. Detta sparar jag till dess. Kram!
SvaraRaderaSmåpajer är så goda och dina ser mycket smarriga ut! Kram
SvaraRaderaJättefina småpajer, ska jag testa men med vegetariskt innehåll! Söndagskramar!
SvaraRaderaåh så supersöta minipajer,väldans bra idè och lägga på muffinsformen.
SvaraRaderaåh vilket buffè bord,mums
Ser smidigt ut att göra minipajerna i muffinsform! Det har jag inte testat!
SvaraRaderaLåter supergott och supertrevlligt alltihop!!!
PS; Du kan komma när du vill!
Kram Mariette
Ljuvliga små pajer! det vattnas riktigt i munnen på mig!! :)
SvaraRaderaRoligt att du vill vara med i min utlottning! tre lotter är dina. Lycka till!!
Varmkramen ifrån sanne
Vilket himla bra tips på förrätter och småplock, sånt gillar vi skarpt!
SvaraRaderaVilka underbara pajer, tack för recept, kram
SvaraRaderaJösses vilket kalas =)
SvaraRaderaMums : ) vilka söta små raringar ; ) kram Sofia
SvaraRaderaYummy, det såg smarrigt ut!
SvaraRaderaEnkelt verkar det vara också att laga!
Måste testa! :)
Kram Tess
Vilken underbar blogg! Jag höll på att skapa mini-pajer till vår kräftkväll och lyckades således ramla in på din blogg... Jag är kär! Fortsätt gärna skriv- vilket kul initiativ! Tack för det! :)
SvaraRaderaHej! Skulle vilja veta till hur många personer eller småpajer som recepten räcker till?
SvaraRaderaTack på förhand! :)
/Isabell
Hej, En rulle räcker till 12 småpajer, alltså en muffinsplåt. Smidigt och smarrigt!
RaderaKram Malin