söndag 29 januari 2012

VANILJCUPCAKES MED ANGEL FEATHER ICING

En nykomling har letat sig in på min topplista för köksgudinnor. Leila Lindholm kanske borde känna sig hotad om förstaplatsen. Min nya idol heter Manuela, och har den underbara bloggen passion4baking. Nykomling och nykomling, men mindre känd i Sverige än i Norge i alla fall. Bloggen blev vald till Norges mest älskade blogg, och det är inte svårt att förstå varför. De bakverk jag hittar där är ofta helt nya för mig, så hon måste verkligen jobba på bra. Manuela håller cupcakes-kurser, men tyvärr inga i närheten av Glommen, utan i Norge. Men i väntan på en kurs i Glommen, får jag köra på själv. Brukar bli ganska bra det också, faktiskt.




De blev så mycket smet så att jag fick gjort hela 18 stora cupcakes och 12 små. De två nedersta bilderna visar de små cupcaksen, i supersöta små formar. 

Det här receptet på cupcakes och topping har jag aldrig gjort innan, men måste säga att det är min absoluta favorit. Själva cupcaksen innehåller vaniljstång, vaniljvisp, havregryn och banan. Ni hör ju själva hur gott det låter. Toppingen är inte sämre den, smakar som innehållet i mumsmums, fast bättre. 

Vaniljcupcakes

250 g osaltat smör
275 g socker
1 vaniljstång (fröna)
4 ägg
2 tsk bakpulver
335 g mjöl
240 ml vaniljvisp eller grädde
1 mogen banan
2 dl havregryn

Börja med att ställa fram alla ingredienserna. Smöret ska var rumsvarmt och det blir bäst om äggen också är rumsvarma. 
Skrapa ut fröna ur vaniljstången och lägg i bunke tillsammans med socker och smör. Vispa tills det blivit fluffigt.
Blanda ner ett ägg i taget med två minuters mellanrum.
Därefter vänder du ner mjöl, bakpulver och havregryn. När det är gjort blandar du ner vaniljvisp och mosad banan. Blanda samman det väl. 
Fyll formar till 3/4 och grädda på 180 grader i ca 20-25 minuter. Titta redan efter 15 minuter, alla ugnar är olika. Låt cupcaksen svalna och spritsa dem sedan med Angel feather icing.


Angel Feather Icing
2 äggvitor
170 g socker
1 dl flytande glukos
2 msk vatten
1 tsk citronsaft
1 tsk vaniljextrakt (arom)
Röd hushållsfärg (kan uteslutas)

Blanda samman allt utom vanilj och hushållsfärg i en rostfri skål. Ställ det över vattenbad och vispa för hand tills vattnet börjar koka. Vispa sedan med elvisp, fortfarande över vattenbadet. Vispa tills det blir riktigt vitt och marängigt, ca. 7-8 minuter. Ta sedan av bunken från plattan och lägg i vaniljarom och hushållsfärg, vispa sedan vidare. Efter ca 8-10 minuter är toppingen klar. Ju mer du vispar desto hårdare blir den. 
Spritsa toppingen på de avsvalnade cupcaksen och garnera efter eget tycke och smak.

Ha en skön söndagskväll i soffan, för det är där den ska tillbringas!


13 kommentarer:

  1. Vackra : ) kram Sofia

    SvaraRadera
  2. Oj, vilka fina cupcakes!!!

    Kram!!!

    SvaraRadera
  3. Manuela är grymt duktig, man kan kika på hennes hur mycket som helst!
    Så fina Cupcakes du gjort! Hur spritsar du dem? Måste lära mig det...!

    SvaraRadera
  4. Spritsar med min Lékué (makaronsprits), utifrån och in. Inget avancerat alls. Nästan lättare med vanlig spritspåse dock.

    SvaraRadera
  5. Hej Malin!

    Tack rara du för dina fina kommentarer, blir så glad :))

    Du har en helt underbar blogg och verkar vara urduktig på det du gör!! Lnskar jag kunde baka sådär fina cupcakes! visserligen har jag nog aldrig vågat prova heller hihi :)

    Hoppas du får en fin start på veckan!
    Varm kram Sofia

    SvaraRadera
  6. Så fina cupcakes du bakat! Kram

    SvaraRadera
  7. Vad spännande det receptet lät!
    Kan någon hota Leila...*haha*....

    De hyr ut skidor på Vallåsen, så dit kan ni åka!

    Ha en fin måndag!

    Kram Mariette

    SvaraRadera
  8. dem både ser och låter mumsiga ut.
    a manuela är riktigt duktig,och man blir inspirerad av henne.

    SvaraRadera
  9. Vilka söta spetsiga små formar! Cupcakesen ser jättesmaksiga ut!

    SvaraRadera
  10. Manuelas blogg är toppen, man vill liksom bara baka och prata norska hela dagarna när man har kikat in där! Jag gjorde en supergod kaka från hennes recept!

    SvaraRadera
  11. Igår var jag och hälsade på i skolan med min lilla Ellen! På förskolan fick jag syn på de ursöta små muffinsarna de mumsade på där och som jag fick reda på att du gjort. Ella berättade sen att du hade en blogg där de säkert fanns och jag var bara tvungen att kolla upp det. Jösses va´mycket gottigt här fanns, nu blir det till att hitta tid för bakning för som mammaledig blir det en hel del fika :) Du får tacka Ella för att hon rekommenderar din blogg!
    Hälsningar Ann-Sofie

    SvaraRadera
  12. Hej A-S
    Ella berättade om ditt besök och om hur söt lilla Ellen var. Kul att du gillar min blogg och visst är mammaledigheten till för att fikas på.

    Kram Malin

    SvaraRadera
  13. Tack för tipset om Manuela, ska definitivt gå in där oftare och inspireras :D Och vilken spännande frosting/icing! Lite åt marängsmethållet sådär. Yum!

    SvaraRadera

Vad kul att du vill lämna en hälsning!
Kram Malin.