torsdag 5 januari 2012

MACARONS MED LIME- & VIT CHOKLADFYLLNING


I julklapp fick jag ett macaronset från Lékué, med en macaronmatta och en sprits. Mattan gör att alla kakorna blir lika stora. Den har en lite kant också så kakorna blir jämna och fina. Det fungerade verkligen bra och kakan fick en fin krage, helt perfekt!


De första macaronerna jag testade med den nya mattan var friska lime- och vit chokladmacarons. 

Kakor
170 g florsocker (knappt 3 dl)
110 g siktat mandelmjöl 
90 g äggvita (ca 3 st)
2 msk socker
några droppar grön hushållsfärg

Väg upp florsockret. Blanda med mandelmjölet och sikta. 
Vispa äggvitan fluffig i en ren och torr bunke. Tillsätt sockret och fortsätt vispa tills äggvitan blivit till ett fast skum.
Vänd ner mandel- och florsockerblandningen i äggvitan tillsammans med hushållsfärgen. Blanda tills du har en jämn smet. 
Spritsa ut rundlar knappt stora som femkronor på två bakpappersklädda plåta, eller på en macaronmatta. Låt kakorna vila på plåten minst 45 minuter. Då torkar ytan och kakorna blir finare. 
Sätt ugnen på 125 grader. Grädda i omgångar på ugnens nedersta fals i ca 20 minuter. Kakornas överdel ska fortfarande vara ganska blek, men underdelen ska släppa från bakplåtspappret om du provar att lyfta dem. Låt kakorna svalna. 

Recept från Maria Örns bok "Macarons, cupcakes, cakepops och andra söta bakverk"

Lime- & vit chokladkräm
100 g vit choklad
saft från en lime
1 tsk honung
1 1/2 msk vispgrädde
100 g philadelphiaost
2 dl florsocker
några droppar hushållsfärg

Smält chokladen tillsammans med honung, grädde och limesaft. Låt svalna. Blanda i philadelphiaost, hushållsfärg och florsocker och rör tills krämen blivit slät. Ställ in i kylskåp i minst 30 minuter innan krämen spritsas på hälften av kakorna. Resten läggs som lock och vips så har du finfina macarons som smälter i munnen.

I kväll har vi blivit bortbjudna, vilket ska bli gott och trevligt! Jag ska stå för efterrätten och vad det blir får ni se i morgon.

Ha en skön Trettondagsafton kära vänner!

5 kommentarer:

  1. Hej!
    Jag har länge suktat efter det macaronsetet och funderat på att köpa det men det kostar ju lite ;)
    Så jag undrar bara om spritsen var bra och är det en sån sprits som man kan använda till annat att spritsa eller bara till macaroner?
    Kram My

    SvaraRadera
  2. Åh, jag älskar Lékué!!! Jag gör praliner i deras formar och de är bara sååå bra! Har aldrig provat att göra macroner, men det ser ju spännande ut! Härliga bilder du tar!

    SvaraRadera
  3. Jättefina macarons och gott med sådan frisk smak i!
    Kul att du fick en sådan fin julklapp :) Kram!

    SvaraRadera
  4. Åhhh smidigt vilka vackra : ) kram Sofia

    SvaraRadera
  5. Inser nu när jag tittar bakåt i bloggen att jag att hälsa på i ett par dagar nu - ILLA! Du har ju varit jätteflitig!Jag är otroligt sugen på att prova på att göra macarons och dina ser sagolikt goda ut; receptet är också toppen! Kanske blir det här jag följer när jag gör ett försök (när det nu blir). Mattan verkar ju toppensmidig, jag skulle gärna införskaffa en sådan!

    SvaraRadera

Vad kul att du vill lämna en hälsning!
Kram Malin.