söndag 4 december 2011

SAFFRANSKAKA





När andra ljuset brinner, vi julklapparna syr
och vi bakar kakor och har ett fasligt styr.


Inte för att jag syr kläder, men bakar och styr gör jag i alla fall. I dag har jag julfixat lite i hemmet. Älskar mitt hus, skulle gärna gå hemma hela december och bara vara. Baka, städa, fika med vänner och familj. Det är den här tiden som är den bästa, då man ska njuta till fullo. 

Bakade Leilas Saffranskaka i eftermiddags. Kakan innehåller saffran och ljus rom, supergod! Sedan fick jag besök av fina Jenny och hjälp med att äta kakan. 

Saffranskaka
3 st ägg
2 1/2 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
50 g smör
1 dl mjölk
1/2 g saffran
1 msk ljus rom
3 1/2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 nypa salt

Smör och kokosflingor till formen
Florsocker till pudring av kakan


Sätt ugnen på 175 grader.
Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker vitt och riktigt pösigt.
Smält smöret tillsammans med saffran, rör i mjölk och rom, blanda det med äggsmeten.
Blanda vetemjöl, bakpulver och salt och vänd försiktigt ner det i smeten.
Smöra och bröa en sockerkaksform med smör och kokosflingor. Fyll med smeten.
Grädda kakan i mitten av ugnen i 25-30 minuter. Prova med en sticka, den ska inte vara kladdig. Jag fick ha min inne i 45-50 minuter. 
Låt kakan svalna något och stjälp sedan upp den på ett fint fat. Pudra över florsocker vid servering.

Knepet till att lyckas med sockerkakan är att vispa ägg och strösocker riktigt, riktigt luftigt. Man får aldrig vispa ner mjölet, då blir kakan gummiaktig i konsistensen. Mjölet ska vändas ner i smeten.

Ha en underbar andra advent och lova mig att riktigt njuta!


4 kommentarer:

  1. Ser väldigt smarrig ute!
    Önskar dig en trevlig 2:a advent!
    Kramkram

    SvaraRadera
  2. Wow, den ser grymt lyxig och god ut, den perfekta kakan att äta i advent <3 YUM!

    SvaraRadera
  3. Visst blev den saftig och god? Du fick till en härlig saffransgul färg!

    SvaraRadera

Vad kul att du vill lämna en hälsning!
Kram Malin.