tisdag 27 december 2011

KOLATÅRTA


Så, då var julen över för det här året... Varför är den så kort? Älskar julen och vill att det ska pågå åtminstone en vecka. Frågan är om jag njutit av december och julen så mycket som jag borde. Nja, kanske inte, får bli bättring till nästa år. 
Nu är det säkert några som tänker "men julen är ju inte slut..." Bra, då lyssnar jag på er och tar mig en kopp glögg och några bitar av julchokladen, som inte verkar bli färre (hur mycket fick jag egentligen?)


När det gäller julmat kanske jag är den enda som inte har tröttnat på den. Jag har bara ätit julmat två gånger och hade gärna ätit det några gånger till. En gång söndagen innan jul och en gång på julafton, that´s it! Sedan har jag inte gått utan mat, inga minuskilon alltså, gud förbjude... Vågen har gömts undan och får komma fram tidigast runt påsk. På mellandagsrean kan man köpa kläder i trikå och med resår, stretch i da shit!


I går kväll hade vi gäster och åt då mat, massa mat. Vi hade delat upp rätterna lite mellan oss, vilket resulterade ett missförstånd. Ett fint litet missförstånd som ledde till två efterrätter! Ingen rätt missades helt, så mätta blev vi.


Förrätt kom Maria och Martin med och bestod av folieknyten med körsbärstomater, fetaost, mozzarella, färsk timjan, chili och lite olivolja. Mumsigt! Receptet kom från boken "Halv 8 hos mig".
Till varmrätt gjorde jag fylld fläskfilé med mozzarella och soltorkade tomater, lindad med serranoskinka. Till det krämig potatisgratäng med whiskysås. Såsen gjorde jag på Lars 12-åriga finwhisky, så det så! Bara liiiite, det syntes knappt i flaskan. 
Efterrätterna blev pannacotta med hallon och kolatårta. Tårtan var mitt bidrag till buffén. Vi mumsade glatt i oss av godsakerna och vågen nämndes inte under hela middagen...


Vi avslutade kvällen med lite Xbox kinnect, så lite fick vi arbetat av oss. 


Kolatårta

4 st äggvitor
2 dl strösocker
175 g mald sötmandel
Kolakräm
2 dl vispgrädde
1 dl strösocker
1/2 dl ljus sirap
1 tsk vaniljsocker
Garnering
2 1/2 dl vispgrädde
50 g mjölkchoklad


1. Sätt ugnen på 175°. Markera en cirkel med en diameter på 23 cm på ett bakplåtspapper.
2. Vispa vitorna till hårt skum. Tillsätt sockret lite i taget. Blanda ner mandeln men rör inte för mycket. Bred ut smeten i en cirkel på bakplåtspapperet. Grädda ca 40 min i nedre delen av ugnen.
3. Blanda alla ingredienserna utom vaniljsockret till kolakrämen.
Koka den ca 15-20 min. Lägg en halv tesked på ett kallt kaffefat för att kolla att den inte är för tunn. Låt svalna, tillsätt vaniljsockret.
Bred smeten över tårtbottnen. Ställ svalt att kallna. Vispa grädde och bred över tårtan.
4. Lägg chokladen en stund på ett lite varmare ställe. Obs: den ska inte smälta, bara bli lite över rumstemperatur. Hyvla med osthyvel chokladen direkt från kakan.


Receptet kommer från Alltommat.


I dag är det måndag, nej... tisdag. Blir så förvirrad av ledigheter, men tisdag fungerar för mig. Ska i kväll träffa tjejkompisarna och äta sushi, ska bli så mysigt. 


Ha en skön tisdag kära vänner!

4 kommentarer:

  1. Kolatårtan ser supersmarrig ut!

    Klart du skulle nalla lite av whiskyn ;) Det märktes säkert inte alls....!

    Du de där folieknytena får du gärna lägga upp både bilder och recept på om du har, lät så goda!

    God fortsättning önskar jag dig, kram!

    SvaraRadera
  2. Två efterrätter låter bara bra :) Jag, en hel del äter man under jul, men det är ju så gott! Kram

    SvaraRadera
  3. Ett kärt missförstånd hihi. Ja man har helt klart ökat på sitt sockerbegär, i dag får det bli Leilas rockyroad som jag är såå galen i.
    Trevligt att du fått eget nummer på ditt hus ;). Min skylt åker säkert upp "vilken dag som helst". Eftersom vi har tegelhus så får mannen i huset göra det,annars hade skylten suttit där för längesen.
    Kram Liselott

    SvaraRadera
  4. Åh vad god den kolatårtan ser ut att vara!

    SvaraRadera

Vad kul att du vill lämna en hälsning!
Kram Malin.