torsdag 1 december 2011

CREME BRULEE


Har precis tittat på första avsnittet av årets julkalender och jag är hoppfull. Jag tror detta kommer bli riktigt bra. Inte som Trolltider, som är min absoluta favorit, men 1000 gånger bättre än Skägget i brevlådan. Den var för sorglig. Jag gillade även En riktig jul, den var så som en riktig julkalender ska vara. 
Vad har ni för favoriter?


Trolltider -79 & -85
Skägget i brevlådan -08
En riktig jul -07


Nu har vi kommit till sista rätten från i lördags, efterrätten.
En efterrätt helt i min smak. En hård yta som man knackar sig igenom, sedan kommer man ner till en len kräm smaksatt med vaniljstång, mmmm. Till detta serverade jag lite rårörda hallon och jordgubbar. 


Creme Brulee
1 vaniljstång
3 dl grädde
3 äggulor
50 g socker
Brun farin till gratinering



Värm ugnen till 190°. Öppna vaniljstången på längden. Värm försiktigt grädde och vaniljstång i 10 minuter. Vispa äggula och socker poröst.
Ta upp vaniljstången ur grädden och häll ned fröna tillbaka i grädden. Rör om och koka upp. Vispa sedan ner grädden i äggblandningen, lite i taget. Fyll smeten i 4 ugnssäkra portionsformar. Ställ dem i vattenbad i ugnen i 30 minuter. Låt svalna helt. Kyl i minst 1 timme.
Sätt ugnen på 275°. Strö farinsockret över den kalla, stelnade gräddkrämen. Gratinera under grillelementet tills sockret smält.


Receptet kommer från recept.nu


Trevlig kväll kära vänner!







5 kommentarer:

  1. Japp jag tror på denna julkalender, gillar miljön och att det ska vara för 100 år sedan. Mina favoriter är också som dina men gillade Pelle svanslös och den där detektivbyrån som två barn hade också. Jag är väldigt kräsen, dom måste vara mysiga med julkänsla.
    Kram Liselott

    SvaraRadera
  2. Trolltyg är absolut outstanding! Minns att jag såg det båda gångerna även om jag var liten -79. Nostalgi på hög nivå! :) Årets verkar ha potential (förra årets var ingen höjdare även om sonen tyckte om den).

    Crème brulee är en rätt jag aldrig gjort hemma. Din ser onekligen god ut!

    SvaraRadera
  3. Mmm va gott det ser ut, vi har en brännare (fått från pappa såklart) som vi brukar använda. Ibland låter vi gästerna bränna sin egen, det är lite kul, blir alltid tävling.

    Årets kalender verkar bra! Min favorit är Allrams höjdarpaket från 2004, den kollar vi på året runt härhemma. Silvia och Lipton är bäst.
    Kram
    /Kusinen i Stockholm

    SvaraRadera
  4. Mums! Jag har aldrig själv lagat creme brulee, men äter det gärna!

    SvaraRadera
  5. Skägget i brevlådan gillade jag INTE, usch och fy! Men den som är i år är jag helt kär i, även om det bara varit tre avsnitt än så länge! Underbara miljöer och älskvärda karaktärer; och så lite juligt förstås, som det ska vara <3 Äntligen! Det var länge sedan de lyckades nu :)

    Och creme brulee måste jag verkligen testa att göra själv någon gång, jag har inte gjort det än då jag inte har en sådan där liten fräsig sak att gratinera ytan med, har inte tänkt på att det går lika bra med grillelementet! Din ser alldeles perfekt ut <3

    SvaraRadera

Vad kul att du vill lämna en hälsning!
Kram Malin.