tisdag 29 november 2011

FYLLD FLÄSKFILÉ & POTATISFLARN MED VITLÖKSSKY



Vi har nu kommit fram till lördagens varmrätt, då det bjöds på fläskfilé fylld med mozzarella, soltorkade tomater och basilika. Till det serverades det potatisflarn och en vitlökssky. Mmm, väldigt gott alltsammans!


Potatisflarnet var ett eget påhitt som blev väldigt bra. Kan verkligen rekommenderas som lite omväxling på alla vanliga tillbehör till kött.


Fylld fläskfilé
1 fläskfilé
1 påse mozzarella
6-10 soltorkade tomater
Basilika 
1 paket bacon
salt & peppar


Skär mozzarellan och tomaterna i mindre bitar i tärningar. Hacka basilika och rör ner i blandningen. Skär fläskfilén nästan helt igenom, men inte helt! Lägg fyllningen i skåran och tryck ihop. Salta och peppra. Linda bacon runt fläskfilén och bryn runt om. Stek färdigt i ugnen tills köttermometern visar 65 grader. Ta ut och låt ligga under folie i några minuter innan den serveras.


Potatisflarn
1 rulle färdig smördeg
1 påse delikatesspotatis
hackad gräslök
3-4 dl riven Västerbottenost
smör
salt & peppar


Koka potatisen med skal. Låt svalna lite. Rulla ut smördegen på bakplåtspapper. Nagga degen med gaffel. Pensla degen med smält smör. Skär potatisen i skivor och placera dem på smördegen. Salta och peppra lite lätt. Strö över den rivna osten och toppa med hackad gräslök.
In i ugnen i 200 grader i ca 15-20 minuter. För att få fin färg kan man sätta ugnen på grill de sista minuterna. Man ska se att smördegen höjer sig lite och allt ska få fin färg.


Vitlökssky
1 pkt bacon 
2 hela vitlökar
2 dl rött vin
2 msk balsamvinäger
9 dl vatten
1/2 dl kalvfond
10 st färska rosmarinkvistar
8 st vitpepparkorn
2 msk maizena
2 krm salt
1 krm peppar


Tärna baconet. Dela vitlöken i klyftor och skala dem. Fräs bacon och vitlöksklyftor. Häll på vin och vinäger och låt koka tills hälften återstår. Tillsätt vatten, fond, rosmarin och vitpepparkorn. Låt sjuda ca 15 min. Sila skyn. Red skyn med majsstärkelsen utrörd i lite kallt vatten. Smaka av med salt och peppar.


Så, då har ni lördagen meny färdigplanerad. Bara att handla in ingredienserna. För er vegetarianer så får ni ta potatisflarnet och bestämma något annat än kött upptill.


God kväll kära vänner!








3 kommentarer:

  1. Potatisflarnet såg riktigt gott ut! Får göra fast som du skriver tillsammans med quornfile :)

    SvaraRadera
  2. Vi va de lyckliga jag å min man att få smaka denna goda mat/tack

    SvaraRadera
  3. Intressant med potatisflarn, detta måste testas!

    SvaraRadera

Vad kul att du vill lämna en hälsning!
Kram Malin.