måndag 28 november 2011

BRESAOLA & VIK-VILA-BRÖD


I lördags kväll hade vi besök av fina Lisa och Niclas. Älskar att bjuda hem folk och få pyssla i köket en hel dag och, för hoppningsvis, få fram något gott till slut.


Jag tycker att förrätter är svårt att komma på. Inte för mättande och inte för mesigt. Den här gången gjorde jag det enkelt för mig och bjöd på Bresaola. Bresaola är lufttorkat nötkött i supertunna skivor, jättegott och fräscht!
Till det hade jag bakat ett bröd. Ett vik-vila-bröd som blev klart precis innan gästerna ringde på dörren. Mums!


Bresola
140 g bresaola
1/2 påse ruccola
1 dl rostade pinjenötter
Hyvlad parmesanost
citronzest
citronolja


Börja med att lägga ut bresaolan på en flat större tallrik. Riv över lite citronskal. Toppa med ruccola, rostade pinjenötter, citronolja och tillsist hyvlad parmesanost. 
Pinjenötter rostar du in en torr stekpanna. Var försiktig så du inte bränner dem, de blir snabbt klara. 


Naturellt vik-vila-bröd (1 limpa)
10 g jäst
300 g kallt vatten
6-9 g salt
390 g vetemjöl special


Blanda ut jästen i det kalla vattnet. Blanda till jästen är upplöst. Häll i allt mjölet och saltet och rör ihop till en deg. Låt jäsa i 30 minuter. Efter 30 minuter ska man vika brödet i bunken. Ta tag i degen och vik dubbelt. Fortsätt tills du vikt ett helt varv. Detta ska man göra 3 gånger med 30 minuters mellanrum. Det här gör att degen blir luftig och det färdiga brödet får härliga luftbubblor i sig.
När man vikt klart brödet ska det jäsa i en timme i bunken. 
Därefter ska degen hällas ut på en bakhandduk med ganska rikligt med mjöl på. Dra ut degen till en rektangel och vik dubbelt. Gör sedan ett löst paket av handduken och låt jäsa i 1 h. 
Sätt under tiden ugnen på 250 grader. Ställ in två plåtar, en vanlig plåt i mitten av ugnen och en oöm plåt i nedre delen av ugnen. 
När degen jäst klart så vänds degen upp på bakplåtspapper, gärna med skarven uppåt. Pappret kasas sedan in i på den heta plåten mitt i ugnen. På den nedre plåten läggs några isbitar. Detta för att få en knaprig yta. 
Efter 15 minuter öppnar man ugnen och släpper ut ånga. Detta upprepas var femte minut till brödet stått inne i ca 30-35 minuter. 


Lite jobb med brödet, men det är det väl värt!


Resten av menyn kommer jag att lägga ut en annan dag. Hann inte mer på lunchrasten idag. 


Ha en bra dag vänner!2 kommentarer:

Vad kul att du vill lämna en hälsning!
Kram Malin.