måndag 17 oktober 2011

ROCKY ROAD CUPCAKES



I dag fyller min sambo Lars år, men vi firade honom igår redan. Passar bättre när man är ledig, en måndagskväll är inte läge för något kalas. 

Vi bjöd på nybakat bröd och efter det cupcakes, så klart! Choklad, choklad och ännu mera choklad och lite marshmallows och valnötter på det. 

Brödet har jag bakat tidigare och det är så ljuvligt helt nybakat. Men felet jag gjorde var att jag glömde ta kort på det. Var helt säker på att jag bakat det innan. Ja ja, nu blir jag tvungen att baka det igen, vilket inte gör något för det är supergott. Det är ett vik-och-vila-bröd, som gör att brödet blir väldigt luftigt, lite som ett levain. 

Rocky Road Cupcakes
175 g smör
200 g mörk choklad 
4 ägg
2 dl socker
1 1/2 dl mjöl
1/2 dl kakao
1 tsk bakpulver
1 krm salt
50 g valnötter

Topping
200 g mörk choklad
2 1/2 dl vispgrädde
2 tsk honung
25 g rumsvarmt smör

Extra marchmallows och valnötter till dekoration

Cupcakes:
1. Smält smöret till kakan i en kastrull. Bryt ner chokladen i mindre bitar och smält på låg temperatur. Blanda till en jämn smet, dra kastrullen från plattan och låt svalna lite. 
2. Vispa äggen lätt tillsammans med sockret och rör sedan ner chokladsmeten. 
3. Blanda mjöl, kakao, bakpulver och salt, rör ner i smeten och rör ihop till en jämn massa.
4. Fördela smeten i muffinsformar, strö över valnötter och marshmallows och grädda i nedre delen av ugnen på 175 grader i 15-20 minuter. De kan gärna vara lite kladdiga i mitten. Låt svalna.
Topping:
5. Hacka chokladen ganska fint. Koka upp grädden med honungen, dra kastrullen från plattan och rör snabbt ner den hackade chokladen i den heta grädden. Rör tills all choklad smält. Tillsätt smöret och rör ihop till en slät smet. Låt helst glasyren stelna i rumstemperatur till nästa dag. Ställ in den i kylen om du har bråttom, men passa noga så den inte blir för kall och hård. 
6. Bred chokladglasyr på varje cupcake och dekorera med marshmallows och valnötter.

Receptet kommer från Mia Öhrns bok "Macarons, cupcakes, cakepops och andra söta bakverk". I orginalreceptet är det pekannötter och 1 dl kakao, men jag tyckte det verkade bli lite för mycket kakaosmak. 

Idag fick inte mina kollegor smaka överblivna cupcakes, utan Lars tog med och bjöd på dem på jobbet. Passade bra med tanke på att det är hans födelsedag. Ja, i alla fall i 25 minuter till.

Detta inlägg är mitt hundrade! Hipp hipp hurra för mina inlägg idag!








2 kommentarer:

  1. Rocky road är ju aldrig fel - vad lyxiga de ser ut! Du får hälsa grattis till sambon från oss på bloggen ;)

    SvaraRadera

Vad kul att du vill lämna en hälsning!
Kram Malin.