onsdag 19 oktober 2011

CHOKLADBRULEE MED HALLON OCH HEMMAGJORD GLASS




Idag är det onsdag och regnet öser ner utanför fönstret. Då är det skönt att man inte behöver lämna huset. Att brasan är tänd att ha te upphällt i koppen gör det inte sämre. Lite bloggande på det så känns vädret inte som något större problem längre.

Har nu kommit till efterrätten jag bjöd på i fredags på tjejgillet. En smarrig chokladig dessert med friska hallon, mmmm! Till detta hemmagjord vaniljglass. Som jag skriver i receptet fick jag nästan dubbla tiden för bruleen i ugnen. Som tur var gjorde jag den dagen innan, så jag klarade mig utan panikkänslor.

Ingredienser

1/2  vaniljstång
3 dl  vispgrädde
2 dl  mjölk
75 gram  mörk choklad (70 %)
4 st  ägg
1 dl strösocker
50 gram  hallon
3 msk  råsocker

Tillagning
1. Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna med en kniv. Lägg vaniljstång och frön i en kastrull. Häll på grädde och mjölk och koka upp.

2. Hacka chokladen och lägg den i en bunke. Häll över gräddmjölken och rör tills chokladen har smält. Vispa ihop ägg och socker och rör ner i chokladblandningen. Täck med plastfolie och ställ kallt, helst över natten.

3. Sätt ugnen på 125 grader. Lägg ett par hallon i botten på små ugnssäkra portionsformar och häll över smeten. Ställ formarna i en långpanna med vatten. Grädda mitt i ugnen ca 45 minuter. Låt formarna kallna. För mig räckte dock inte 45 minuter, utan nästan det dubbla. 

4. Strö råsocker över formarna och bränn sockret med gasbrännare. Eller sätt in dem högst upp i ugnen i 250 grader 2–3 minuter med ugnsluckan något öppen. Håll koll under tiden, det går fort.

Receptet kommer från ”Choklad” (Natur & Kultur) av Elisabeth Johansson

Hemgjord vaniljglass

1 st  vaniljstång
5 msk  vatten
3 st  ägg
3 dl  vispgrädde
1 dl  florsocker, siktat

Tillagning
1. Skär upp vaniljstången på längden. Koka den i vattnet i en liten kastrull 5 minuter under lock. Lyft av locket, låt svalna.

2. Knäck äggen och lägg vitorna i en bunke, gulorna i en annan. Häll grädden i en tredje bunke.

3. Börja med att vispa äggvitorna med elvisp på ganska låg hastighet till ett löst skum. Öka sedan farten och vispa tills äggvitorna blir fluffiga och styva så att man kan vända bunken upp och ner utan att något rinner ur. Ställ åt sidan.

4. Vispa grädden (inte för hårt) och ställ den också åt sidan. Vispa äggulor och florsocker tills det blir riktigt pösigt.

5. Ta upp vaniljstången och skrapa ur fröna, lägg ner dem i ägguleblandningen. Rör med en slickepott ner grädden och sedan ungefär hälften av äggvitan. Vänd sist ner resten av äggvitan med försiktigare rörelser.

6. Häll smeten i en fryslåda och sätt på lock. Frys in glassen.

Receptet kommer från boken Sött, Sweet, Dulce av Anna och Fanny Bergenström


//Malin 




3 kommentarer:

  1. Wow, det ser helt ljuvligt ut, andra bilden är fenomenal, jag ÄLSKAR den! YUM!! Vilken snygg färg du fick till på vaniljglassen - kan tänka mig att den var riktigt god <3

    SvaraRadera
  2. Jiiises, vad gott det ser ut! Brulée har varit en av mina favvoefterrätter men nu var det längesedan jag gjorde det. har fortfarande inte kommit underfund med nya ugnen.

    Ha det gott! marie

    SvaraRadera

Vad kul att du vill lämna en hälsning!
Kram Malin.