måndag 19 september 2011

FETAOSTGRATINERADE BIFFAR


I dag efter jobbet såg jag verkligen fram emot att få ställa mig i köket. Mitt fina kök som jag fortfarande, efter sex eller sju år, är lika nöjd med. Är för övrigt väldigt nöjd med hela mitt hem, bra eller hur?


När jag och Lars var på Samos på min 25-års dag, inte så länge sedan alltså, åt vi liknande biffar där. Jag kommer ihåg att vi efter den resan var uppslukade av Grekland ett tag efteråt. Vi plockade med plastdukar och annat från restaurangen, så att vi skulle kunna bjuda på grekisk mat på grekisk duk hemma i lägenheten på Fiskaregatan i Falkenberg. Vad jag kommer ihåg användes aldrig varken dukarna eller plastdrinkpinnarna vi tjuvaktigt snodde med oss. Däremot försökte vi oss på lite mat vi ätit där, med blandade resultat bör tilläggas.


Efter maten i dag bakade jag även tre drömrulltårtor. Tänkte bjuda mina elever på det i morgon. Har blivit lite mycket personalfika på sista tiden, så det är inte mer än rätt att eleverna också ska få njuta lite. Hoppas det blir uppskattat!


Här kommer ingredienserna till biffarna.


FETAOSTGRATINERADE BIFFAR
500 g blandfärs (eller nötfärs)
1/2 gul lök
2 tsk fransk senap
2 tsk oxfond
2 msk flingsalt
1 ägg
vitpeppar efter smak
Lika många bitar fetaost som biffar


Hacka löken och bryn den mjuk i smör. Blanda färs, lök, senap, fond, ägg och salt i en skål och smaka av med vitpeppar. Jag tog några varv med kvarnen. Forma till biffar och bryn i smör och olivolja i stekpannan. Lägg sedan biffarna i en form och toppa med rejäla bitar fetaost. In i ugnen i ca 15 minuter i 200 grader. Kolla så biffarna är genomstekta innan de tas ut ur ugnen. De sista minuterna kan man sätta ugnen på grill, för att få färg på fetaosten. Toppa med basilika och servera med valfritt tillbehör. Här hemma blev det tillsammans med spagetti och tomatsås. Italien mötte Grekland i Glommen i kväll alltså.

2 kommentarer:

  1. Hej Malin, inredningstok som jag är skulle jag gärna vilja se bilder från ditt kök ;). Biffarna ser såå goda ut.
    Kram Liselott

    SvaraRadera
  2. Fetaost är bland det bästa jag vet!

    Tack för att du ger mig så fina kommentarer, jag blir så glad så du anar inte <3

    SvaraRadera

Vad kul att du vill lämna en hälsning!
Kram Malin.