Det här brödet bjöd jag på tillsammans med min musselgryta. Det är ett naturellt bröd utan brödkryddor och passar till det mesta. Det var utmärkt till att doppa i den goda såsen från musslorna och dessutom så gillade barnen det. Bara det gör det värt att bakas.
Ingredienser
50 gr jäst
5 dl vatten (37 grader)
1 msk salt
1 msk olivolja
6 1/4 dl vetemjöl
6 1/4 dl rågsikt
Grovt rågmjöl till utbakning
Gör så här
1. Smula ner jästen i en bunke och rör ut den i lite av vattnet.
2. Tillsätt resten av vattnet, salt och olja. Rör ner mjölet och arbeta degen 5 minuter i maskin eller 10 minuter för hand. Låt degen vila i 15 minuter.
3. Sätt ugnen på 250 grader. Häll ut degen på ett baknord och dela den i 4 delar. Forma delarna till limpor och rulla dem i grovt rågmjöl.
4. Lägg bröden på plåtar och låt dem jäsa övertäckta i en timme.
5. Grädda mitt i ugnen i cirka 12 minuter. Låt svalna på galler.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Vad kul att du vill lämna en hälsning!
Kram Malin.