torsdag 28 juli 2011

SURDEGSBRÖD



Det här är mitt allra första surdegsbröd. I receptet stod det att det var det enklast möjliga receptet för surdegsnybörjare. Men så enkelt var det ändå inte. Eller vad som inte var enkelt var väl egentligen själva surdegsgrunden. I går hade jag halva köket fullt av burkar med surdeg. Både den ursprungliga degen som den var, den gamla men nymatad samt en ny vetesurdeg. Fick slänga en deg, som inte riktigt ville ta sig. Har gått lite mjöl dessa dagar faktiskt.


Men tillslut så, på andra försöket, tog sig en deg och växte till en limpa. LYCKA! Då var jag ju tvungen att sätta en deg till, som kommer bli klar i morgon. Surdegsgrunden har jag skrivit om innan. Här är receptet på den.


Jag satte också en vetesurdeg som jag hoppas ska ta sig. Vill då baka ett Levain-bröd. Har dock läst att den surdegen är svårare än rågsurdegen och eftersom jag hade problem med den så kanske jag inte ska hoppas för mycket.


Receptet jag följde kom från Martin Johanssons brödblogg
Pain de Martin. Jag har beställt hans bok Enklare bröd, som jag väntar hem vilken dag som helst. Då ska det bakas bröd minsann! 


Ingredienser

Dag 1, kväll
100 g rågsurdegsgrund
300 g vatten
180 g rågmjöl


Blanda surdegsgrund med mjöl och vatten, täck med plast och låt stå över natten.

Bubblig och fin ska surdegen vara på morgonen, som chokladmousse.


Dag 2, morgon
surdegen från gårdagen
50 g vatten (ljummet)
300 g rågsikt
10 g salt




Blanda alltsammans i en bunke för hand i en minut eller två. Låt jäsa tills degen uppnåt dubbel storlek på ett ungefär. Min deg tog inte mer än knapp två timmar på sig.



Lägg degen i en oljad brödform och strö på lite mjöl. Täck med en handduk och låt jäsa tills degen rest sig ordentligt igen, ungefär 1 timme. Sätt ugnen på 275 grader i god tid.




Om man har lite mjöl på degen när den jäser så är det lättare att ser hur den rör sig.


Och så skjuts in i ugnen! Sänk temperaturen till 250 grader. Efter 15 minuter sänker du till 200 grader och låter det stå ytterligare 15–20 minuter. Sticker man en termometer i brödet bör den visa runt 98 grader när det är klar. Om man vill kan man plocka ut brödet ur kastrullen de sista 10 minuterna och baka klart det direkt på gallret, då får det lite mer skorpa på sidorna som annars kan bli lite bleka.


Det här brödet blev jättegott. Var orolig att det skulle bli för surt, men det blev det inte. Jag kommer absolut att fortsätta med surdegsbak, men måste nog läsa in mig lite mer på ämnet innan nästa bröd bakas. Kan ju inte stanna på enkel surdegslimpa länge till...








3 kommentarer:

  1. Ett litet tips,som jag brukar göra ta en
    sida, fantastisk Kramar Annika

    SvaraRadera
  2. Ett tips tag en tesked rågrund när du starta vetegrunden allt enligt Martin
    Kramar Annika din plastfaster

    SvaraRadera
  3. Jag har länge tänkt göra surdegsbröd, men alla recept jag hittat har haft JÄST som grund! VA?! Då är det ju fusk! Äkta surdeg är ju utan jäst!
    Så tack för receptet då!:)

    Pöss!

    SvaraRadera

Vad kul att du vill lämna en hälsning!
Kram Malin.