onsdag 27 juli 2011

MANDELSKORPOR - BISCOTTI



Har jag tid över, som jag ofta har, så gillar jag att läsa recept. Jag brukar både läsa matbloggar och andra sidor på nätet. Två sidor jag ofta besöker recept.nu och tasteline. Perfekt att få tips på mat och bakning när jag har idétorka. 

I går var jag inne på recept.nu och hittade receptet på de här goda mandelskorporna. De innehåller bittermandelessens och påminner mig om mandelkubbar till smaken. Jag älskar mandelkubbar,  mormor bakade ofta sådana när jag var liten. Kanske ska baka det till henne en dag. Ja, så får det bli!

Skorporna smakar bäst om det får ligga en dag, så jag ser fram emot min stora kopp te och några skorpor om en stund. Det där med att börja äta nyttigt när man precis startat en mat/bakblogg fungerar mindre bra. Men hur trovärdigt är det med en spetig kock? 

Ingredienser

3 st ägg
2 dl socker
1/4 tsk salt
1 msk finrivet apelsinskal
1/2 tsk bittermandelessens
1 dl olivolja
300 g mjöl (knappt 6 dl)
1 tsk bakpulver
1500-200 g hel mandel
1 1/2 dl vetemjöl
1 st ägg till brödglans
1 tsk socker till brödglans
1 msk vatten till brödglans

Gör så här

1. Sätt ugnen på 190 grader.
2. Vispa ägg och socker riktigt pösigt. Tillsätt salt, apelsinskal, bittermandelessens, olja och sist vetemjöl som först blandats med bakpulver.
3. Arbeta ihop degen. Tippa sedan ut degen på mjölat bakbord och knåda in de hela mandlarna och lite extra mjöl (om det behövs).
4. Dela degen i 3-­4 delar. Forma till rullar och lägg dem på plåt med bakplåtspapper. Blanda ihop ingredienserna till brödglanset och pensla rullarna generöst.
5. Grädda skorporna mitt i ugnen i 25­-30 minuter. Låt längderna svalna cirka 15 minuter och skär dem sedan med riktigt vass kniv i knappt 3 centimeter tjocka skivor.
6. Lägg skorporna på plåtar med bakplåtspapper med snittytan uppåt. Torka till skorporna i 100 grader ugnsvärme i 40­-60 minuter. Låt helst skorporna mogna i smaken till dagen därpå.


1 kommentar:

  1. Jag har ett underbart recept på biscotti med getost, underbara till ett gott rödvin. Måste nog göra dem snart, din blogg inspirerar!

    SvaraRadera

Vad kul att du vill lämna en hälsning!
Kram Malin.