Det viktigaste i en poké bowl är laxen. Eller rättare sagt, i min poké bowl är det laxen som är viktigast. Man kan ju göra en vegetarisk med tofu om man hellre vill det. Men det är i alla fall laxen som kräver mest kärlek i tillagningen. Mycket av det andra finns ju färdigt. Kanske att man kan simma ut i vassruggen och dyka efter alger och sedan göra sin egen algsallad, eller så köper man den och besparar sig en urinvägsinfektion.
Jag använde en bit laxrygg som jag skurit ut från en helsida lax. Det sägs att den är bäst att använda. Vill man kan man köpa en bit salmalax så klart.
Laxen och den picklade rödlöken bör förberedas på morgonen/förmiddagen den dagen poké bowlen ska ätas.
Poké bowl med marinerad lax
250g lax, fryst sedan upptinad
1 lime, saften
2 msk ljus soja
1 tsk sesamolja
1 tsk fisksås
1 msk riven ingefära
1 vitlöksklyfta
1/2 röd chili
2 salladslökar
Blanda ihop limesaft, soja, sesamolja och fisksås. Blanda därefter ner pressad vitlök, riven ingefära, finhackad chili och hackad salladslök.
Skär laxen i små kuber ca.1cm och vänd försiktigt ner i marinaden. Låt nu detta gotta till sig i kylen under ett par timmar. Är man lite ny med att äta rå lax, kan man gott låta laxen marineras lääänge. Syran i limesaften tillagar nämligen laxen.
Sedan är det bara att förbereda allt annat som ska vara i "bowlen". Picklad rödlök är ett hett tips från mig att alltid ha i kylen. Det är ta mig tusan gott till det mesta!
Picklad rödlök
3 rödlökar
1/2 ättika (12%)
1 dl socker
2 dl vatten
Koka upp vatten, ättika & socker. Låt småputtra i några minuter tills sockret lösts upp. Låt svalna något. Skiva löken tunt, lägg i glasburk och häll på lagen. Låt stå i kylen i ett par timmar innan servering.
Det som jag valde att ha med i min Poké bowl är följande:
- Jasminris
- Mango (fryst)
- Rädisor
- Salladslök
- Algsallad (goma wakame)
- Cashewnötter
- Avokado
- Edamamebönor/Sojabönor (tillagade enligt förp.)
- Srirachasås
- Sojamajonnäs (Hellmanns och soja blandat)
- Färsk koriander (som jag tyvärr glömde i går)
- Picklad rödlök
- Sesamfrön (svarta & vita)
- Lite chili på toppen
Välj en fin skål och börja med att lägga riset på botten. Sedan är det bara att placera alla godsaker runt om i den ordningen man vill ha. Vill man så kan man ju lägga alla ingredienser i olika skålar och låta gästerna eller familjen plocka ihop sin egen bowl.
Jag och Lars avslutade lördagskvällen på Glommens Fiskekrog som nyligen öppnat för säsongen. Jag uppmanar er att komma till Glommen i sommar. Glommen är ett lite miniparadis!
Vill ni bo i närheten kan jag rekommendera er att bo på Flip Flop Beach Bar & Rooms Det är samma ägare där som på Glommens Fiskekrog. Just nu har de ett vansinnigt bra erbjudande för middag, boende och frukost under maj månad. Lova att höra av er om ni kommer.
//Malin
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Vad kul att du vill lämna en hälsning!
Kram Malin.