Årets tema var alltså Charter med grekiskt inriktning på maten. Underbart att få rota fram passen, solhatten och solkrämen för en dag under parasollet. För det blev verkligen tid under parasollet. Jenny och Svenne hade nämligen dragit in det och gjort i ordning en härlig relaxhörna med solstolar, palmer och stenstrand. Att där få sitta och sippa på en härlig sommardrink var en lisa för själen.
Här sitter vi gänget samlat under parasollet med fördrinken i väntan på att förrätten skulle serveras i tavernan.
Förrätten blev konstigt nog vitlöksgratinerade glommakräftor. Fråga mig inte hur de fått tag på dem på Cypern, men så var det i alla fall.
Har egentligen inget recept på detta. Bara att göra ett gott vitlökssmör med färska örter och sedan breda på detta på halverade kokta havskräftor. Efter det in i ugnen tills dess att smöret smält. Vi satte på grillen de sista minuterna.
Grekiskt lantbröd
50 g jäst
3 1/2 dl ljummet vatten
1 dl naturell yoghurt
1 dl olivolja
1 msk honung
1 msk flingsalt
10-12 dl vetemjöl special
Smula jästen i en bunke och rör ut med ljummet vatten. Bland ai yoghurt, olivolja, honung och salt.
Tillsätt det mesta av mjölet och arbeta degen i en degblandare i 8 minuter eller för hand i ca 15 minuter. Degen ska vara ganska kladdig.
Låt jäsa under bakduk i ca. 40 minuter.
Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord och skär i 2 lika stora delar. Forma till två limpor och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.
Låt jäsa under bakduk i 30 minuter och sätt ugnen på 225 grader.
Snitta bröden yta med en vass kniv och sikta vetemjöl över.
Grädda mitt i ugnen i 30-35 minuter. Låt svalna under bakduk.
Recept från Buffé - Pajer, plock och en smak av Medelhavet
Tzatziki
3 dl grekisk yoghurt
1/2 gurka
2 vitlöksklyftor
1/2 dl olivolja
pressad 1/2 citron
flingsalt & nymalen svartpeppar
Riv gurkan och lägg i finmaskig sil. Strö över lite salt och tryck ut vätskan. Blanda samman yoghurt, gurka och pressad vitlök. Tillsätt olivolja och pressad citron. Smaka av med salt och svartpeppar.
Glöm inte skydda er på resan! |
Till varmrätt åt vi grillade oxfilésouvlaki med potatishalvor, grekisk sallad, bakad fetaost och tzatziki. Fantastiskt gott!
Spetten var easy peasy då vi inte gjorde något mer med köttet än att salta och peppra det. Svensk oxfilé behöver inget mer faktiskt. Sedan bara lite grön paprika i bitar som fick samsas på träspetten.
Potatisen delas i halvor och även en liten bit på undersidan skärs bort för att få potatisen att ligga bra på plåten. Pensla potatisen med smält smör, ringla över olivolja och strö på torkad oregano, flingsalt, nymalen svartpeppar och lite färsk oregano. Baka i ugn på 225 grader i ca.30 minuter.
Bakad fetaost är en trivsam historia och smakar så mycket bättre än vanlig obakad feta. Man gör ett foliepaket som man sedan lägger på grillen. Snabbt och lätt alltså! Vi ringlade över lite honung sedan på med strimlad chili och hackad färsk rosmarin.
Glömde skriva att vi även grillade lite bläckfisk, det hör ju en grekisk måltid till. Bläckfisken var redan kokt när vi köpte den, så den lades i folie och toppades med vitlökssmör, chiliolja, färsk oregano och svartpeppar. Sedan på grillen med paketet.
Nu kanske ni tänker att vi vara mätta och belåtna? Nä, inte då! En liten lätt dessert är aldrig fel. Eller lätt och lätt... Efter lite koll med grekiska instakällor bestämde vi oss för en Galaktoboureko. En stadig dessert gjord på filodeg, mannagrynspudding och honungssockerlag. Otroligt- och förvånande gott! Det är några olika delmoment, men inget som är särskilt svårt egentligen.
Galaktoboureko
Filodeg ca. 10blad
150g smält smör
160g mannagryn
220g socker
6 dl mjölk
4 dl grädde
4 ägg
2 tsk vaniljextrakt
en klick smör
Sirap
130g vatten
300g socker
2 msk honung
skal av 1 citron
1 st kanelstång
Börja med att göra sirapen genom att koka upp vatten, socker, citronskal och kanelstång. Låt sjuda i ca 5 minuter tills sockret lösts upp. Ta av från plattan och tillsätt honungen. Rör runt och låt sedan svalna.
Nu är det dags för fyllningen. Börja med att separera äggvita från äggula. Vispa samman varje del av äggen med 50g socker. Äggvita och socker ska bilda marängfluff och äggula och socker ska bli vitt och pösigt. Dessa två olika fluff ska nu blandas samman. Börja med att försiktigt vända ner 1/4 av marängen i äggblandningen. Fortsätt så tills allt är blandat. Ställ åt sidan en stund, medan resten av fyllningen fixas.
Koka upp mjölk, grädde och resterande socker i en kastrull. När det kokar blandas mannagrynen och vaniljextraktet ner. Sänk värmen på plattan och rör hela tiden så att inte blandningen bränner fast i botten. Rör tills blandningen är härligt krämig. Tag sedan från plattan och tillsätt en klick smör.
Nu ska mannagrynsblandningen vändas/vispas ner i äggblandningen. Använde med fördel en stor ballongvisp. Detta är ett tungt jobb, så kavla upp ärmarna...
Nu är det dags att fylla en ugnsform ca. 20x30cm med filodeg. Börja med att pensla formen med smör, både botten och kanter. Lägg därefter ett filoblad i formen, pensla därefter med smör. Lägg sedan i ytterligare 4 blad lite omlott i formen och glöm inte pensla varje blad med smält smör.
Häll sedan mannablandningen i formen och vik över filobladen. Även här ska man pensla med smält smör. Täck sedan med filoblad omlott och pensla med smör, ursäkta mitt tjat... Skär bort så det är jämnt med deg som hänger över kanten och vik sedan in det lite fancy.
Av den överblivna degen kan man rulla rosor och dekorera kakan med. Glöm inte pensla med smör...
Ställ in kakan i ugnen på 160grader i ca. 60-75 minuter. När kakan är klar ska den kalla honungssirapen hällas över kakan lite i taget. Vänta tills sirapen absorberats upp innan du häller på mer. Välj själv hur mycket du vill använda. Jag tog inte allt, blir väldigt mycket.
Skär upp i bitar och ringla lite sirap över. Servera tillsammans med färska fikon, grovt hackade valnötter och pistagenötter.
God fortsättning!
//Malin
Tittar in och önskar dig ett alldeles underbart 2018!
SvaraRaderaKram Jenny
Detsamma till dig! <3
RaderaKram