fredag 10 november 2017

LYXIG TORSKRYGG MED KANTARELLRISOTTO, SMÖRSTEKT SPARRIS, BACONSTRÖSSEL & ÖRTOLJA



Tänk att jag glömt lägga ut receptet på den här otroligt goda torskrätten. Nästan en plåga att sitta och beskriva hur man går till väga, utan att få äta den färdiga maträtten. Måste verkligen köpa hem torskrygg igen snart, väldigt snart!

Ugnsbakad lättrimmad torskrygg
2x200g torskrygg
30g salt
1l kallt vatten
3 dl vatten
1 msk grönsaksfond

Blanda ut saltet i vattnet och lägg ner torsken. Låt rimma i ca. 1-2h. Detta gör torsken lite fastare och mer smakrik. Inte längre än 2 timmar dock. 


Blanda vatten och fond och täck botten på en ugnsform. Inte mer än än botten. Lägg den avtorkade torsken i formen och salta och peppra lätt. Ställ in i ugnen på 150 grader och baka tills fisken uppnår 50-52 grader. Bäst att använda termometer för att få bäst resultat. Har man ingen termometer så tar det ca. 20-25 minuter. Överbakad torsk är trist, så var försiktig!


Kantarellrisotto
3 dl förvällda kantareller 
1 stor vitlöksklyfta
1 stor gul lök
olivolja
2 dl vitt vin
4 dl arborioris
ca. 1 1/2 l varm grönsaksbuljong (vatten+fond/buljongtärning)
3 dl färskriven parmesanost
salt & nymalen svartpeppar

Stek kantareller och finhackad vitlök i en panna tills svampen får lite färg. Ställ åt sidan.
Hacka löken och fräs den i rikligt med olivolja. Låt den inte brännas. 
Vänd i riset och blanda runt med löken tills riset känns torrt. Häll på vinet och låt det ånga bort helt. Detta på låg värme på plattan. 

Tillsätt ungefär 6 dl av den varma buljongen, den måste vara varm för annars avstannar kokningen. Rör sakta i riset tills det absorberat all buljong. Tillsätt sedan 1-2 dl av buljongen i taget tills allt har hällts i. Det tar ca. 20-30 minuter innan risotton är klar. Tänk på att risotton måste småputtra lugnt och regelbundet och att man måste röra runt ofta, så den inte bränner fast i botten. 

Ta sedan bort risotton från plattan och blanda i svampblandningen och rör därefter i den rivna osten. Se till att risotton är lös när du rör i osten. Osten gör risotton fastare. 


Örtolja
1 dl naturell rapsolja
2 vitlöksklyftor
2 nävar färsk basilika (valfria örter)
2 nävar färsk oregano (valfria örter)
flingsalt & svartpeppar


Mixa allt till en härligt grön olja. 

Smörkokt sparris
1 l vatten
1-2 tsk salt
40g smör

Koka upp vatten tillsammans med salt i en vid gryta. När vattnet kokar läggs smöret i. Tillsätt sparrisen och sänk värmen. Vattnet ska bara sjuda, inte koka. Lägg på locka och låt småsjuda i ca. 5-10 minuter, beroende på tjocklek på sparrisen. Känn efter med sticka om sparrisen är klar. Lite motstånd är ett måste. 

Så nu är det bara att arrangera ihop det hela. Jag har inte lagt ut någon beskrivning på knaperstekt bacon, vilket jag tänker att ni kan. Tänk bara på att att strimla baconet innan det steks. 




Ikväll ska jag minsann in till stora staden Falkenberg. Jo minsann, jag ska lämna tryggheten i lilla Glommen för en kväll i "storstaden". Jag ska nämligen fira den välkända J-dagen. För den känner ni väl till? Ja, ni som kommer från Falkenberg gör ju klart det, men inte så säker på er andra. Egentligen är det ingen dag som jag vill fira alls, jag som inte tycker om öl. J-dagen är nämligen den dagen då årets julöl från Carlsberg för första gången serveras på restauranger och pubar i Falkenberg. En häst och vagn kör då en runda och lämnar ut ölen till utvalda restauranger. Traditionen är stulen från Danmark, där Tuborg har tradition att göra liknande. 

Jag tänker att det ändå borde finnas rikligt med bubbel på de flesta restaurangerna i stan, så jag borde klara mig. Det blir även en konsert med Bonnie Bishop och förhoppningsvis lite god mat. Kommer bli en bra kväll helt enkelt! 





//Malin







Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Vad kul att du vill lämna en hälsning!
Kram Malin.