söndag 16 juli 2017

LASAGNE PÅ HEMMAGJORDA PASTAPLATTOR



Pastamaskinen har fått stå ett tag nu, men hoppas ni inte trodde att den var bortglömd, dammig och sorgsen i ett hörn som många andra maskiner jag har. Råsaftcentrifugen är en sådan maskin. Jag blev väldigt glad när jag fick den och det blir väldigt goda juicer och mixer, meeeen... Pastamaskinen ska INTE få gå samma öde tillmötes, nej den ska få jobba tills dess den ger upp av ålderdom. Så det så!

Paolos pastarecept
3 dl vetemjöl
3 dl durumvete
2 ägg
2 äggvitor
2 msk olivolja
2 tsk salt
lite vatten

Vispa ihop ägg, äggvitor och salt.

Häll mjölet på en arbetsyta och gör en grop i mitten. Tillsätt de vispade äggen. 

Blanda snabbt samman med en gaffel eller med fingrarna tills allt kan samlas ihop till en degklump. Tillsätt olivoljan. Om det behövs för att samla ihop torrt mjöl, fukta med lite vatten.

Ps, Går bra att göra i en hushållsmaskin men knåda det sista för hand. 

Knåda degen på en mjölad arbetsyta cirka 15 minuter. Arbeta degen tills den är jämn och elastisk.

Om degen känns kladdig arbeta in ytterligare lite mjöl. Lägg degen i en plastpåse och låt den vila i kylskåp i 20-30 minuter.




Nu är degen klar att användas. Antingen att den kavlas ut tunt och skärs i plattor eller att ni nu plockar fram pastamaskinen och kör den därigenom. 





Lasagne fick det alltså bli idag denna höstdag, eller förlåt sommardag mitt i juli. Jag har gjort ett enkelt recept på lasagne, där siffran 1 är central. I lasagnen har jag ingen ostsås, tycker det här är mycket godare och även smidigare. 

Lasagne
1 kg köttfärs
1 rödlök
1 msk tomatpuré
1 msk kalvfond
1 msk kinesisk soja
1 msk vitlökspaste
1 msk herbS de provancepaste
1 tsk torkad timjan
1 tsk torkad oregano
1 burk krossade tomater, gärna Mutti
1 burk vatten 
flingsalt & svartpeppar
riven ost

Finhacka lök och fräs i olivolja, tillsätt färsen och bryn den. tillsätt puré, fond, soja, paste och kryddor. Blanda tills allt mixats. 

Häll i tomatkross och vatten och låt såsen småputtra i ca. 15-20 minuter. Smaka av med salt och peppar.

Ostsås
3 dl créme fraiche
3 dl riven ost

Blanda samman och klart!




Varva alltså köttfärs, klickar av ostsås och lasagneplattor i en ugnsform och toppa med massa god smakrik riven ost. 

225 grader i ca. 20-25 minuter, eller tills dess att osten smält och lasagnen fått fin färg. 













//Malin





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Vad kul att du vill lämna en hälsning!
Kram Malin.