måndag 31 oktober 2016

CHILISTEKT LAX OCH LJUMMEN POTATISSALLAD

Min senast inköpta kokbok är Fest på 30 min. av Jessica Frej. Jessica har ni alla gånger sett på tv, antingen i första säsongen av Sveriges Mästerkock, Mitt kök eller som kock i Nyhetsmorgon på TV4. En piffigare tv-kock får man leta efter. Älskar hennes alla klänningar, klackskor och perfekt målade läppar. 




Kokboken speglar absolut den bild jag har av Jessica Frej och jag hade inte haft något emot att bo granne med henne. Har nämligen sett på Insta att hon ofta bjuder sina grannar på mat och vice versa.

Jessica uppmanar oss att umgås mer, oftare, härligare, roligare och godare och att sänka kraven. Ett sätt att göra detta är att ha en prioriteringslista att följa där dricka till gäster, musik och städat badrum ligger högt. Kan inte annat än att hålla med. 

Recepten i kokboken tar inte mer än 30 minuter aktiv tid att tillaga. Men Jessica trycker på vikten av att inte stressa. Har man bara följt prioriteringslistan och satt på musik och gett gästerna dricka, så är det ingen fara på taket. Efter det kan det ta lite tid. 

Kokboken innehåller många fina recept och jag kommer absolut att testa flera av dem. Första receptet ut blev en laxrätt. Jag kände direkt att detta vara något för mig, gillade nämligen allt på ingredienslistan.

Chilistekt lax & ljummen potatissallad
1 kg delikatesspotatis av mindre storlek
1 1/2 tsk salt
900g färsk laxfilé
1 tsk salt
1 tsk chiliflakes
skal och saft av 2 citroner
6 msk olivolja
1/2 msk dijonsenap
350 g färskost
1 kruka basilika
2 dillkvistar
65g bladspenat
1 1/2 dl skalade pistaschnötter
50g smör att steka i

Halvera potatisen på längden och lägg i kastrull. Fyll på med vatten så det täcker och salta. Koka tills potatisen är klar, det tar ca. 15 minuter.

Dela ev. laxen i portionsbitar. Salta och krydda laxen med chiliflakes.

Ta fram en stor fin skål och riv ner citronskal och pressa i citronsaften (eller en mindre fin skål, om ni ska servera på tallrik). Tillsätt olivolja, dijonsenap och färskost och blanda runt. 

Finhacka basilikan och dillen. Rör ner basilika, dill, spenat och pistaschnötter i skålen.

Hetta upp en stekpanna ha i smöret. Stek laxen i ca. 3 minuter på varje sida, eller använd termometer för att få rätt innertemp (50-52grader).

Häll av potatisen och lägg den i skålen med färskoströran. Blanda runt. 

Lägg den nystekta laxen på ett fat eller direkt på tallriken ni ska äta på och servera. 



En riktigt fräsch maträtt med härligt crunch tack vare nötterna. 


Nu höstlov, fast börjar med en vabdag...

//Malin



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Vad kul att du vill lämna en hälsning!
Kram Malin.