fredag 2 september 2016

ÄPPELPAJ MED MÜSLISMULDEG

Vad beror det på egentligen? Ja, vad beror det på att vissa år är bättre fruktår? Har det med humlor att göra? Har det med vädret att göra? Milda vintrar? Hm, hur som helst så verkar denna sommaren höra till kategorin perfekt fruktår. Bilder på knäckta grenar fulla med äpplen hittas lätt på sociala medier och människor ger bort frukt kors och tvärs. En kollega hade med en hink med Victoriaplommon till jobbet. Så många att vi inte ens hann äta upp dem innan de blev dåliga. 

Våra grannar har ett prima äppleträd som dignar av gröna äpplen. Vi kan när som helst plocka äpplen där, finemang! Så i dag har jag glada kollegor. Var de inte glada innan så i alla fall efter de smakat på min äppelpaj med müslismuldeg. 
Äppelpaj 
1 3/4 dl mjöl
2 dl valfri müsli 
1/2 dl ljust muscovadosocker
1 1/2 tsk vaniljsocker
100 g smör
6 äpplen
kanel & ljust muscovadosocker till äpplena. 

Blanda mjöl, müsli, vaniljsocker och socker. Häll i mixer och tillsätt smöret i tärningar. Mixa tills det bildas en smulig deg. Går så klart lika bra att använda fingrarna och arbeta ihop till en deg. 

Smöra en pajform. Skala och skär äpplena i klyftor. Lägg äpplena i pajformen och strö över valfri mängd kanel och socker. Socker anpassas efter hur syrliga äpplena är. Jag tar ganska mycket kanel, eftersom kanel är gott och passar riktigt bra tillsammans med äpple. 

Fördela den smuliga degen över äpplena och baka i ugnen i 200 grader i ca. 25-30 minuter. 

Lite vaniljsås, grädde eller glass till detta, så kan vi ta helg!


Happy Friday!


//Malin


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Vad kul att du vill lämna en hälsning!
Kram Malin.